
Als het aan mij ligt, dan zou ik elke dag wel zo’n heerlijk appelgebakje van bladerdeeg lusten! Ze zijn makkelijk en snel te maken, je hebt maar weinig ingrediënten nodig en wie vindt dit nou niet lekker? Ik roep dit echt heel vaak, maar doe het niet ;-). Een uitzondering maak ik als we visite krijgen. Als geboren en getogen Limburgse hoort gebak erbij, al hoeft dat niet altijd uitgebreid. Iets simpels als een bladerdeeg gebakje is ook prima!
Deze appelgebakjes zien er extra feestelijk uit door de vorm. Deze appeltjes zijn geschild, want omdat ze maar kort in de oven staan, blijft de schil wat taai en dat eet niet zo makkelijk.
Je kunt overigens variëren zo veel je maar wilt. Vervang de appels door peren, pruimen, kersen, druiven of wat je maar lekker vindt. De verrassing van deze gebakjes zit ‘m in de vulling. Deze maak ik graag van citroen, amandelen en suiker. Voor het gemak koop ik in de supermarkt citroensuiker. Je vindt deze potjes in het schap met bakproducten. Zo heb je altijd citroensuiker op voorraad als je plotseling iets moet bakken.

Bereiding in de Airfryer
Deze gebakjes kun je ook prima in de airfryer bakken. Afhankelijk van de grootte van je airfryer zullen er waarschijnlijk geen 4 tegelijk in passen. Al kun je de vorm van de gebakjes wel aanpassen natuurlijk. Door de kleine appeltjes is dit heel makkelijk.
Verwarm de airfryer voor op 200oC en bak de appelgebakjes op een velletje bakpapier of een siliconenmatje ca. 15 minuten. Controleer na 10 minuten even of het niet te hard gaat. Verlaag zo nodig de temperatuur met 10-20 graden.
Temperatuur en baktijd kunnen per airfryer verschillen. Dit is afhankelijk van het formaat van je airfryer en het vermogen (dit kan variëren van 1400 tot 2000 Watt).
Kijk hier eens voor nog meer inspiratie voor eenpersoons gebakjes.
Recept: Appelgebakjes van bladerdeeg
Gebak voor 4 personen | ||
Voorbereiden: 20-30 min. | Bereiden: 15-20 min. | Totale tijd: 35-50 min. |
INGREDIËNTEN
- 4 plakjes diepvries bladerdeeg
- 2 kleine elstar appeltjes (buitenbeentjes)
- 1 tl citroensuiker (uit een potje)
- 1 handvol amandelen
- mespunt kaneel
- extra suiker
En verder
- Bakplaat
- Mandoline
- Scherp mesje
- Bakpapier
BEREIDING
Laat het bladerdeeg in de koelkast ontdooien.
Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van bladerdeeg.
Schil de appeltjes, halveer ze en verwijder het klokhuis. Snijd de helften in dunne plakjes.
Hak de amandelen fijn met een mes, het hoeft niet helemaal poeder er mogen best wat grotere stukjes in. Doe in een kommetje en meng er de citroensuiker door en een mespunt kaneel.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hierop de plakjes bladerdeeg (verwijder het plastic).
Snijd evenwijdig aan de randen van het blader met een mesje een ruitmotief. Snijd tot in 2 tegenover liggende hoeken, laat de andere hoeken vrij. Zie schema hieronder.

Verdeel het amandel-citroenmengsel over het bladerdeeg en leg er dan een half appeltje op. Vouw de losgesneden hoeken over de appel naar de andere kant en druk voorzichtig aan. Maak de randen eventueel een beetje nat met water.
Strooi nog wat suiker en kaneel over de appel. Bak de gebakjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
Bewaar deze foto voor het recept van appelgebakjes van bladerdeeg op Pinterest.

Een leuk idee. Ik ga ze morgenochtend maken en bedacht om op de bodem onder de appel een laagje amandelspijs te smeren. En wat geschaafde amandelen na het bakken erbovenop.
LikeLike
Hoi Dorien,
De appelgebakjes zijn heerlijk, zeker ook met amandelspijs. Geniet ervan!
Groetjes, Anja
LikeLike
hmm ziet er lekker uit!
LikeLike
Dank je, ze zijn echt super en ook nog eens makkelijk te maken. Ideaal!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ga ze zeker een uitproberen!
LikeLike