40x Inspiratie voor het kerstdiner

Elk jaar plan ik een verzamelblog om inspiratie voor het kerstdiner/brunch/borrel te bundelen. Het komt er vaak niet van. Vandaar nu maar eens lekker op tijd beginnen (vind ik zelf dan) en zien wat we zoal zouden kunnen maken met kerst. Hier komt’ie: 40x inspiratie voor het kerstdiner. Van makkelijk tot iets meer werk. Het liefst gebruik ik de oven voor groenten of aardappelen als het even kan. Sommige gerechten kun je goed (gedeeltelijk) voorbereiden, zodat je ze alleen maar hoeft af te werken of op te warmen. Salades erbij zijn natuurlijk altijd lekker. En voor het nagerecht kies ik voor kleine gerechten of ik maak een (of twee) grote gerechten, afhankelijk van de grootte van de groep.

Voorgerechten
Voorgerechten hoeven niet zo groot, juist liever niet vind ik zelf. Kies bijvoorbeeld voor 2 of 3 mini hapjes. Serveer een soepje in een glaasje of kopje. Klein paprikaatje erbij en de kerstboom in het midden van de tafel zodat iedereen een stukje kan afbreken.

Kerstboom van bladerdeeg
Kerstboom van bladerdeeg met tomatenvulling
Hartige blini's
Blini’s met hartige vulling
Mini taartjes met rode uien marmelade en kaas
Snelle paprikasoep
Soep van puntpaprika
Pastinaak soep
Courgettesoep
Romige courgettesoep
Gevulde snackpaprika (zonder vlees)
Gevulde mini paprika’s

Hoofdgerechten
Mijn voorkeur gaat meestal uit naar vegetarisch of vis, vandaar dat er niet veel vlees in dit overzicht staat. Het lamsrack staat ertussen omdat dit superlekker was en het niet mag missen in dit lijstje. Heb je geen zin/tijd om zelf pasta te maken tijdens de kerstdagen (ik ook niet ;-)) koop dan verse pasta. Die is ook nog eens snel gekookt.

Gevulde portobello’s met geitenkaas en noten
Farfalle met salie
Risotto uit de oven met zalm
Risotto uit de oven (lekker makkelijk) met zalm
Lamsrack Honing Gember saus
Lamsrack met honing-gember saus
Kabeljauwfilet op een bedje van snijbonen-linten
Linzen met salie en knolselderij
Linzen met gebakken knolselderij en salie
Geroosterde bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven
Pasta met truffelkaas
Romige pasta met champignons en truffelkaas
Risotto met venkel en Gorgonzola

Bijgerechten
Mijn favoriete salades en bijgerechten in dit lijstje. Groenten en aardappelen maak ik graag klaar in de oven, dan heb je er geen omkijken naar.

Spitskoolsalade met appel
Spitskoolsalade met appel
Roodlof salade met appel en amandelen
Roodlof salade met verse tuinkruiden
Salade van bloemkool, venkel en pastinaak
Salade van bloemkool, pastinaak en appel
Saladewrap
Saladewraps
Gevulde bolcourgette
Worteltjes uit de oven (meerdere recepten)
Spruitjes uit de wok
Geroosterde spruitjes met champignons (en spek)
Stoofpeertjes met likeur
Stoofpeertjes
Crushed potatoes
Gekookte, geplet en dan in de oven gebakken aardappelen
Pommes duchesse
Hasselback aardappelen uit de oven of uit de airfryer

Desserts
Of je kiest voor een klein dessert voor iedereen of een (ijs)taart om samen te delen. Het is net wat je voorkeur heeft, al is het natuurlijk wel gemakkelijk om bijvoorbeeld een tarte tatin te maken die je dan aan tafel verdeelt. Ben je met veel, maak dan bijvoorbeeld de ijstaart en de chocoladebrownie met peer.

Tarte tatin van appel
Luxe browniecake met crispy bodem en peren
Upsidedown sinaasappelcake
3 smaken ijstaart
Vanille, aardbei en blauwe bessenijs (zonder ijsmachine)
Eenpersoons pavlova
Eenpersoons pavlova met lemoncurd en vers fruit
Zoete blini’s met vers fruit
Bonbonnetjes om zelf te maken
Fruitsoep met ijs, dat gaat prima met fruit uit de vriezer

Brood
Brood is lekker voor lunch en ontbijt, maar zeker ook bij een voorgerecht of tijdens het hoofdgerecht. Hier wat luxere versies om uit te kiezen.

Popovers
Popovers
Kwarkbrood
Kaneelbroodjes
Zoet breekbrood
Zoet breekbrood met kaneel, noten en rozijnen
Breekbroodjes

Ik wens je veel succes met de voorbereidingen naar een heerlijk en gezellig kerstdiner.
Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen, stuur me dan een mailtje via onderstaand formulier en je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Auteur: Anja

Hallo, leuk dat je er bent! Om met al mijn bewaarde recepten eindelijk eens wat te gaan doen ben ik dit blog begonnen. Een van mijn favoriete bezigheden is bakken; van brood, gebak tot hartige baksels, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ook probeer ik zo veel mogelijk met de seizoenen mee te koken en pakjes en zakjes te mijden. Mijn inspiratie haal ik uit bewaarde (familie)recepten maar ook uit kookboeken en van internet. Veel leesplezier! Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s