Oosters gerecht: zwarte kip

Tijdens een gezellig middagje bijkletsen met vroegere buren kwamen we – hoe kan het anders – uit bij eten. Wat is lekker, wat kook je graag en wat zijn favorieten. De buren zijn ook Limburgers (uit Venlo) en dat is natuurlijk altijd leuk. Een van hun favorieten is toch wel zwarte kip (zwarte kiep in het Limburgs). Het is een van oorsprong Oosters kipgerecht met als smaakmakers onder andere ketjap, vandaar dat deze kip zwart genoemd wordt. Ik kende het nog niet en dus kreeg ik naderhand natuurlijk het recept. Voor 2 kilo kip! Dat is natuurlijk een beetje veel voor 2 personen, dus dan even omrekenen.

Zwarte kip, een Oosters gerecht, dankt zijn naam aan de ketjap manis. Het recept is zó makkelijk, 15 minuten werk en dan lekker laten sudderen. Maak het de avond van tevoren, zodat alle smaken in het vlees kunnen trekken.
Zwarte kip, een Oosters gerecht, dankt zijn naam aan de ketjap manis. Het recept is zó makkelijk, 15 minuten werk en dan lekker laten sudderen. Maak het de avond van tevoren, zodat alle smaken in het vlees kunnen trekken.

Zwarte kip is een Oosters kipgerecht – vind ik op Google – waarvan natuurlijk vele verschillende (familie)recepten bestaan. In Venlo is er zelfs een brasserie beroemd om en er is natuurlijk grote belangstelling naar het geheim van de chef. Vandaar dat er in en rond de stad vele versies de rondte doen.

Wat vinden we ervan

Nu eet ik niet vaak meer vlees, maar ik ben niet te beroerd en bereid het toch voor de man in huis. Tijdens het bakken en sudderen rook het zo ontzettend lekker dat ik het de volgende dag toch niet kon laten om er ook wat van te proeven. Wat begon met een klein stukje werd uiteindelijk toch een hele portie. Wat smaakte dat geweldig bij de rijst, om je vingers bij af te likken.
En hoewel ik een dubbele portie sambal had toegevoegd, een hele in plaats van een halve eetlepel (niet goed gelezen ;-)), was het niet te pittig. Nu gebruik ik graag sambal badjak, die is gebakken en niet zo scherp als sambal oelek. Houd daar dus wel even rekening mee!


Recept Zwarte kip

Hoofdgerecht
voor 4 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
75 min.
Wachttijd:
8 uur

Ingrediënten

  • 35 g boter of rijstolie
  • 500 g kipdijfilet
  • 1 dikke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½-1 el sambal badjak
  • 1½ tl laos
  • 150 ml ketjap manis
  • 150 ml water
  • 1 el tamarindepasta (te koop in de supermarkt)
  • 1 el bruine basterdsuiker

Bereiding

Snijd de kip in stukken. Snipper de ui en de knoflook en zet apart.

Verhit de boter of olie in een pan met dikke bodem en braad hierin de kip rondom aan. Voeg dan alle overige ingrediënten toe en breng zachtjes aan de kook.

Laat met gesloten deksel op lage temperatuur een uurtje stoven.

Dit gerecht is het lekkerst als je het de avond van te voren al maakt. Zet in de koelkast en laat een nacht staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

Warm het gerecht langzaam op. Bindt de saus eventueel met 1 eetlepel maizena die je in water oplost en al roerend mengt. Laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen zodat de saus indikt.

Lekker met rijst en boontjes.


VARIATIETIP
Vervang de kipdijfilet door drumsticks. Wil je de saus gebruiken voor een vegetarisch gerecht, dan kan dat natuurlijk ook. Smoor dan de ui met de knoflook, voeg de overige ingrediënten toe en laat een half uurtje zachtjes pruttelen tot de ui gaar is. Bak bijvoorbeeld vegetarische kipstuckjes, tofu of tempeh voor erbij.


Pin deze foto en bewaar het recept van zwarte kip.

Zwarte kip, een Oosters gerecht, dankt zijn naam aan de ketjap manis. Het recept is zó makkelijk, 15 minuten werk en dan lekker laten sudderen. 
#recept #zwartekip #oosters

Auteur: Anja

Hallo, leuk dat je er bent! Om met al mijn bewaarde recepten eindelijk eens wat te gaan doen ben ik dit blog begonnen. Een van mijn favoriete bezigheden is bakken; van brood, gebak tot hartige baksels, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ook probeer ik zo veel mogelijk met de seizoenen mee te koken en pakjes en zakjes te mijden. Mijn inspiratie haal ik uit bewaarde (familie)recepten maar ook uit kookboeken en van internet. Veel leesplezier! Anja

4 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s