Koken voor 2 dagen: een traybake van wintergroenten en pompoensoep

Pompoensoep van geroosterde wintergroenten

Wij zijn fan van groenten en dan met name uit de oven. Wat begon met honing-tijm worteltjes is inmiddels uitgegroeid tot een combinatie van geroosterde wintergroenten uit de oven. Vooral wintergroenten combineren heerlijk met elkaar. Denk behalve aan wortel ook aan pastinaak, venkel, pompoen, rode bieten en selderij.

Geroosterde groenten staan hier bijna wekelijks op tafel. Vaak maak ik weer eens te veel en dan gebruik ik de groenten die overblijven voor een snelle en stevige, winterse maaltijdsoep. Je voegt er lekkere kruiden aan toe of specerijen en serveert het dan met stevig brood. Meer is er niet voor nodig en het smaakt geweldig!
Geroosterde groenten staan hier bijna wekelijks op tafel. Vaak maak ik weer eens te veel en dan gebruik ik de groenten die overblijven voor een snelle en stevige, winterse maaltijdsoep. Je voegt er lekkere kruiden aan toe of specerijen en serveert het dan met stevig brood. Meer is er niet voor nodig en het smaakt geweldig!

In ons – inmiddels niet meer zo nieuwe – huis heb ik een ruime keuken. Ik ben de trotse bezitter van een Bora inductie kookplaat met afzuiging en twee ovens, waarvan er een een combi-stoomoven is. Het is heerlijk koken en ik moet bekennen dat ik de ovens erg vaak gebruik. Ik ben dan ook blij met de zonnepanelen op ons dak. Alleen moet dan natuurlijk wel flink de zon schijnen, dan hebben we er ook wat aan.

Geroosterde groenten staan hier bijna wekelijks op tafel. Vaak maak ik weer eens te veel en dan gebruik ik de volgende dag de groenten die overblijven voor een stevige, winterse – en vooral snelle – maaltijdsoep. Je voegt er lekkere kruiden aan toe of specerijen en serveert het dan met stevig brood. Meer is er niet voor nodig en het smaakt geweldig!

De bieten op deze traybake heb ik een dag eerder al in de oven gepoft terwijl ik een brood aan het bakken was. Want ik moet toegegeven, gepofte bieten zijn toch echt lekkerder dan in water gekookt of voorgekookt gekocht.


INGREDIËNTEN

Voor de geroosterde groenten

 • 150 g venkel, pastinaak of bospeen
 • 1 kleine flespompoen
 • 150 g rode bieten (gekookt of gepoft)
 • 1 dikke rode ui
 • 1 bol knoflook
 • 1/2 el kruiden za’atar (verse kruiden kan natuurlijk ook)
 • olijfolie
 • zout en peper

Voor erbij

 • 1 schaaltje vegetarische stukjes (bijv. van Quorn)
 • neutrale olie om in te bakken
 • 200 g couscous
 • 1/2 (groente) bouillonblok
 • evt. voor erbij geroosterde paprikadip of een tomatensaus

Voor de pompoensoep

 • de overgebleven groenten, bewaar in ieder geval de helft van de pompoen
 • 1 (groente) bouillonblok
 • kruiden voor het garneren van de soep
 • olijfolie

BEREIDING

DAG 1, traybake van pompoen, venkel en rode bieten

Geroosterde groenten staan hier bijna wekelijks op tafel. Vaak maak ik weer eens te veel en dan gebruik ik de groenten die overblijven voor een snelle en stevige, winterse maaltijdsoep. Je voegt er lekkere kruiden aan toe of specerijen en serveert het dan met stevig brood. Meer is er niet voor nodig en het smaakt geweldig!

Maak de groenten schoon. Halveer de venkel of de pastinaak in de lengte en snijd in vieren. Schil de pompoen eventueel met een dunschiller (je mag de schil ook laten zitten als je dat makkelijk vindt) en snijd in de lengte in vingerdikke plakken.
Verwijder de schil van de ui maar laat de wortelaanzet zitten (dan vallen de partjes niet uit elkaar). Halveer de ui en snijd elke helft in 6 tot 8 partjes.
Halveer de bol knoflook waarbij je dwars door de teentjes snijd. Je haalt de teentjes dus niet los.

