Peren inmaken in de oven

De perenbomen in onze tuin doen het goed. Ze staan er nu twee jaar en hadden we het eerste jaar misschien 10 of 15 peren, dit jaar hebben we al meer dan 10 kilo geoogst. Hiervan heb ik al wat kilootjes uitgedeeld aan familie en buren, zijn ermee gebakken. Maar ik wil toch ook wel graag peren inmaken oftewel wecken. Mijn moeder maakte ook al groente en fruit in, met grote pannen op het fornuis, maar dat is mij wat te lastig (bovendien heb ik geen weckpan) en dus kies ik voor inmaken in de oven.
Oh, en je kunt de peren natuurlijk ook vervangen door ander fruit.

Peren in overvloed! Behalve eten en ermee bakken kun je ze ook heel goed inmaken of wecken. Ik kies voor de oven, dat werkt makkelijk.
Peren in overvloed! Behalve eten en ermee bakken kun je ze ook heel goed inmaken of wecken. Ik kies voor de oven, dat werkt makkelijk.

De smaaktest

Nadat de peren klaar zijn en afgekoeld, heb ik ze minimaal 14 dagen laten staan. Geen idee of dat “nodig” is, maar op die manier zijn de smaken van de specerijen wel ingetrokken en kunnen we de peren keuren.
En ze zijn goedgekeurd! Misschien mochten ze wat minder zoet wat mij betreft, maar voor deze eerste keer ben ik -excuus, zijn wij- heel tevreden. Lekker! Niet te zacht, niet te hard, precies goed. Al zijn de peren zo al heel lekker, je kunt ze natuurlijk ook nog combineren met ijs, slagroom, yoghurt…

Voor je begint

Zorg ervoor dat je schoon werkt. Potten, deksels en gummi ringen steriliseren. Fruit wassen, schillen. Werk met schone handen en “gereedschap”. Dit alles dient er voor om te voorkomen dat de potten -of dat wat er in zit- gaat bederven of beschimmelen, waardoor alle moeite voor niets is geweest.


Recept Peren inmaken in de oven

Nagerecht
voor 4 potten
Voorbereiden:
30 min.
Bereiden:
60 min.
Totale tijd:
90 min.

INGREDIËNTEN

 • ca. 1,5 kg peren (bijv. conference)
 • 750 g (riet)suiker
 • 750 g water
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 1/8 partje citroen
 • 4 weckpotten van ½ liter (niet met schroefdop)

Ook nodig

 • 1 schone theedoek
 • evt. een trechter voor het vullen van de potten

BEREIDING

Voorbereiden
Zet de weckpotten (zonder deksel en rubber ringen) op een vel bakpapier op de bakplaat in de oven. De potten mogen elkaar niet raken. Stel de temperatuur in op 150 graden (130 hetelucht). Als de oven op temperatuur is, laat je de potten 15 minuten steriliseren.

Deksels en rubbers leg je in een kom en overgiet je met kokend water.

Zet het water met de suiker, kaneel, steranijs en citroen op en breng langzaam aan de kook tot de suiker is gesmolten. Houd warm zodat de smaken van de specerijen vrij komen.

Schil de peren, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis.

Vul de weckpotten terwijl ze nog heet zijn. Zet de hete pot niet op een koud oppervlak, dan bestaat de kans dat ze kapot springen. Gebruik een plank of theedoek om ze op te zetten. Vul elke weckpot met zoveel mogelijk peren en druk ze goed aan. Giet dan de suikersiroop er bij tot vlak onder de rand. Er moet een beetje ruimte overblijven tussen de peren en het deksel.

Veeg de randen goed schoon met een vochtige theedoek. Dit is belangrijk om schimmelvorming of lekkages te voorkomen. Sluit met het deksel.

Bereiden
Zet de weckpotten op een rooster in de oven. Schuif een bakplaat er onder en vul deze met ½ liter water.

Peren in overvloed! Behalve eten en ermee bakken kun je ze ook heel goed inmaken of wecken. Ik kies voor de oven, dat werkt makkelijk.

Stel de temperatuur in op 170 graden (150 hetelucht). Als de temperatuur bereikt is zet je de klok op 45 minuten of korter/langer afhankelijk van de grootte van de weckpot. Als de suikersiroop in alle weckpotten goed begint te bubbelen zet je de temperatuur terug naar 100 graden. Laat nu nog 15 minuten staan.

Na 15 minuten zet je de oven uit en kun je de potten er uit halen. Ik heb ze nog iets langer laten staan -met geopende ovendeur- omdat ze dan zo heet zijn.

Zet de potten op een theedoek of een houten plank als je ze uit de oven haalt. Bewaar de ingemaakte peren op een donkere koele plaats (hoeft niet in de koelkast).


Pin deze foto van peren inmaken in de oven.

Peren in overvloed! Behalve eten en ermee bakken kun je ze ook heel goed inmaken of wecken. Ik kies voor de oven, dat werkt makkelijk.

9 thoughts

  1. Hallo Patricia,
   Voordat ik iets nieuws probeer, ga ik altijd op zoek naar informatie en lees ik er zoveel mogelijk over. Ik herinner me gelezen te hebben dat niet alle potten met schroefdeksel geschikt zijn voor wecken of inmaken in de oven vanwege de hogere temperatuur. Er zullen wellicht speciale wekckpotten zijn die daar wel voor gebruikt kunnen worden, maar ik ben liever voorzichtig dan dat zo’n pot in mijn oven uit elkaar knalt ;-).
   Groetjes, Anja

   Like

 1. Hallo Anja,
  Mijn vraag is heb je ook wel eens rauwe sperziebonen geweckt in de oven? Rauwe bonen kun je nl zo mooi rangschikken in de potten.
  Hoe lang zouden ze in de oven moeten en op welke temperatuur?

  Like

  1. Hoi Margriet,
   Dat zou toch moeten kunnen, goed idee wel, zeker als je een moestuin hebt! Als je een pot met bonen aanvult met kokend water, deksel erop en dan in de oven tegen de kook aan houden. Normaal zijn boontjes na een minuut of 20-30 gaar genoeg. Zou het wel eens willen uitproberen en als het lukt dan plaats ik het recept!
   Groetjes, Anja

   Like

 2. Ik heb geen weckketel maar kun je vers geperste appelsap ook pasteuriseren in een oven zodat het een lange tijd houdbaar is . Heb nog veel appels vandaar deze vraag

  Like

  1. Hoi Joop,
   Helaas kan ik niet met zekerheid zeggen of je ook appelsap in de oven kunt conserveren. Ik heb even gezocht op internet maar kwam er niet helemaal uit. Verhitten en in gesteriliseerde flessen gieten zou ook een mogelijkheid zijn, maar weet niet of je dit bedoelt.
   Succes met je zoektocht, Anja

   Like

 3. Hallo ik heb een Vraag:
  Mijn naam paul boschma
  Email paboschma@gmail.com
  Vraag luid die rubber sluitringen kunnen niet ” kapot gaan”
  Tekst : Veeg de randen goed schoon met een vochtige theedoek. Dit is belangrijk om schimmelvorming of lekkages te voorkomen. Sluit met het deksel.
  Recept peren inmaken in de oven

  Like

  1. Dag Paul,
   Je vraag is niet helemaal duidelijk. De rubber ringen kunnen goed tegen de oventemperatuur, dat is geen probleem. Maar zullen uiteindelijk door ouderdom wel verslijten. De rubber verliest zijn elasticiteit, maar dat merk je als je de ringen uittrekt.
   Hoop dat je vraag hiermee beantwoord is?
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s