Hartige galette met courgette en kaas

De eerste foodblogswap van het jaar! Ik schrijf het iedere keer: wat is het leuk om inspiratie op te doen bij medebloggers. Deze maand koos ik voor een hartige galette met courgette en kaas van het blog Funky Food by Niki. Galette kende ik tot op vandaag eigenlijk alleen in de zoete versie met vers fruit dus ik was wel nieuwsgierig naar de hartige versie. Niki is al van jongs af aan gefascineerd door eten en is een foodie in hart en nieren. Heel de dag bezig met eten en het zoeken naar inspiratie. Ze maakt prachtige foto’s van haar gerechten en alleen hierdoor al loopt het water je in de mond.

Een hartige galette met courgette, Parmezaanse kaas en Roche Baron met als extra smaakmaker zwarte knoflook. Supermakkelijk te maken en heerlijk om te delen!

Het meest opvallend aan een galette is de slordige vorm en het kruimelige deeg. De vorm maakt het je gemakkelijk, geen gedoe met taartvormen maar gewoon lekker makkelijk op de bakplaat! Het kruimelige deeg bereik je door echt koude ingrediënten te gebruiken (liefst zet je ook het meel nog een tijdje in de koelkast) en zo kort als maar kan te kneden. Maar ook de bloem die je gebruikt helpt een handje mee. Gebruik voor dit deeg bij voorkeur patentbloem. Dit is een meelsoort met weinig gluten, waardoor je baksels wat kruimeliger zijn na het bakken want gluten zorgen voor elasticiteit in het deeg. Hoe minder gluten des te kruimeliger je deeg.

Wat vinden we ervan?

Een makkelijk recept dat resulteert in een heerlijke hartige galette. Omdat ik geen zin had aan het einde van de dag eerst nog deeg te maken, heb ik dit in de ochtend gedaan en het heel de dag in de koelkast laten rusten. Het deeg is bros en goed gebakken, helemaal gaar en niet vochtig (waar ik wel bang voor was vanwege de courgette). Ik gebruikte een zachte schimmelkaas voor de “ondergrond”, minder courgette dan in het origineel en zwarte knoflook als extra smaak-accent.
Een hele galette is voor 2 personen misschien wat veel, maar we hebben er heerlijk van gesmuld en het is zeker een aanrader om te maken voor bijvoorbeeld een familiebrunch. Er gaan dan 6 – 8 stukken uit of als lunchgerecht voor 4 personen.
Ben je benieuwd naar het oorspronkelijke recept van Niki, klik dan op deze link.


Recept Hartige galette met courgette en kaas

Lunchgerecht
voor 4 personen
Voorbereiden:
40 min.
Bereiden:
60 min.
Totale tijd:
1 uur + 40 min.

INGREDIËNTEN

Voor het deeg:

 • 200 g patentbloem
 • 110 g ijskoude (ongezouten) boter
 • ca. 50 ml ijskoud water
 • een snuf zout

Voor de vulling:

 • 1 courgette
 • 2-3 bosuitjes
 • 100 g crème fraîche
 • 100 g zachte blauwschimmel kaas (bijv. Roche baron)
 • 50 g Parmezaanse kaas
 • ca. 5 teentjes zwarte knoflook * (ik gebruikte deze)
 • ca. 25 g hazelnoten
 • 1 ei
 • citroenrasp
 • peper en zout

Voor erbij:

 • 1 zakje veldsla
 • 1/2 bosje peterselie
 • een restje van de kaas uit de galette
 • een handje hazelnoten
 • (evt. nog wat tomaatjes)
 • citroensap
 • olijfolie
 • peper en zout

En verder heb je nodig:

 • plasticfolie en bakpapier
 • keukenmachine
 • kaasrasp
 • deegroller

BEREIDING

Voorbereiding (dit kan ook een dag of avond van te voren).

Zorg ervoor dat de boter echt koud is en snijd deze in blokjes. Draai in een keukenmachine de bloem met de boter en een flinke snuf zout snel tot een kruimelig deeg. Voeg een scheutje water toe en laat nog even draaien, herhaal dit totdat het deeg een bal vormt. Heb je geen keukenmachine, kneed het deeg dan (in een kom) met de hand.
Verpak het deeg in plasticfolie, druk het iets plat en leg het minimaal een half uur in de koelkast.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 oC onder- en bovenwarmte (of 180 oC hetelucht).

Schaaf of snijd de courgette in dunne plakjes. Snijd de bosuitjes schuin in ringen en bewaar het groene deel voor de salade. Rasp de Parmezaanse kaas.

Haal het deeg uit de koelkast. Rol het op het plasticfolie uit tot een grote ronde plak van ongeveer een halve cm dik. Leg er een vel bakpapier op en keer het om. Leg het deeg op de bakplaat en verwijder de plasticfolie.

Meng in een kommetje de crème fraîche met de helft van de Parmezaanse kaas. Verdeel dit over de bodem, maar laat rondom ca. 3 cm vrij (dat wordt straks omgevouwen). Verbrokkel de schimmelkaas er over.
Leg de courgetteplakjes in cirkels op de kaas, laat ze overlappen en werk van buiten naar binnen. Verdeel het witte deel van de bosuitjes er over en dan de zwarte knoflook. Strooi er nog wat peper en zout over.

Vouw nu voorzichtig de randen van het deeg naar het midden. Klop het ei los en bestrijk er de rand mee. Strooi de resterende Parmezaanse kaas over de rand en de groenten.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de galette ca. 30 minuten.

Meng ondertussen de veldsla met halve tomaatjes, de peterselie en een scheutje olijfolie en citroensap. Bestrooi met peper en zout. Schep de resterende schimmelkaas en een handje hazelnoten over de sla.

*Zwarte knoflook: dit is knoflook die op lage temperatuur gefermenteerd wordt in de oven. Dit proces duurt enkele weken en hierdoor verkleurt de knoflook zwart en verliest zijn typerende geur. De smaak doet mij nog het meest denken aan zoete drop.
Zwarte knoflook is te koop in de supermarkt en speciaalzaken, gepeld in potjes (zacht en plakkerig) en als hele knoflook-bol (stevig en taai).

Bewaar de foto van het recept voor hartige galette met courgette en kaas op Pinterest!

Een hartige galette met courgette, Parmezaanse kaas en Roche Baron met als extra smaakmaker zwarte knoflook. Supermakkelijk te maken en heerlijk om te delen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s