Pancakes met zuurdesem en vers fruit

Sinds onze vakantie in Amerika, alweer heel wat jaartjes geleden, zijn wij fan van de Pancakes. Ik maak ze niet zo heel vaak en waarom weet ik eigenlijk niet. Het zit niet “vast” in mijn repertoire. voor lunch of ontbijt. Totdat ik mijn desem moest verversen en bedacht dat je toch ook vast wel pannenkoeken of misschien beter nog pancakes kunt maken met zuurdesem. Op zoek dus naar wat meer informatie… Het resultaat van de zoektocht zijn deze pancakes met zuurdesem en lekker veel vers fruit!

Pancakes zijn heerlijk voor ontbijt of lunch. Gebruik eens zuurdesem als basis en je zult verrast worden door deze luchtige pancakes. Lekker met veel vers fruit.

Een recept voor gewone pancakes staat wel al op mijn blog, maar deze pancakes met zuurdesem zijn vele malen lekkerder. Daarbij wil ik toch even vermelden dat de basis van het recept Griekse yoghurt is (met dank aan Renate van Foodlove life being.

De basis voor dit recept is mijn roggedesem, maar het kan ook prima met een desem op basis van tarwebloem. Ververs je desem de avond tevoren en houd 30 gram apart voor de pancakes. Die maak je aan met roggebloem of tarwebloem (al dan niet volkoren). Gebruik in ieder geval wel een Griekse yoghurt met 10% vet en niet een light versie. Het resultaat is echt vele malen lekkerder!


Recept Pancakes met zuurdesem en vers fruit

Ontbijt of lunch
voor 12 stuks
Voorbereiden:
5 min.
+ 1 uur wachten
Bereiden:
15 min.
Totale tijd:
20 min. + 1 uur

INGREDIËNTEN

Voor het beslag

 • 90 g actieve roggedesem (tarwe kan ook)
 • 300 g Griekse yoghurt (10% vet)
 • 150 g tarwebloem
 • 2 eieren
 • 1 el ahornsiroop
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl baksoda
 • 1 mespunt zout

Voor erbij:

 • vers fruit zoals banaan, blauwe bessen, aardbei, sinaasappel
 • ahornsiroop of suikerstroop
 • poedersuiker

En verder:

 • Koekenpan met anti-aanbaklaag
 • Spatel

BEREIDING

Voorbereiden

Heb je geen actieve desem, zet deze dan de avond tevoren klaar. Schep in een schone pot 30 gram desem en vul deze aan met 30 gram roggebloem en 30 gram water. Gebruik je een tarwedesem dan is dat natuurlijk ook prima. Sluit met een deksel en laat buiten de koelkast staan.

Klop de eieren los en meng dan alle ingrediënten met een spatel of een Deense deegklopper. Dek af met plasticfolie en laat minimaal 1 uur staan bij kamertemperatuur.

Pancakes met zuurdesem

Bereiden

Maak het fruit schoon en snijd in stukjes.

Laat de koekenpan op gemiddelde temperatuur goed warm worden.  

Je hebt geen boter nodig om de pancakes te bakken. Schep met een lepel (een ijslepel werkt perfect als je die hebt) 3 bergjes in de pan en smeer een klein beetje uit. Laat bakken tot er aan de bovenkant belletjes ontstaan en het beslag een beetje droger lijkt. Draai de eerste pancake om. Dit moet makkelijk gaan, maar plakt hij nog aan de bodem van de pan dan ben je te snel en moet je wat langer geduld hebben.

Schep de pancakes op het bord en garneer met fruit, siroop en poedersuiker naar smaak.

Heb je te veel gemaakt? Laat op een rooster afkoelen en eet voor ontbijt of lunch!

Bewaar deze foto voor het recept van de Pancakes met zuurdesem op Pinterest.

Pancakes zijn heerlijk voor ontbijt of lunch. Gebruik eens zuurdesem als basis en je zult verrast worden door deze luchtige pancakes. Lekker met veel vers fruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s