Zelf maken: Mangocurd zonder ei

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee ik kook niet ineens vegan. Het is meer een gemakkelijke keuze om mangocurd zonder ei te maken. In de traditionele curd wordt eigeel verwerkt, waardoor je 4 eiwitten over zou houden waar je iets mee moet. Ik gebruik overigens wel roomboter, voor een volledige vegan versie zou je deze kunnen vervangen door plantaardige boter.
Bovendien, mocht je zwanger zijn, dan is deze mangocurd wél veilig om te eten. Want ook al worden de rauwe eidooiers gegaard tot minimaal 80 graden, het advies blijft: zwanger? dan geen traditionele (mango)curd eten. Vandaar dus en net zo lekker als met ei!

Zelf maken: mangocurd zonder ei. De smaak is heerlijk en combineert goed bij desserts met chocola of ijs.
#recept #mangocurd #vegan

Het vruchtvlees van de mango’s is geel tot oranje van kleur. Dat doet aan de smaak niets af, het belangrijkste is dat de mango rijp en sappig is. De rijpe mango geeft aan de steelaanzet iets mee en ruikt zoet. Twijfel je of de mango rijp is, bewaar hem dan niet in de koelkast maar leg hem in de fruitschaal.

Wat vinden we ervan

De eerste versie smaakte toch nog iets te veel naar maizena en havermelk. Mocht wat mij betreft ook wel iets meer zuur… Versie nummer twee was vele malen lekkerder! Melk vervangen door water (neutraal) of misschien sinaasappelsap, kan ook. En wat minder vocht erbij, dan heb je ook minder maizena nodig. Misschien zou je het dan officieel geen curd meer mogen noemen, maar wordt het eerder jam of marmelade.

Anyway, maak deze mangocurd en eet hem bij ijs, yoghurt of op de cheesecake!Recept Mangocurd zonder ei

Zoet, saus
voor 1 pot
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
20-30 min.
Totale tijd:
90 min.

Ingrediënten

  • 1 rijpe mango
  • 230 ml havermelk
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 – 1,5 limoen (het sap)
  • 15 g maizena
  • 40 g (vegan) boter
  • zout

En verder

  • blender
  • zeef
  • potje van ca. 500 ml

BEREIDING

Schil de mango, snijd deze in stukken en pureer met de helft van de melk en suiker en het sap van 1 limoen zo fijn mogelijk in een blender. Voor een extra gladde curd kun je de mangopuree nog even zeven.

Steriliseer de glazen pot door deze tot de rand te vullen of onder te dompelen in kokend water (ook het deksel) en laat zo minimaal 10 minuten staan.  Mee wassen in de vaatwasser kan ook.

Meng de gepureerde mango, de overige melk en de maizena in een pannetje. Voeg ook een snuf zout toe. Proef of het zoet genoeg is, zo niet, voeg dan nog wat suiker toe. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van hoe zoet de mango is.
Let op, gebruik geen koperen of aluminium pan! Het zuur zal reageren met de pan en dan kun je alles weggooien.

Breng de curd op laag vuur langzaam, al roerend aan de kook en laat niet meer dan 1 minuut zachtjes koken. Het koken is nodig om de maizena te laten oplossen en indikken, doe je dit niet dan smaakt het niet lekker. Proef even of er nog wat meer limoen bij mag. Laat afkoelen en schenk de curd in een gesteriliseerd potje. Laat de mangocurd enkele uren of een hele nacht in de koelkast opstijven.

De mangocurd is in de koelkast ongeveer een week houdbaar.

TIP  De havermelk kun je ook vervangen door kokosmelk of gewone volle melk. Havermelk is niet wit maar eerder beige van kleur, dit heeft ook invloed op de kleur van de mangocurd. Koeienmelk is iets dunner dan havermelk, je hebt dan misschien iets minder melk of meer maizena nodig om de curd voldoende te laten binden.


Bewaar deze foto voor het recept van Mangocurd zonder ei op Pinterest.

Zelf maken: mangocurd zonder ei. De smaak is heerlijk en combineert goed bij desserts met chocola of ijs.
#recept #mangocurd #vegan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s