Zelf maken: chocolade dessertkommetjes

Serveer je dessert eens in deze chocolade dessertkommetjes. Het ziet er spectaculair uit, is heel gemakkelijk om te maken en het scheelt ook nog eens in de afwas… Niet echt natuurlijk, maar het is het idee 😉
Ik zag ergens foto’s voorbijkomen en wist meteen: dat wil ik ook zelf maken! Het ziet er mooi uit en staat zeker heel erg leuk als je hierin je dessert serveert. Maak ze bij voorkeur van goede chocolade met een hoog cacaogehalte, dan geven ze ook een krak bij het breken.

Serveer je dessert eens in deze chocolade dessertkommetjes. Het ziet er spectaculair uit, is heel gemakkelijk om te maken.

En waarmee of hoe serveer je het dan? Nou, met alles waarbij chocola lekker is! Denk aan fruit, ijs, slagroom of mascarpone of een karamelsaus. Garneer met noten, schuimpjes, chocoladeschaafsel of sprinkles. Terwijl ik dit typ bedenk ik steeds weer nieuwe combinaties. Dus ga vooral los en doe wat jij het lekkerst vindt.

Serveer je dessert eens in deze chocolade dessertkommetjes. Het ziet er spectaculair uit, is heel gemakkelijk om te maken.
Serveer je dessert eens in deze chocolade dessertkommetjes. Het ziet er spectaculair uit, is heel gemakkelijk om te maken.

Wat vinden we ervan

De eerste keer dat ik de kommetjes maakte, was ik niet helemaal tevreden. De smaak was prima, maar de kommetjes te dun en daardoor te kwetsbaar. Oorzaak: de gesmolten chocola was nog te warm en vloeibaar. Als je het ballonnetje er in doopt en er uit tilt, loopt de chocola te snel weg. Een kookthermometer is dan handig. Heb je die niet dan moet je het zelf in de gaten houden. Wanneer de chocola voldoende is afgekoeld, zie je dat er een druppel aan de ballon blijft hangen. Dat is het moment waar je op wacht!

Zelf maken: chocolade dessertkommetjes

INGREDIËNTEN

Voor 8-10 kommetjes

 • 140 gram pure chocolade met ca. 74% cacao bestanddelen
 • Kleine ballonnetjes

Ook nodig:

 • Siliconen bakmat of bakpapier
 • Paletmes, spatel
 • kookthermometer

BEREIDING

Bij het tempereren van chocolade op de gemakkelijke manier smelt je 100 gram chocolade au bain-marie en vervolgens haal je de kom weg van de pan met heet water en voeg je de resterende 40 gram in stukjes toe. De verhouding is belangrijk omdat hierdoor de chocolade knapperig wordt.

Blaas de ballonnetjes op en spoel even onder de kraan. Vaak zit er een poeder op dat je niet in je eten wilt. Droog ze goed af! Als de ballonnetjes nog nat zijn blijft de chocolade niet plakken. Het is misschien niet nodig om te zeggen, maar de grootte van je kommetjes is afhankelijk van hoe groot je de ballonnetjes opblaast!

Leg een vel bakpapier of siliconenmatje op je werkblad. Ik gebruik geen gewoon bakpapier, maar een soort anti-aanbakpapier. Test bij twijfel even of de chocolade na het uitharden wel loslaat! Je kunt ook speciaal plastic kopen voor het werken met chocolade.

Om chocolade goed te kunnen tempereren heb je eigenlijk een kookthermometer nodig. De chocolade mag namelijk niet warmer worden dan 40 graden. Heb je die niet, houd dan aan dat als de chocolade nét gesmolten is, de temperatuur ongeveer oké is.

Vul een pan met een bodempje water. Hang een schaal of kom die hittebestendig is in de pan en zorg dat deze het water niet raakt. Voeg de 100 gram chocolade toe. Breng het water tegen de kook aan. Roer voorzichtig (je wil geen lichtbellen) met een siliconen spatel tot de chocolade is opgelost. Controleer de temperatuur met de thermometer.

Is de chocolade 40 graden haal hem dan van de pan en zet de kom op een handdoek. Voeg de overige chocolade toe en laat deze al roerend smelten.

Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot een temperatuur van ca. 30 graden. Doop nu het eerste ballonnetje in de chocolade. Is de chocolade nog te heet dan loopt het in een dun straaltje weg en zal je kommetje ook heel dun en kwetsbaar zijn. Laat het dan nog even staan.

Waarschijnlijk houd je nog chocola over. Maak dus wat extra kommetjes of:

 • maak met een paletmes kleine vegen op bakpapier/siliconen in de vorm van vleugeltjes;
 • maak er chocolaatjes van, klik hier voor het recept;
 • smeer met een paletmes een dunne laag (ca. 1/2 cm) uit op een stenen werkblad. Na afkoelen kun je er met een paletmes (of kaasschaaf) krullen van schaven, zie ook hier voor het recept.
 • Laat het restje chocola uit de mengkom smelten in hete melk voor een lekker glaasje chocolademelk. Want weggooien is zonde!

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten
Bereiden: 30-35 minuten

Bewaar deze foto van het recept voor kommetjes van chocola op Pinterest!

Serveer je dessert eens in deze chocolade dessertkommetjes. Het ziet er spectaculair uit, is heel gemakkelijk om te maken.

2 thoughts

  1. Hoi Cynthia,
   Het ballonnetje hoef je echt maar even in de chocola te dompelen. Voor het uitharden zou ik ze zeker een half uurtje laten staan. Dan de ballon stuk knippen of prikken en er uit halen en de kommetjes nog 15 minuten laten staan. Mag ook in de koelkast, als je daar plaats voor hebt.

   Succes!
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s