Rode stoofperen zonder alcohol

Het stoofperen seizoen is weer geopend! In het najaar maak ik ze altijd wel een keer, vaak met alcohol zoals bijvoorbeeld dit recept voor stoofperen met port of met likeur. Bovendien vind ik rode peertjes ook heel feestelijk als nagerecht. Maar niet iedereen is fan van de smaak van likeur of wijn in het eten, het wordt dus tijd voor rode stoofperen zonder alcohol 😉

Het stoofperen seizoen is weer geopend! In het najaar maak ik ze altijd wel een keer, vaak met alcohol maar nu eens zonder. Een feestelijk bijgerecht vind je ook niet?
Het stoofperen seizoen is weer geopend! In het najaar maak ik ze altijd wel een keer, vaak met alcohol maar nu eens zonder. Een feestelijk bijgerecht vind je ook niet?

Deze rode stoofperen maakte ik met blauwe bessensap van b-berry, gemaakt van 100% blauwe bessen. Het sap zorgt voor de mooie rode kleur. Na het stoven van de peren hield ik veel stoofvocht over. Dit heb ik ingekookt en apart gehouden van de peren. Het smaakte heerlijk in de yoghurt en over ijs.


Ingrediënten

  • 1 kilo peren
  • 200 ml blauwe bessensap
  • 200 g suiker
  • 1 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • stuk citroenschil

Bereiding

Verwarm in een pan met dikke bodem het bessensap met suiker, citroen en specerijen en laat de suiker oplossen.

Schil ondertussen de peren, halveer ze of laat ze heel. Probeer de steeltjes er aan te laten. Leg de peren in het stoofvocht en breng het langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur (zet op een kleine pit) en houd tegen de kook aan.

Stoof de peren langzaam gaar, 1 tot 2 uur afhankelijk van de grootte van de peren en natuurlijk of je ze heel laat of halveert. Controleer na een uurtje of ze gaar zijn door er met een mesje in te prikken. Ze mogen nog een beetje stevig zijn. Als ze te lang stoven worden ze erg zacht en vallen uit elkaar.

Zijn de peren gaar, schep ze dan uit het kookvocht in een schaal.

Draai het vuur nu weer hoger en laat het stoofvocht tot de helft inkoken. Je kunt het stoofvocht bij de peren doen, maar ik vind het lekkerder om het apart te houden.
Steriliseer een afsluitbare fles of pot door er kokend water in te gieten en dit te laten staan tot het sap is ingekookt. Giet het voorzichtig in de fles, gebruik evt. een trechter.

Laat peren en siroop op het aanrecht afkoelen en bewaar in de koelkast.

Het stoofperen seizoen is weer geopend! In het najaar maak ik ze altijd wel een keer, vaak met alcohol maar nu eens zonder. Een feestelijk bijgerecht vind je ook niet?

Stoofperen zijn lekker als extra bijgerecht, maar natuurlijk ook als dessert. De siroop smaakt heerlijk over de yoghurt, bij ijs of bij havermout.


Pin deze foto van de stoofperen zonder alcohol.

Het stoofperen seizoen is weer geopend! In het najaar maak ik ze altijd wel een keer, vaak met alcohol maar nu eens zonder. Een feestelijk bijgerecht vind je ook niet?

Auteur: Anja

Hallo, leuk dat je er bent! Om met al mijn bewaarde recepten eindelijk eens wat te gaan doen ben ik dit blog begonnen. Een van mijn favoriete bezigheden is bakken; van brood, gebak tot hartige baksels, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ook probeer ik zo veel mogelijk met de seizoenen mee te koken en pakjes en zakjes te mijden. Mijn inspiratie haal ik uit bewaarde (familie)recepten maar ook uit kookboeken en van internet. Veel leesplezier! Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s