Eenpansgerecht: stoofpotje van limabonen met fuet en bier

Als ik alleen voor mezelf moet koken, grijp ik vaak naar een salade of doe lekker makkelijk en eet een schaaltje yoghurt met cruesli en vers fruit. Maar het weer was bar en boos en ik had behoefte aan een hartverwarmende maaltijd. Het werd deze bonenstoof van limabonen met droge worst, bier en tomatensaus.

Een winters eenpansgerecht met limabonen, droge worst (fuet) en bier. Een makkelijke maaltijd die lekker is met stevig brood en een frisse salade erbij. 
#stoofgerecht #fuet #recept #limabonen

Wat vinden we ervan

In de laatste foodybox zat ook een fles bier van Cornet, een oaked blond. Eigenlijk leek het me wel iets om hiermee te koken en dat pakte goed uit, want het bier geeft meer smaak aan de bonenstoof. Handig dat ik maar een kleine portie maakte, zo had ik ook nog lekker wat over voor in het glas.
Deze bonenstoof was bedoeld als éénpersoonsportie, maar met een salade erbij is het toch wel voldoende voor 2. Zeker als je er een voor- of nagerecht bij eet.

Een winters eenpansgerecht met limabonen, droge worst (fuet) en bier. Een makkelijke maaltijd die lekker is met stevig brood en een frisse salade erbij. 
#stoofgerecht #fuet #recept #limabonen

Recept Stoofpotje van limabonen met fuet en bier

Hoofdgerecht
voor 1-2 porties
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
30-35 min.
Totale tijd:
45-50 min.

INGREDIËNTEN

  • ca. 75 g fuet (dunne droogworst) met knoflook
  • ca. 200 g groenten (bijv. 1 winterwortel en ¼ spitskool)
  • 1 tl za’atar (zelfgemaakt het lekkerst)
  • ½ tl oregano
  • 2 zongedroogde tomaten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • ½ bouillonblok
  • 1 blik limabonen
  • 200 ml blond bier (bijv. Cornet, oaked blond)
  • 5 trostomaatjes
  • citroensap naar smaak
  • peper en zout
  • olie om in te bakken

BEREIDING

Voorbereiden
Snijd de worst in plakjes. Schil de winterwortel, halveer en snijd in dunne plakjes. Schaaf (of snijd) de spitskool.
Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.

Spoel de limabonen in een zeef onder stromend water en laat goed uitlekken.

Bereiden
Verhit een klein scheutje olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak de fuet eerst 5 minuten en dan met de groenten, de za’atar en de oregano nog een 5 minuten.

Voeg bouillon, bier, zongedroogde tomaten, tomaten uit blik toe en laat ongeveer 15 minuten stoven tot de wortel beetgaar is.

Dan kunnen de bonen erbij. Laat alles afgedekt nog eens 5-10 minuten stoven zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Voeg aan het einde van de kooktijd de in vieren gesneden trostomaatjes toe.
Proef op smaak en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Smaakt de saus een beetje bitter? Theelepeltje suiker erbij.

Knijp er wat vers citroensap over uit.

Serveertip
Lekker met (platbrood) en een salade. Kies voor een groene salade of bijvoorbeeld voor ingemaakte zoetzure rode kool.

Voor een vegetarische versie
Vervang de fuet door ½ ui en 1 teentje knoflook. Maak als de bonen zijn toegevoegd met een soeplepel een kuiltje in de saus en breek er 1 ei boven. Laat het ei in 5-10 minuten garen.




Pin deze foto van de bonenstoof met fuet en bier op Pinterest.

Een winters eenpansgerecht met limabonen, droge worst (fuet) en bier. Een makkelijke maaltijd die lekker is met stevig brood en een frisse salade erbij. 
#stoofgerecht #fuet #recept #limabonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s