Zelf maken: Romige bitterkoekjespudding

Het is weer de laatste post voor de maand, tijd voor de foodblogswap. Van het blog van Eefsfood koos ik -geheel buiten mijn comfortzone- voor haar romige bitterkoekjespudding.
Pudding, vla, mousse… allemaal desserts die ik niet zomaar even kan maken. Daar heb ik echt wel een recept voor nodig. Omdat er hier in huis toch wel één rondloopt die daar juist wel van houdt, wordt het tijd dat ik weer eens een antwoord kan geven op de vraag: wat hebben we voor toetje? En dan tel ik voor het gemak het ijs en de yoghurt niet mee, want daar hoef ik zelf nauwelijks iets voor te doen.

Maak jij wel eens pudding? Ik stapte buiten mijn comfortzone en probeerde een romige bitterkoekjespudding. Voor de liefhebber kun je er nog een vruchtensaus bij geven.

Op het blog van Eefje uit Leiden is inspiratie genoeg te vinden, variërend van hartig naar zoet. Er staan meer dan 550 recepten op! Ze is vooral bekend van haar taarten (mjam!), en in februari gaf ze haar eerste workshop basis decoreren wat daar natuurlijk perfect bij aansluit. Maar het is niet alleen zoet wat je op haar website vindt, want zoals ze zelf aangeeft: als ik moet kiezen tussen zoet en hartig, dan eet ik nooit meer taart!

Maak jij wel eens pudding? Ik stapte buiten mijn comfortzone en probeerde een romige bitterkoekjespudding. Voor de liefhebber kun je er nog een vruchtensaus bij geven.

Wat vinden we ervan

Het recept is echt niet moeilijk, zelfs voor beginners. De pudding die ik me herinner van lang geleden had spikkeltjes, daarom kook ik een deel van de koekjes mee in de melk waardoor ze uit elkaar vallen. Ik heb geen grote puddingvorm en gebruik daarom glaasjes en één metalen bakvormpje (om te testen). Dan kan ik mooi kleine porties maken en er een meenemen naar mijn vader, want die houdt ook wel van pudding. Erbij nog een beetje vruchtensaus – voor de liefhebber.


Recept Romige bitterkoekjespudding

Nagerecht
voor 3-4 personen
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
20 min.
Totale tijd:
2-3 uur

Ingrediënten

 • 150 ml volle melk
 • 190 ml slagroom
 • 75 g bitterkoekjes
 • ½ vanillestokje
 • 3 blaadjes gelatine
 • 35 g witte suiker
 • 5 g maizena

Voor de vruchtensaus

 • Ca. 150 g gemengd rood fruit uit de vriezer
 • 100 g geleisuiker
 • Kneepje citroensap

En verder

 • Steelpannetje
 • Kom
 • garde
 • mixer
 • 3 of 4 glaasjes/metalen vormpjes

BEREIDING

Breek de bitterkoekjes in stukjes.

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met de botte kan van een mes de zaadjes er uit. Doe dit bij ¾ deel van de melk in een pannetje.

Meng de rest van de melk met de maizena en de suiker in een kommetje.

Week de gelatine in een kommetje met koud water.

Breng de melk met de vanille langzaam aan de kook. Vis het vanillestokje er uit en voeg de helft van de koekjes toe. Laat 1 minuut zachtjes koken zodat de koekjes uit elkaar vallen.

Giet een deel van de kokende melk al roerend bij het maizenamengsel. Giet het maizenamengsel nu bij de rest van de melk in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert, zodat je klontjes voorkomt en de melk niet aanbrandt.

Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit, voeg deze toe aan de melk en laat de gelatine al roerend oplossen.
Meng de rest van de bitterkoekjes erdoor en laat afkoelen. Dit kan ook in een bak koud water, dan gaat het sneller.

Klop de slagroom lobbig (dus niet helemaal stijf). Als het bitterkoekjesmengsel helemaal is afgekoeld meng je in delen de slagroom er door. Schep een lepel er bij en spatel dit voorzichtig door het mengsel tot het helemaal is opgenomen. Doe het rustig zodat je niet alle lucht uit de slagroom slaat.

Verdeel de pudding over 3 of 4 glaasjes/vormpjes en zet in de koelkast. Laat ca. 2-3 uur opstijven.
Gebruik je metalen vormpjes, dompel ze dan even in kokend water dan komen ze makkelijk uit de vorm. Leg er een bordje op en keer om.

Maak intussen de vruchtensaus. Breng fruit en suiker met citroensap aan de kook. Laat koken tot het fruit (gedeeltelijk) uit elkaar valt. Druk blauwe bessen eventueel stuk. Giet in een gesteriliseerd potje en sluit af met een deksel. Wil je het meteen gebruiken, houd dat wat apart in een schaaltje zodat het snel afkoelt.

Bereidingstijd:
Bereiden: ca. 30 minuten
Wachttijd: 2-3 uurBewaar deze foto voor het recept van de romige bitterkoekjespudding op Pinterest.

Maak jij wel eens pudding? Ik stapte buiten mijn comfortzone en probeerde een romige bitterkoekjespudding. Voor de liefhebber kun je er nog een vruchtensaus bij geven. 
#recept #pudding #bitterkoekjespudding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s