Appeltaart met amandelvulling

Visite! Ik schreef het eerder al eens, maar als we familie of vrienden op bezoek krijgen dan hoort daar gebak bij. Naar goed Limburgs gebruik in ieder geval wel. Af en toe is dat nog wel een discussiepuntje met de Man die dat maar overdreven vindt. Maar ja, wanneer kun je anders nog een excuus verzinnen om iets lekkers te bakken. Met de kids uit huis zijn we nog maar met z’n tweetjes en dan bak je geen appeltaart of ander groot gebak. Vandaar dus de appeltaart met amandelvulling. Die amandelvulling lijkt op amandelspijs maar is het niet

Appeltaart maar dan anders. De amandelvulling is een alternatief voor amandelspijs, die vaak toch weer net iets zwaarder is. Lekker licht heeft toch wel mijn voorkeur. De appels hebben nog een beetje beet en zijn niet te zoet.
Appeltaart maar dan anders. De amandelvulling is een alternatief voor amandelspijs, die vaak toch weer net iets zwaarder is. Lekker licht heeft toch wel mijn voorkeur. De appels hebben nog een beetje beet en zijn niet te zoet.

Wat vinden we ervan

Appeltaart maar dan anders. Eigenlijk is het meer een vlaai, maar die heeft weer een andere bodem, nl. van gistdeeg, dus houd ik het maar op appeltaart. De amandelvulling is een alternatief voor amandelspijs, die vaak toch weer net iets zwaarder is. Lekker licht heeft toch wel mijn voorkeur. De appels hebben nog een beetje beet en zijn niet te zoet.

Appeltaart maar dan anders. De amandelvulling is een alternatief voor amandelspijs, die vaak toch weer net iets zwaarder is. Lekker licht heeft toch wel mijn voorkeur. De appels hebben nog een beetje beet en zijn niet te zoet.

INGREDIËNTEN

Voor het deeg

 • 150 g patentbloem
 • 115 g ijskoude boter
 • 1 el suiker
 • Snufje zout
 • 30-60 ml ijskoud water
 • Scheutje room of volle melk
 • 2 tl basterdsuiker

Voor de vulling

 • 10 g boter
 • 1 el bloem + extra
 • 1 tl vanille extract
 • 50 g lichte basterdsuiker
 • 1 appel
 • 100 g amandelen met vlies

Voor de appels

 • 3-4 stevige zoetzure appels (bijv. Elstar), van gelijke grootte
 • Citroensap en citroenrasp
 • 1 el basterdsuiker
 • 1 el gesmolten boter

OOK NODIG

 • Bakpapier/plasticfolie
 • Bakkwast
 • Steunvulling (klei-knikkers of gedroogde erwten)
 • Appelboor
 • Mandoline
 • Keukenmachine
 • (spring)vorm van 22 cm

BEREIDING

Zeef de bloem en meng met de suiker en het zout in de keukenmachine. Meng dan snel de ijskoude blokjes boter er door en laat de machine zo kort mogelijk draaien. Giet in scheutjes het ijskoude water erbij tot je een kruimelig deeg hebt. Duw dit een beetje samen en plet tot een plak. Verpak in plasticfolie en leg ongeveer 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180o C (hetelucht) of 200o onder- en bovenwarmte.

Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een grote cirkel. Leg een cirkel bakpapier in de vorm. Vet de rand van de taartvorm goed in met boter (neem het bakpapier ook mee) en bekleed met het deeg. Bestrijk de bodem en de randen met de room en strooi er de basterdsuiker over. Leg een ruim vel bakpapier op de bodem en vul de vorm met de steunvulling.

Schuif op een rooster in het midden van de oven en bak de bodem 15 minuten. Verwijder het bakpapier met de steunvulling (heet!), zet de vorm terug en bak nog 10 minuten zonder de vulling.

Maak de vulling: schil de appel, verwijder klokhuis en snijd in kleine blokjes. Verhit de boter in een (koeken)pan en bak hierin de appelblokjes tot ze zacht zijn. Draai het vuur uit onder de pan.
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine en meng met de overige droge ingrediënten. Roer er vervolgens de vanille en de appel door. Bestrijk bodem met de vulling en zet in de koelkast.

Was de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Halveer de appel door het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Heb je een mandoline, laat de appel dan heel (dat werkt makkelijker) en snijd daarna in twee helften. Probeer de appels in model te houden en besprenkel met wat citroensap (dan verkleuren ze niet zo snel).

Haal de bodem uit de koelkast en rasp er wat citroenschil over.
Verdeel nu de halve appelplakjes in ruitmotief over de bodem. Dat werkt het makkelijkst als de plakjes ongeveer dezelfde maat hebben. De kleinere stukjes kun je gebruiken om gaten op te vullen. Kwast de appels in met de gesmolten boter en strooi er 1 el basterdsuiker over. Bak de taart nog 10-15 minuten in het midden van de oven. De appel mag wel zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.Bewaar deze foto van de appeltaart met amandelvulling op Pinterest!

Appeltaart maar dan anders. De amandelvulling is een alternatief voor amandelspijs, die vaak toch weer net iets zwaarder is. Lekker licht heeft toch wel mijn voorkeur. De appels hebben nog een beetje beet en zijn niet te zoet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s