Oosters gerecht: zwarte kip

Tijdens een gezellig middagje bijkletsen met vroegere buren kwamen we – hoe kan het anders – uit bij eten. Wat is lekker, wat kook je graag en wat zijn favorieten. De buren zijn ook Limburgers (uit Venlo) en dat is natuurlijk altijd leuk. Een van hun favorieten is toch wel zwarte kip (zwarte kiep in het Limburgs). Het is een van oorsprong Oosters kipgerecht met als smaakmakers onder andere ketjap, vandaar dat deze kip zwart genoemd wordt. Ik kende het nog niet en dus kreeg ik naderhand natuurlijk het recept. Voor 2 kilo kip! Dat is natuurlijk een beetje veel voor 2 personen, dus dan even omrekenen.

Zwarte kip, een Oosters gerecht, dankt zijn naam aan de ketjap manis. Het recept is zó makkelijk, 15 minuten werk en dan lekker laten sudderen. Maak het de avond van tevoren, zodat alle smaken in het vlees kunnen trekken.

Zwarte kip is een Oosters kipgerecht – vind ik op Google – waarvan natuurlijk vele verschillende (familie)recepten bestaan. In Venlo is er zelfs een brasserie beroemd om en er is natuurlijk grote belangstelling naar het geheim van de chef. Vandaar dat er in en rond de stad vele versies de rondte doen.

Wat vinden we ervan

Nu eet ik niet vaak meer vlees, maar ik ben niet te beroerd en bereid het toch voor de man in huis. Tijdens het bakken en sudderen rook het zo ontzettend lekker dat ik het de volgende dag toch niet kon laten om er ook wat van te proeven. Wat begon met een klein stukje werd uiteindelijk toch een hele portie. Wat smaakte dat geweldig bij de rijst, om je vingers bij af te likken.
En hoewel ik een dubbele portie sambal had toegevoegd, een hele in plaats van een halve eetlepel (niet goed gelezen ;-)), was het niet te pittig. Nu gebruik ik graag sambal badjak, die is gebakken en niet zo scherp als sambal oelek. Houd daar dus wel even rekening mee!


Recept: Zwarte kip in sojasaus

Zwarte kip, een Oosters gerecht, dankt zijn naam aan de ketjap manis. Het recept is zó makkelijk, 15 minuten werk en dan lekker laten sudderen. Maak het de avond van tevoren, zodat alle smaken in het vlees kunnen trekken.
Hoofdgerecht
voor 4 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
75 min.
Wachttijd:
8 uur

INGREDIËNTEN

 • 35 g boter of rijstolie
 • 500 g kipdijfilet
 • 1 dikke ui
 • 2 teentjes knoflook
 • ½-1 el sambal badjak
 • 1½ tl laos
 • 150 ml ketjap manis
 • 150 ml water
 • 1 el tamarindepasta (te koop in de supermarkt)
 • 1 el bruine basterdsuiker

BEREIDING

Snijd de kip in stukken. Snipper de ui en de knoflook en zet apart.

Verhit de boter of olie in een pan met dikke bodem en braad hierin de kip rondom aan. Voeg dan alle overige ingrediënten toe en breng zachtjes aan de kook.

Laat met gesloten deksel op lage temperatuur een uurtje stoven.

Dit gerecht is het lekkerst als je het de avond van te voren al maakt. Zet in de koelkast en laat een nacht staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

Warm het gerecht langzaam op. Bindt de saus eventueel met 1 eetlepel maizena die je in water oplost en al roerend mengt. Laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen zodat de saus indikt.

Lekker met rijst en boontjes.


VARIATIETIP
Vervang de kipdijfilet door drumsticks. Wil je de saus gebruiken voor een vegetarisch gerecht, dan kan dat natuurlijk ook. Smoor dan de ui met de knoflook, voeg de overige ingrediënten toe en laat een half uurtje zachtjes pruttelen tot de ui gaar is. Bak bijvoorbeeld vegetarische kipstuckjes, tofu of tempeh voor erbij.


Pin deze foto en bewaar het recept van zwarte kip.

Zwarte kip, een Oosters gerecht, dankt zijn naam aan de ketjap manis. Het recept is zó makkelijk, 15 minuten werk en dan lekker laten sudderen. Maak het de avond van tevoren, zodat alle smaken in het vlees kunnen trekken.

18 thoughts

 1. Hoi Anja
  Erg lekker, dit recept. Het enige wat me opviel is dat het zwarte kip in sojasaus heet, maar er zit geen sojasaus in het gerecht 😉

  Like

  1. Hoi Arne,
   Ik snap dat je bij sojasaus eerder aan zout dan zoet denkt. Ketjap manis is een zoete sojasaus en wordt gemaakt van (zoute) sojasaus, palmsuiker en specerijen om die lekkere zoete smaak te krijgen.

   Like

 2. Geweldig recept. Wij hebben dit gerecht deze week gegeten. Er was nog saus over. Toen heb ik varkenspoulet aangebakken en daarna 1 uur in de saus laten sudderen aangelengd met een heel klein beetje water. Ik vond het met varkenspoulet nog lekkerder. Het is heel zeker een blijvertjes. Bedankt. groetjes Hilda

  Like

  1. Hoi Joke,
   Dat zou ik wel doen denk ik. Juist de saus maakt dit gerecht zo lekker, daar wil je niet minder van. Succes, ben benieuwd wat je ervan vindt.
   Groetjes, Anja

   Like

 3. Gisteravond voorbereid zoals als tip word aangeraden. Vandaag gemaakt met gewokte groente en rijst!
  Vanaf vandaag ook oprecht mijn favoriete gerecht! Wat heerlijk!
  Dankjewel Anja voor dit recept!

  Like

 4. Vandaag gemaakt. Precies het recept gevolgd en daarna geserveerd met gewokte bami en boontjes. In een woord heerlijk. Gelukkig heb ik voor 2 x gemaakt. Verheug me nu al op de volgende keer eten.

  Like

 5. Heerlijk gerecht. In deze rare tijd nodig ik regelmatig familie/vrienden uit op mijn terras(tuin) voor een hapje en drankje. Heb dit al 2 keer gemaakt met sajour boontjes en rijst. Uiteraard keurig iedereen op 1,5 meter afstand. Iedereen vindt het heerlijk. Bedankt. Peter

  Like

  1. Dankjewel Peter, het is ook een heerlijk gerecht. En wat heerlijk om weer samen te kunnen eten hè. Al is het dan ook op 1,5 meter van elkaar.
   Fijne dag!

   Like

  1. Ik laat het in de slowcooker garen, dan een nachtje afkoelen in de koelkast en dan ‘s avonds opwarmen . Het vocht met wat maizena verdikken. Echt heeeeeerlijk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s