Perencake met speculaaskruiden

Perencake met speculaaskruiden

De perenbomen die we twee jaar geleden in de tuin hebben gezet komen van een fruitteler. Oude bomen die minder fruit leveren en dus niet meer rendabel zijn voor de boer. Maar die wel heel goed nog een tweede leven kunnen krijgen in je eigen tuin! Dit jaar hebben we een perenoogst gehad! Ik denk dat we er wel meer dan 10 kilo af gehaald hebben. Sjonge, dat had ik echt nooit gedacht. Natuurlijk ben ik er erg blij mee, er zijn al heel wat baksels en brouwsels uit mijn keuken gekomen. Voor vandaag is dat een perencake met speculaaskruiden. Een heerlijke combinatie!

Perencake met speculaaskruiden
Perencake met speculaaskruiden

De perenspam op social media is niet erg, maar hier op mijn blog ga ik dit toch maar een beetje spreiden. Anders raak ik mijn lezers misschien wel kwijt met die overdaad aan recepten met peer. 😛

Voordat je begint

Je gebruikt voor deze cake gelijke hoeveelheden boter, suiker, eieren en bloem. Heb je kleine eieren in huis, dan kun je die het beste even wegen. Ik had alleen kleine eitjes, heb er 4 van gebruikt wat (zonder schil) in totaal 185 gram was. De overige hoeveelheden heb ik hieraan aangepast. Twijfel je over het gewicht van je eieren, weeg ze dan gewoon even. Je kunt het ook teruglezen in mijn blog met het basisrecept voor het bakken van cake.


Ingrediënten

  • 150 g ongezouten boter (+ extra voor invetten van de vorm)
  • 150 g suiker
  • citroenrasp
  • 3 eieren (M, ca. 150 gram)
  • 150 g patentbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 3-4 peren
  • ca. 1 el amandelschaafsel

En verder

  • springvorm van 18 cm doorsnede
  • keukenmachine met vlindergarde of mixer
  • 2 beslagkommen

Bereiding

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.

Voorbereiden
Stel de oven in op 180 oC (160 oC hetelucht). Vet de springvorm goed in met de zachte boter.

Schil de peren (steeltjes mogen er aan blijven) en halveer ze. Verwijder het klokhuis en. Druppel er wat citroensap over tegen het verkleuren.

Bereiden
Klop de boter met de suiker tot bijna wit en schuimig (op gemiddelde snelheid). Dit duurt even, maar neem hier de tijd voor.
Rasp ¼ deel van de citroen boven de kom en voeg het eerste ei toe.

Mix tot het ei volledig is opgenomen, voeg het volgende toe en ga zo door tot alle eieren gemengd zijn.

Verdeel het beslag over 2 kommen, de ene helft blijft naturel, de andere helft wordt gemengd met de speculaaskruiden. Meng bloem met bakpoeder en zout en zeef het. Spatel de helft door het beslag in een van de kommen. Meng door de rest van de bloem ½ tl speculaaskruiden (voor mij was ½ voldoende maar het mag ook 1 hele zijn, als je dat lekker vindt). Spatel deze bloem door het beslag in de 2e kom.

Schep het speculaasbeslag in de springvorm. Er bovenop het andere beslag. Meng met de spatel of een lepel beide smaken een beetje door elkaar.

Snijd de peren in de lengte in vieren maar laat ze aan de bovenkant vast zitten. Leg de halve peren op het beslag, druk een beetje aan en strooi er het amandelschaafsel erover.

Perencake met speculaaskruiden

Zet de springvorm op een rooster in de oven, zodat de vorm in het midden van de oven staat.
Bak de cake in ca. 60-75 minuten goudbruin en gaar. Prik er met een satéprikker in om te controleren of de cake gaar is. De prikker moet er schoon uit komen. Laat afkoelen op een rooster en verwijder de rand na 5-10 minuten.

BEREIDINGSTIJD
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 30 minuten
Oventijd: 60-75 minuten

Pin deze foto van de perencake met speculaaskruiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s