Soep met een twist: pompoensoep met rode linzen

Pompoensoep van geroosterde wintergroenten

Sinds ik pompoensoep heb ontdekt (nu 2 jaar geleden ;-)) staat hij hier regelmatig op tafel en ben ik steeds op zoek naar nieuwe smaakcombinaties. Voor de foodblogswap van deze maand zoek ik een recept uit van Claudia’s keuken. Claudia kookt gerechten uit de Mediterrane keuken en daar heb ik echt helemaal geen bezwaar tegen! Mijn oog valt ook bijna direct op haar Pompoensoep met rode linzen en ik besluit er mijn eigen draai aan te geven. Om de soep wat extra’s mee te geven voeg ik gember en ingelegde citroen toe. Daarnaast zorgen de rode linzen voor wat extra eiwitten waardoor de soep meer een volwaardige maaltijd wordt.

Gember in soep is heerlijk, mocht je een andere willen proberen kijk dan eens naar deze wortel-gembersoep, verrassend lekker!

Soep met een twist: pompoensoep met rode linzen. Om de soep wat extra's mee te geven voeg ik gember en ingelegde citroen toe. Daarnaast zorgen de rode linzen voor wat extra eiwitten waardoor de soep meer een volwaardige maaltijd wordt. 
Photo by Cayla1 on Unsplash

Wat vinden we ervan?

De soep is eigenlijk perfect, zeker de gember en de ingelegde citroen zorgen voor net dat beetje extra pit. Garneer je de soep, dan is nigellazaad (smaakt een beetje naar nootmuskaat) of sumac (gemalen zure rode besjes) er erg lekker in. Probeer zeker ook eens een blokje feta of wat muntblaadjes, dit zorgt voor contrast bij het toch redelijk zoete van de soep. Sumac en nigellazaad zijn overigens goed te koop tegenwoordig. Heeft je supermarkt het niet, kijk dan eens in een Turkse super. De garnering kun je natuurlijk ook in schaaltjes op tafel zetten, dan kan ieder zelf kiezen.


Recept: Pompoensoep met rode linzen

INGREDIËNTEN

Voor 2-4 personen

 • ½ flespompoen
 • 1 winterwortel
 • 2 cm gember
 • 1 kopje (van 250 ml) rode linzen
 • 1 (groente)bouillonblok
 • ½ l water (+ extra)
 • snuf chilivlokken
 • stukje in zout ingelegde citroenschil
 • neutrale olie

Ook nodig

 • bakplaat/bakpapier
 • blender of staafmixer

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200o C (180o hetelucht).

De pompoen kun je eventueel schillen, maar dat hoeft niet perse. Was hem dan wel goed. Verwijder de pitten en snijd in niet te kleine blokjes. Schil de winterwortel en snijd in kleinere blokjes dan de pompoen. De wortel heeft een langere gaartijd en je wilt natuurlijk dat beide groenten gaar zijn.

Schil de gember, dat gaat het makkelijkst met de zijkand van een lepel. Snijd in plakjes. Spoel de ingelegde citroen af en verwijder het vruchtvlees.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de groenten, gember en citroenschil erover. Giet er een lepel olie over en schep even om. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak gedurende ca. 15 minuten of tot de groenten gaar zijn.

Zet in de tussentijd ½ liter water op met het bouillonblok. Spoel de rode linzen onder de koude kraan tot het water helder blijft. Voeg toe aan het water en kook de linzen zachtjes gaar (ca. 15 minuten).

Pureer je de soep met de staafmixer, voeg dan de groenten toe aan de linzen, samen met ¼ liter water. Is de soep te dik voeg dan na het pureren nog extra water toe.

Pureer je de soep met de blender, laat dan de groenten als deze gaar zijn even afkoelen. Pureer de soep in delen. Denk eraan dat je de blender niet te veel vult en dek goed af met het deksel en een opgevouwen handdoek. Giet een kopje koud water in de blender als de groentepuree te dik wordt. Pureer ook de linzen. Gember en citroenschil heb ik ook mee gepureerd, dit geeft de soep een beetje pit.

Als alles gepureerd is wil je de soep weer even verwarmen. Tot hier kun je de soep ook prima voorbereiden voor de volgende dag of om in te vriezen.

Proef als de soep warm is of er nog wat zout en eventueel een snuf chilivlokken nodig is.

Serveer als maaltijdsoep met stevig brood of als voorgerecht.
Garneer met nigellazaad, sumac, pompoenpitten, blokjes feta of verse kruiden.

Onderstaande foto van de pompoensoep met rode linzen is genomen op een zondag, met het bordje op schoot voor de tv. De soep was zo lekker dat we hem in één keer helemaal opgegeten hebben! Oeps…geen mooie foto, toch? Vandaar dat ik bij wijze van uitzondering een foto gebruikt heb van Unsplash.

Pin deze foto van de Pompoensoep met rode linzen

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Soep met een twist: pompoensoep met rode linzen. Om de soep wat extra's mee te geven voeg ik gember en ingelegde citroen toe. Daarnaast zorgen de rode linzen voor wat extra eiwitten waardoor de soep meer een volwaardige maaltijd wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s