Leg een vel bakpapier op een diepe bakplaat en verdeel er alle groenten behalve de bieten erover. De bieten zijn al gegaard en hebben niet meer dan 15 minuten nodig.
Strooi de kruiden over de groenten en druppel er 1 of 2 eetlepels olijfolie over en hussel alles goed door elkaar.

Schuif de bakplaat in de nog koude oven, stel de temperatuur in op 200 graden (180 graden hetelucht) en bak de groenten in ongeveer 30 minuten gaar. Leg na 15 minuten de in kwarten gesneden bieten erbij. Schep dan meteen ook alles om.
Controleer of de groenten gaar zijn, verleng eventueel de baktijd.

De vegetarische stukjes hebben ongeveer 5-10 minuten (volg de aanwijzingen op de verpakking) nodig om te bakken. Begin hiermee aan het einde van de baktijd van de groenten. Je kunt de vegetarische stukjes ook op smaak brengen met wat kruiden die je mengt met olie. Denk bijvoorbeeld aan baharat (licht pittig): meng 1/2-1 theelepel met 1/2 el neutrale olie en schep hierin de stukjes om. Laat een minuutje of 10 marineren.
Giet een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de stukjes regelmatig omscheppend goudbruin en gaar. Volg de aanwijzingen op de verpakking.

Weeg de couscous af, schep in een vuurvaste schaal. Verkruimel de halve bouillonblok erboven en giet het kokende water erbij tot 1 cm boven de couscous. Roer even om en dek af met een deksel. Laat 4 minuten staan.

Haal de bakplaat met de groenten uit de oven. Houd de helft van de pompoen en wat van de bieten (voor de kleur) apart voor de soep voor de volgende dag. Schuif de groenten een beetje bij elkaar en verdeel de vegetarische stukjes erover. Schep de couscous er bij en zet de saus in een kommetje op de bakplaat. Serveer meteen.


DAG 2, snelle soep van pompoen en de resterende groenten van gisteren

Geroosterde groenten staan hier bijna wekelijks op tafel. Vaak maak ik weer eens te veel en dan gebruik ik de groenten die overblijven voor een snelle en stevige, winterse maaltijdsoep. Je voegt er lekkere kruiden aan toe of specerijen en serveert het dan met stevig brood. Meer is er niet voor nodig en het smaakt geweldig!

Breng 1 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblok op. Hak de overgebleven groenten in stukken. Voeg ook 1 of 2 teentjes van de knoflook toe. Warm de soep op. Pureer met een staafmixer of in de blender tot een gladde soep. Is de soep te dik naar je zin? Voeg dan nog wat heet water toe. Heb je tomatensaus of paprikadip over? De tomatensaus is misschien wel lekker in de soep, de paprikadip is heerlijk bij het brood.

Garneer de soep met wat verse kruiden of za’atar en een sliertje olijfolie.

Serveer met vers gebakken stevig brood.

TIP: geen zin in soep de volgende dag? Dan kun je ervoor kiezen de soep alvast te maken en in te vriezen. Of vries alleen de groenten de groenten in (na afkoelen) en maak er op een ander moment soep van.

VARIATIETIP:

 • vervang vegetarische stukjes door een stukje kip of vlees
 • geen zin in couscous? Bak dan partjes aardappel mee met de groenten, ook dat is heel lekker.

Pin deze foto van de Traybake met wintergroenten en pompoensoep

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Geroosterde groenten staan hier bijna wekelijks op tafel. Vaak maak ik weer eens te veel en dan gebruik ik de groenten die overblijven voor een snelle en stevige, winterse maaltijdsoep. Je voegt er lekkere kruiden aan toe of specerijen en serveert het dan met stevig brood. Meer is er niet voor nodig en het smaakt geweldig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s