Romige courgettesoep met curry en kokosmelk

Romige courgettesoep met curry en kokosmelk

Aan het einde van de zomer bedacht ik dat het weer eens leuk zou zijn om mee te doen aan de Foodblogswap. Een uitruil van recepten onder foodbloggers. Voor de maand november mag ik koken van Lekker Plan. Laura (van Lekker Plan dus) houdt van lekker eten. Ze schrijft er met passie over en kookt graag uit de Aziatische keuken. Haar recepten verwerkt ze in menu’s ofwel een Lekker Plan, om zo de keuzes makkelijker te maken en een antwoord te geven op de vraag: “Wat eten we vandaag?” Een romige courgettesoep met pit is het antwoord. Romig door de kokosmelk en pit door het gebruik van Thaise currypasta.

Romige courgettesoep met curry en kokosmelk
Romige courgettesoep met curry en kokosmelk

Wat vinden we ervan

Het recept is zeker niet ingewikkeld. Ik vervang de rode currpasta door de gele variant. Laura gebruikt 1 eetlepel curry voor haar soep en ik denk dan dat 2 theelepels wel genoeg is voor ons omdat we niet zo van heel pittig zijn. Altijd weer bega ik de fout om te beginnen met te veel en dan niet terug kunnen naar minder, want de soep is al klaar (suf, ik weet het). Nog even in de blender voor een extra romige textuur. De limoensap in de soep is trouwens een winner, wat is dát lekker! Ik mag hem nog een keer maken van de man, maar dan iets minder pittig graag 😉

Romige courgettesoep met curry en kokosmelk

TIP: ben je niet van de kokosmelk – al is die niet echt overheersend vind ik – vervang hem dan door bijvoorbeeld sojaroom of haverroom.


Ingrediënten

Voor 2-3 personen

  • 2 kleine sjalotjes of 1 grote
  • 2 courgettes (ca. 600 g)
  • 1 tl gele Thaise currypasta (of meer naar smaak)
  • ½ tl kurkuma
  • 0,5 l water
  • 1 (groente)bouillonblok
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 limoen
  • (rijst)olie om in te bakken

Voor de garnering

  • Groene olijfolie (of olie van basilicum, wortelloof)
  • Verse kruiden, denk aan koriander, peterselie of basilicum
  • Scheutje kokosroom
  • Geroosterde kokosschaafsel
  • nigella zaadjes of zwarte sesam

En verder: een staafmixer of blender

Bereiding

Voorbereiding

Snipper de sjalotjes. Halveer de courgettes en snijd in dunne plakken of blokjes (komt niet zo nauw want de soep wordt toch gepureerd).

Bereiding

Giet een scheutje rijstolie of andere neutrale olie in een pan met dikke bodem of in een koekenpan. Voeg de sjalotten toe en smoor op een laag vuur tot ze zacht zijn.

Voeg de currypasta, de kurkuma en de courgettes toe en laat alles op middelhoog vuur bakken tot de curry begint te geuren.

Doe alles over in een ruime pan. Voeg het water en de bouillonblok toe en breng de soep aan de kook. Laat dan op een laag pitje in ca. 15 minuten zachtjes gaar pruttelen. Proef na een minuutje of 10 of de soep naar je smaak is. Voeg eventueel nog wat currypasta of zout toe.

Voeg de kokosmelk toe, roer goed om en sluit de pan weer met het deksel. Draai het vuur uit en laat de soep een kwartiertje staan. Dan is hij niet meer zo heet en kun je hem makkelijker pureren.

Rooster het kokosschaafsel in een droge koekenpan.

Pureer de soep met de staafmixer of in de blender tot de textuur naar je smaak is.

Verwarm de soep weer als dat nodig is en voeg een scheut limoensap toe. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat extra toe.

Schep de soep in borden of kommen. Garneer met kokosschaafsel, wat nigellazaadjes, een sliertje groene olie en kokosroom.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 5 minuten
Bereiden: 35 minuten


Pin deze foto voor het recept van de courgettesoep met curry en kokos

Romige courgettesoep met curry en kokosmelk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s