Spaanse amandeltaart met limoncello

Een van de meest beroemde taarten in Spanje is de Torta de Santiago ofwel de Spaanse amandeltaart. De naam zegt het al: vooral heel erg populair in Santiago de Compostella waar hij gedecoreerd wordt met een schelp (het symbool van de pelgrims) in poedersuiker. Ik maak mijn eigen variatie hierop, namelijk een Spaanse amandeltaart met limoncello. Bovendien laat ik de deegbodem weg, waardoor de taart iets luchtiger en lichter wordt. De originele versie volgt nog, met citroen in de bodem en sinaasappel in de vulling, want ook dat is heerlijk!

Spaanse amandeltaart, heerlijk voor bij de koffie/thee of als dessert. Voor wat extra smaak voegde ik behalve citroen ook limoncello toe aan de ingrediënten en dat proef je!
#amandeltaart #recept #limoncello

Wat vinden we ervan

De taart is erg lekker, al is hij wel wat platter dan verwacht. We hadden visite en we hebben met z’n allen 2 stukjes gegeten. Vandaar dat ik zeg dat dit recept is voor 4 royale stukken of 8 kleintjes. Het is maar net hoe hongerig je bent 😉

Spaanse amandeltaart, heerlijk voor bij de koffie/thee of als dessert. Voor wat extra smaak voegde ik behalve citroen ook limoncello toe aan de ingrediënten en dat proef je!
#amandeltaart #recept #limoncello

Recept Spaanse amandeltaart met limoncello

Gebak
voor 4 personen
Voorbereiden:
20 min.
Bereiden:
60-80 min.
Totale tijd:
80-100 min.

INGREDIËNTEN

  • 2 eieren
  • 85 g amandelmeel
  • 75 g suiker
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 citroen
  • 1 el limoncello (bijv. van Pallini)

En verder

  • mixer of keukenmachine
  • bakvorm van 35×15 cm of 20 cm doorsnede
  • bakpapier
  • rasp

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 190oC (170oC hetelucht).

Vet de vorm in met boter en bedek de bodem met een op maat geknipt vel bakpapier. Vet dit ook in.

Klop de eieren in ongeveer 5 minuten luchtig tot ze in volume verdubbeld zijn. Meng er dan suiker, amandelmeel en bakpoeder al omscheppend door. Rasp de helft van de citroenschil (meer mag natuurlijk ook) en voeg ook de limoncello toe. Schep om.

Giet het beslag in de vorm, zet op een rooster in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur met 10 graden en bak de amandeltaart in ongeveer 60 minuten gaar.

Het kan zijn dat de taart inzakt, maar dat doet aan de smaak niets af.

Wil je een hoge taart bakken, verdubbel dan de ingrediënten en gebruik een springvorm. De baktijd kan dan ca. 20 minuten langer zijn. Steek er een prikker in om de garing te controleren, die moet er dan redelijk droog uit komen.

Laat een kwartiertje in de vorm afkoelen en vervolgens op een rooster. De taart is enigszins kleverig van textuur. Dat hoort zo.

Pin deze foto voor het recept van de Spaanse amandeltaart met limoncello.

Spaanse amandeltaart, heerlijk voor bij de koffie/thee of als dessert. Voor wat extra smaak voegde ik behalve citroen ook limoncello toe aan de ingrediënten en dat proef je!
#amandeltaart #recept #limoncello

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s