Hartverwarmend: geroosterde pompoensoep met pittige gele curry

De pompoenen zijn nog steeds in het seizoen! Wel lijken ze steeds groter te worden. De man bracht een XXL-exemplaar mee waar we 3x van gegeten hebben ;-P.
Vandaar een nieuw recept voor pompoensoep, waarbij ik gele currypasta gebruikte voor extra smaak. Nu verdraag ik het niet al te pittig, dus was ik een beetje zuinig. Kan het voor jou niet heet genoeg zijn, gebruik dan zeker meer! De groenten rooster je in de oven of airfryer, op deze manier krijgen ze extra smaak en ben je snel klaar.

Wist je overigens dat pompoenen tegenwoordig het hele jaar door uit eigen land verkrijgbaar zijn? Alleen als het “op” is worden pompoenen ook wel geïmporteerd. Wel iets om even rekening mee te houden.

Variaties in pompoensoep heb je nooit genoeg! De pittige gele curry combineert hier heel goed met de pompoen. Met rode linzen voor een makkelijke maaltijdsoep.

Wat vinden we ervan

De curry combineert goed met het zachtzoete van de pompoen. Daarbij het romige van de kokosmelk en je hebt een heerlijke smaak. Om ook nog wat eiwitten aan de vleesloze soep toe te voegen koos ik voor linzencouscous. Ik kreeg een pakje toegestuurd om uit te testen. De couscous smaakt super en doet het ook uitstekend in deze pompoensoep omdat hij snel vocht opneemt en zacht wordt. Geen probleem als je gewone rode (of gele) linzen gebruikt, alleen moet de soep dan iets langer koken voordat je hem kunt pureren.


Recept Geroosterde pompoensoep met pittige gele curry

Voor- of hoofdgerecht
voor 2 liter
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
30-40 min.
Totale tijd:
45-55 min.

Ingrediënten

  • ca. 875 g flespompoen (schoongemaakt)
  • 1 grote rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • ½-1 el gele currypasta
  • 1 blik tomaten
  • 1 kopje rode linzencouscous (of rode linzen)
  • 1 liter groentebouillon (evt. van blok)
  • ca. 150 ml kokosmelk
  • neutrale olie om in te bakken

Voor de garnering

  • geroosterde pompoenchips
  • nigellazaadjes
  • groene pesto
  • kokosmelk

Ook nodig

  • Bakplaat of airfryer
  • (kaas) schaaf
  • Blender

Bereiding

Halveer de pompoen en snijd met een (kaas)schaaf er enkele linten af om straks de chips van te maken. Snijd de rest in blokken. Doe in een kom en meng met ca. 1 el neutrale olie.
Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hetelucht). Verdeel de pompoen over het bakblik en zet in de oven.
Voor de airfryer: doe de pompoen in het mandje, stel de temperatuur in op 180 oC en 10 minuten.

Snijd de paprika in stukken en doe deze in de kom waar de pompoen in zat en hussel met het restje olie. Na 10 minuten kan de paprika bij de pompoen in de oven (airfryer).

Snipper de ui en de knoflook.

Verhit intussen in een soeppan een scheutje olie en fruit hierin zachtjes de ui en de knoflook. Als de ui zacht begint te worden voeg je de currypasta toe. Begin met 1 theelepel of halve eetlepel, je kunt later altijd nog wat meer toevoegen als het je niet pittig genoeg is. Laat even meebakken en voeg dan de tomaten, de couscous en de groentebouillon toe.

Breng langzaam aan de kook. Controleer of pompoen en paprika gaar zijn. Voeg deze dan toe aan de soep. Laat de soep ca. 5 minuten zachtjes koken tot de couscous helemaal zacht is. Gebruik je rode linzen dan duurt dit nog wel een minuutje of 10 langer.
Voeg als dat nodig is nog wat extra water toe.

Is alles gaar, pureer de soep dan in porties in de blender of in de pan met de staafmixer. In de blender wordt de soep “zijdezacht” met de staafmixer blijft de structuur iets grover. Net wat je lekker vindt.

Maak in de tussentijd de chips: kwast de geschaafde pompoen in met wat olie en bak in airfryer of oven tot deze knapperig wordt. Let op verbranden!

Klop eventueel de kokosmelk schuimig met een kleine garde. Schep de soep in kommen en garneer met de kokosmelk, nigellazaad, groene pesto en de kokosmelk.




Bewaar deze foto voor het recept van Snelle pompoensoep met gele curry op Pinterest.

Variaties in pompoensoep heb je nooit genoeg! De pittige gele curry combineert hier heel goed met de pompoen. Met rode linzen voor een makkelijke maaltijdsoep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s