Feestelijk breekbrood voor 12 broodjes

Voor de broodnodige variatie bak ik ook wel eens broodjes. Nu eens geen losse broodjes op de bakplaat, maar een feestelijk breekbrood voor 12 broodjes. Dit breekbrood is gebakken in een ronde springvorm en bestaat uit losse broodjes die aan elkaar gebakken zijn. Als je na de eerste rijs de broodjes vormt en door de bloem wentelt, dan bakken ze wel aan elkaar vast, maar zijn toch makkelijk van elkaar los te breken. Het staat geweldig op een feestelijk gedekte tafel! Maar mag natuurlijk ook zo maar eens, zoals bij ons afgelopen weekend.

Voor de broodnodige variatie bak ik ook wel eens broodjes. Nu eens geen losse broodjes op de bakplaat, maar een breekbrood voor 12 broodjes.
Voor de broodnodige variatie bak ik ook wel eens broodjes. Nu eens geen losse broodjes op de bakplaat, maar een breekbrood voor 12 broodjes.

Wat vinden we ervan?

Ik heb hier gekozen voor witte broodjes, met bovenop wat pitten en zaden, zoals maanzaad, sezamzaad, zonnebloem- en pompoenpitten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen bruine bolletjes te maken. Gemengd bruin en wit kan natuurlijk ook, maar dat is wat meer werk.
Voor het bakken van witbrood gebruik ik altijd Goldbloem van de molenaar. Als ik dit meel gebruik, dan ruik je dat meteen in huis tijdens het bakken. Het heeft bovendien een heerlijke smaak en de structuur is heel zacht. Je kunt ook patentbloem gebruiken. Ook dit is extra fijn gemalen meel met sterke gluten en bijzonder geschikt voor brood.

TIP: je kunt het brood bakken in een springvorm. Dan bakt het mooi in een cirkel aan elkaar. Heb je die niet, geen probleem, ook dan lukt het om dit brood te bakken. Leg dan de gevormde deegballetjes bij de laatste rijs goed tegen elkaar aan op het bakblik.


Recept Breekbrood (12 broodjes)

Brood
Voor 1 brood
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
ca. 30 min.
40 min. oventijd
Totale tijd:
85 min. +
1,5 uur rijzen

INGREDIËNTEN

 • 500 g meel (patentbloem, tarwe gebuild, volkorenmeel)
 • 10 g instantgist (ik gebruik nooit verse gist)
 • 10 g zout
 • 30 g zachte boter (of milde olijfolie)
 • 320 ml water (lauwwarm)
 • voor de garnering verschillende zaden en pitten

Ook nodig:

 • evt. 1 springvorm ca. 23 cm doorsnede
 • 1 kwast

BEREIDING

Maak het brooddeeg volgens de beschrijving bij het basisrecept voor brood. Laat het rijzen tot het eenmaal zo groot geworden is. Als je er met een vinger in prikt, moet het gat zichtbaar blijven. Zakt het deeg in, dan heb je het te lang laten rijzen.

Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig alle lucht er uit. Maak er een langwerpige plak van, vouw deze voor de helft naar je toe en knijp de naad dicht. Vouw nu de onderste helft strak naar boven en knijp ook nu de naad dicht. Rol het deeg een paar keer over het werkblad totdat je een lange rol hebt en verdeel deze in 12 stukken. Allemaal van dezelfde grootte. Dit gaat het makkelijkst met een weegschaal! De reden dat ik dit doe, is dat straks als het brood gebakken is, het een mooi geheel vormt. Als je broodjes allemaal een andere maat hebben, is dat niet zo mooi.

Vorm nu van elk stukje deeg een bolletje en trek het goed strak. Neem het in je handen en vouw telkens de onderkant min of meer naar binnen. Hierdoor breng je het brood op spanning en zal het straks mooi rijzen. Kijk anders eens op internet naar instructiefilmpjes, dat werkt heel verhelderend.

Vet de springvorm in met olie (zonnebloem of olijfolie).
Als je alle broodjes hebt gevormd, kun je er een aantal bestrooien met zaden of pitten. Maak hiervoor de bovenkant vochtig met een kwastje en lauwwarm water. Rol het broodje door de pitten/zaden en leg in de springvorm. Ga zo door tot al je broodjes op zijn.

Zet de vorm in een grote plastic zak en laat rijzen tot ca. 1x zo groot. De broodjes komen net boven de rand van de springvorm uit.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 230 graden, met de bakplaat er in. Plaats ook een kleine metalen vorm onder in de oven en laat die meteen mee opwarmen.

Plaats de vorm op de bakplaat en schenk kokend water in de metalen vorm. De stoom zorgt voor een mooie knapperige korst. Haal het brood na 25 minuten uit de vorm en leg het ondersteboven terug, zodat de onderkant ook een mooi kleurtje krijgt.

Bak het brood 30-40 minuten of tot het gaar is. Het klinkt hol als je op de onderkant klopt.

Laat het afkoelen op een rooster.

Deel de foto voor dit feestelijke breekbrood op Pinterest:

Voor de broodnodige variatie bak ik ook wel eens broodjes. Nu eens geen losse broodjes op de bakplaat, maar een breekbrood voor 12 broodjes.

NB Dit is een herziene versie van het oorspronkelijke artikel in 2014.

2 thoughts

  1. Dank je voor je reactie. Leuk dat je er inspiratie uit opdoet. Heb je tips – ben zelf ook nog maar een beginner – dan hoor ik het graag! En ik ga zeker op jou blog een kijkje nemen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s