Amandelspijs kun je goed zelf maken, schreef ik al in 2014 (zie hier). Het is eigenlijk niet meer dan een mengseltje van amandelen, suiker en citroenrasp waar ook eidooier aan toegevoegd wordt. Je moet het alleen van te voren maken, want de échte amandelspijs ligt een week in de koelkast voordat je hem kunt gebruiken. Nu heb ik vaak niet het geduld of een planning om dat te doen, vandaar dat ik graag à la minute een oplossing heb. En dat is deze snelle amandelspijs zónder ei en dus ook vegan, mits je de boter vervangt door plantaardige boter. Want dat kan best.


Amandelen heb ik meestal op voorraad. Ik maal ze in de bonenmaler van mijn keukenmachine. Een koffiemolen gaat ook heel goed. Ik heb gemerkt dat je door te malen met “botte” messen, zoals van de bonenmaler en koffiemolen een betere pasta krijgt. Maar heb je deze niet dan kun je ook het messenbakje gebruiken van de staafmixer. En natuurlijk kan het ook met de hand: hak de amandelen eerst grof en maal ze dan fijn in de vijzel.
Je kunt prima wat meer amandelen malen, zodat je het op voorraad hebt. Rooster de amandelen even in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Laat volledig afkoelen voor het malen en maal ze door de keukenmachine telkens enkele seconden te laten draaien. Op die manier worden de amandelen niet warm en behouden ze hun smaak.
De verhouding amandelmeel/basterdsuiker is ook afhankelijk van het gerecht waarin je het verwerkt. Ik bakte er perengebakjes mee en de appeltaart van hierboven op de foto. De peren waren al lekker zoet, dus heb ik niet te veel suiker gebruikt. Heb je fruit wat minder zoet is, dan kun je ook iets meer suiker toevoegen.
Gebruik je fruit dat niet veel vocht los laat, dan kun je ook een appeltje in blokjes toevoegen aan de amandelvulling.
Recept Snelle amandelspijs zonder ei
Basisrecept voor 4 gebakjes | ||
Voorbereiden: 5 min. | Bereiden: 5 min. | Totale tijd: 10 min. |
INGREDIËNTEN
- 100 g gemalen amandelen (met vlies)
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- mespunt citroenrasp
- ¼ tl citroensap
- 1 kleine appel in blokjes
- (plantaardige) boter
Ook nodig
- Keukenmachine of koffiemolen voor het malen van de amandelen
BEREIDING
Smoor de appelblokjes in een klontje (plantaardige) boter tot de appel zacht is en uit elkaar valt in appelmoes. Laat afkoelen.
Schep alle ingrediënten in de beker van de bonenmaler of in de koffiemolen en maal tot een pasta. Laat telkens 1 of 2 seconden malen, zodat de ingrediënten niet warm worden.
Meng de appel door de amandelpasta, begin met de helft en voeg wat meer toe tot het voor jou de goede consistentie heeft. Bij mij ging de hele appel er in.
Ga je bakken met fruit dat veel vocht verliest (denk aan rijpe peren of pruimen), dan kun je de appel ook weglaten uit het mengsel.
Recept ideeën
Het recept voor het rechthoekige appelgebak staat al op de website, je vindt het hier.
Het perengebakje maak je heel eenvoudig. Je hebt nodig:
2 plakjes bladerdeeg en 1 peer.
Schil de peer, halveer in de lengte en snijd dan in plakjes (laat ze aan de steel aan elkaar vast zitten).
Prik met een vork gaatjes in het deeg. Schep een lepel van de amandelspijs op het bladerdeeg, leg een halve peer er op en vouw nu het deeg om naar de rand van de peer. Strooi er eventueel nog een beetje amandelschaafsel over.
Bak in de oven die je voorverwarmt op 200 graden (zie de aanwijzingen op de verpakking) in ca. 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Wil je het bewaren? Pin dan deze foto voor het recept voor snelle amandelspijs zonder ei.
