
Als we eenmaal de asperges op klassieke wijze hebben gegeten (met gekookt ei of zalm en een botersausje), wordt het tijd voor een variatie. Ik kies voor pasta asperges en pancetta, dus eigenlijk een pasta carbonara. De smaakcombinatie is heerlijk. Het zoetige van de asperges met het zoute van de pancetta. Bovendien eenvoudig te bereiden. Heb je geen pancetta in huis, dan kun je deze ook vervangen door rauwe ham die je op het laatst toevoegt. Wil je liever geen vlees gebruiken, dan kun je de pancetta ook vervangen door garnaaltjes of gerookte zalm.


De asperges stoom ik gaar in de stoomoven, maar koken is natuurlijk prima. Houdt ze warm in het vocht/in de oven tot je ze aan de pasta kunt toevoegen. Kook je ze in water, bewaar dan zeker het kookvocht met de schillen om soep (hier is het recept) van te maken.
Recept Pasta carbonara met witte asperges
Hoofdgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 35 min. | Bereiden: 10 min. | Totale tijd: 45 min. |
INGREDIËNTEN
- 175-200 g pasta
- 500 g witte asperges
- 50 g pancetta of ontbijtspek
of 50 g rauwe ham/serrano ham - 1 klein teentje knoflook
- 1 ei en 1 eidooier (of 3 eidooiers)
- 1 el droge witte wijn
- (eventueel) 1 bol mozzarella
- ½ el olijfolie
- 10 g roomboter (ca. 1 el)
- Handje peterselie (ca. 1-2 el)
- Peper en zout
BEREIDING
Maak de asperges schoon en kook of stoom ze gaar in ca. 30 minuten. Zie hier voor het basisrecept. (Bewaar het kookwater en de schillen voor soep.)
Breng water met voldoende zout aan de kook voor de pasta.
Laat de boter en olijfolie langzaam warm worden in een pan. Voeg hieraan het geplette teentje knoflook toe en de pancetta. Verhoog de temperatuur en bak de pancetta knapperig. Vis de pancetta uit het bakvet en voeg de wijn toe. Laat even bruisen en draai het vuur laag.
Scheur de pancetta in reepjes.
Klop het ei met de eidooier de eieren los en laat ze door een zeef in een ruime kom lopen (ik vind het prettig om eventuele strengen uit het eiwit te zeven). Voeg peper en zout naar smaak toe en de helft van de peterselie. Klop nog eens goed los.
Giet de pasta af in een zeef, laat even goed uitlekken en voeg dan meteen toe aan de kom met het losgeklopte ei. Meng goed.
Voeg dan de pasta toe aan het bakvet in de pan samen met de in stukken gesneden asperges, het spek en de mozzarella. Verwarm nog even al omscheppend en strooi er de resterende peterselie over. Serveer meteen.
Bewaar deze foto van Pasta carbonara met witte asperges op Pinterest.

One thought