Perenchutney met gember en ciderazijn

Telkens als ik chutney proef wil ik het vaker. Maar om de een of andere reden zit het niet echt in mijn systeem. Met de overvloed aan peren uit eigen tuin (ja, daar zijn ze weer) stond chutney ook op mijn inspiratielijstje. Na flink wat surfwerk en in mijn hoofd mengen van smaken is het onderstaande recept ontstaan. Een perenchutney met gember en ciderazijn. Lekker op de borrelplank bij een stukje kaas, denk hierbij aan harde kaas als Manchego of Parmezaan. Maar natuurlijk bij ook bij de kerstkalkoen of zo op een stukje stokbrood.

Een perenchutney met gember, mosterdzaadjes en ciderazijn. Lekker op de borrelplank bij een stukje kaas, denk hierbij aan harde kaas als Manchego of Parmezaan. Maar natuurlijk bij ook bij de kerstkalkoen of zo op een stukje stokbrood.
Een perenchutney met gember, mosterdzaadjes en ciderazijn. Lekker op de borrelplank bij een stukje kaas, denk hierbij aan harde kaas als Manchego of Parmezaan. Maar natuurlijk bij ook bij de kerstkalkoen of zo op een stukje stokbrood.

Wat vinden we ervan

Heerlijk! De smaak van deze chutney is echt geweldig. Je proeft de peren, maar ook een zuurtje, de gember (niet overheersend) en de mosterdzaadjes. Het recept is niet ingewikkeld, een kwestie van samenvoegen van de ingrediënten en een half uurtje laten pruttelen. Meer is het niet! Eenmaal gemaakt, weet ik zeker dat je hiermee vaker aan de slag gaat.


INGREDIËNTEN

 • 500 g peren
 • 250 g ui
 • 1,5 el gember
 • 150 g lichtbruine basterdsuiker
 • 75 ml appelciderazijn
 • 1 el mosterdzaadjes
 • 1 mespunt piment
 • 1 kaneelstokje
 • 2 kruidnagels
 • ½ tl zout

BEREIDING

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in niet te kleine blokjes. Schil de gember, gebruik de zijkant van een lepel, en hak deze fijn. Snipper de ui.

Breng alle ingrediënten in een pan met dikke bodem aan de kook en laat zonder deksel 20-30 minuten zachtjes koken.  Roer regelmatig.

Proef op smaak en voeg evt. nog zout en peper toe.

Laat een druppel vallen op een goed koud bord, als de chutney opstijft is het klaar.

Schep in een gesteriliseerde pot met schroefdeksel. Zet ondersteboven en laat zo een half uur afkoelen.

Bereidingstijd:
Voorbereiden ca. 10 minuten
Bereiden: 20-30 minuten
Afkoelen: 30 minuten

Nog een tip: ben je geen fan van verse gember, dan kun je ook gemberpoeder gebruiken. Weglaten kan natuurlijk ook altijd, maar dan wordt de smaak van de chutney toch iets minder hartig.


Pin deze foto van de perenchutney.

Een perenchutney met gember, mosterdzaadjes en ciderazijn. Lekker op de borrelplank bij een stukje kaas, denk hierbij aan harde kaas als Manchego of Parmezaan. Maar natuurlijk bij ook bij de kerstkalkoen of zo op een stukje stokbrood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s