Basisrecept: witte asperges

Basisrecept asperges koken of stomen

Witte asperges, wat lekker toch! Wij aten vroeger regelmatig het witte goud uit Limburg, want ik woonde vlak bij de bron. Wat begon als asperges met botersaus een eitje en gekookte ham is langzamerhand gewijzigd in asperges met zalm. Dat is wat mij betreft de lekkerste combinatie. Als het tenminste om gekookte asperges gaat. Want je hebt natuurlijk ook asperges in salade, hartige taart, quiche en niet te vergeten soep.

Witte asperges, ze zijn er weer! Een goed basisrecept is zeker handig: ga je ze koken of stomen? Lekker zijn ze in ieder geval.
#recept #asperges #koken #stomen

Vorig jaar waren we tijdens het aspergeseizoen op vakantie in mijn geboortedorp en we bedachten dat we wel asperges konden gaan eten (dat doe je in de camper toch maar niet ;-)) Hoe groot was de teleurstelling dat ik 3 (!!!) asperges op mijn bord vond. Drie! We hebben het er nog dágen over gehad, nee, dat doen we zo nooit meer. Dan maar liever zelf koken!

Eigenlijk vreemd dat ik wel de salade en soep op mijn blog heb staan, maar niet de basis, namelijk gekookte asperges. Tijd om daar eens wat aan te doen! Met voor erbij een gekookt eitje en ham, al kun je dat natuurlijk ook door een stukje zalm vervangen.

Welke asperges koop je het beste?

Om te beginnen koop je echt verse asperges. Het liefst bij de aspergeboer – support your locals! Zo vers van het land krijg je ze in de supermarkt niet. Ongeschild, denk er aan! Het is even wat werk die asperges schillen, maar juist met de schillen en de onderste stukken die je er af snijdt maak je de lekkerste soep.

Wij zijn nog gewend om uit te gaan van een pond asperges per persoon. Maar eigenlijk is dat wat veel, al is dan de asperge wel écht de ster van de maaltijd en komt de rest er maar een beetje achteraan hobbelen.
Asperges zijn er in diverse maten, van dun naar dik, soms wat meer of minder krom en stukken voor de soep. Elk met zijn eigen prijskaartje, dus kijk wat je wilt uitgeven en vraag eventueel advies aan de aspergeboer.

Tenslotte: heb je asperges in huis gehaald, maar ga je ze niet dezelfde dag gebruiken? Wikkel ze dan in een schone natte theedoek die je weer verpakt in een plastic zak en bewaar in de groentela van de koelkast. Spoel de theedoek wel even goed uit om te voorkomen dat je asperges naar wasmiddel smaken. Op deze manier blijven ze nog wel even goed.

Andere recepten met aspergesBasisrecept asperges

Bijgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
25-30 min.
Totale tijd:
35-40 min.

INGREDIËNTEN

 • 500 g verse asperges
 • zout
 • water

Voor erbij:

 • 2 eieren
 • 1 ons gekookte ham
 • half pakje roomboter
 • verse peterselie
 • ca. 400 g aardappelen

BEREIDING

Asperges koken is helemaal niet moeilijk. Begin met het schillen. Gebruik een scherpe dunschiller en schil de asperge van kop tot kont. Schil je ze niet of niet goed, dan zijn ze houterig en niet lekker. Snijd van de harde onderkant 2 cm af. Zet schillen en stukken op in een pan met voldoende water, zodat ze onder staan en gebruik dit voor de soep. Klik op de link voor het recept van aspergesoep.

De asperges koken
Leg de geschilde asperges in een ruime pan, gebruik bijvoorbeeld een hapjespan dat gaat prima. Voeg wat zout toe en eventueel een mespuntje suiker (tegen bitterheid). Breng aan de kook en laat de asperges ongeveer 5-8 minuten koken (afhankelijk van de dikte). Draai het vuur uit en laat de asperges in het hete water (deksel op de pan) nog 20 minuten staan.

De asperges stomen
Ben je in het bezit van een stoomoven, dan is het garen van asperges nog makkelijker. Bovendien ook lekkerder, maar dat is mijn bescheiden mening.
Heb je een bak met gaatjes, leg de geschilde asperges daar dan in. Heb je die niet, dan kun je ook een passende ovenschaal gebruiken. Bestrooi met een beetje zout. Zet de bak in het midden van de oven met een schaal er onder om kookvocht op te vangen.
Vul het water reservoir en stel de oven in op stomen, 99oC en 30 minuten.

Nu heb je voldoende tijd om de aardappelen en de eieren te koken. Haal de gekookte ham uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Voor de geklaarde boter (klik op de link voor een uitgebreide beschrijving):
Laat de boter langzaam in een pannetje smelten, totdat je ziet dat er wit bezinksel op de bodem ligt. Giet de boter dan voorzichtig over in een kannetje.

Verwarm een mooie schaal om de asperges in te serveren. Schep ze met een brede spatel voorzichtig uit het water of uit de ovenschaal en leg op de schaal. Giet er een sliertje boter over, leg de gehalveerde eieren er bij en de gekookte ham. Garneer met de verse peterselie en serveer meteen.

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Witte asperges, ze zijn er weer! Een goed basisrecept is zeker handig: ga je ze koken of stomen? Lekker zijn ze in ieder geval.
#recept #asperges #koken #stomen

9 thoughts

 1. Hoi Anja, als ik ze kook dan zijn ze net te gaar (slap) of te hard. Heb nu jouw tijden aangehouden en ze zijn mooi beetgaar zoals het hoort. Bedankt!

  Like

 2. Hoi Anja, ik schil de asperges en daarna hoef ik de harde kontjes er nauwelijks nog van af te halen. Zelf eten wij de asperges het liefst met krieltjes en/of met kipfilet erbij. Lekkere combi! Fijne Paasdagen!

  Like

  1. Hoi Helma,
   Als je echt verse asperges hebt hoeft dat misschien niet, maar ik vind het net zo lekker om er soep van te maken 😊 Fijne Paasdagen ook voor jullie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s