We zijn helemaal in de ban van asperges de afgelopen weken en dan kan het zomaar gebeuren dat ik groene asperges bestelde en de man ook nog met witte asperges thuiskwam ;-P. Niet zo erg hoor, dan eten we voor de variatie eens een quiche met asperges. Er staat al een hartige aspergetaart op mijn blog, maar ik wilde graag iets voor 2 personen.
Voor de Foodblogswap mocht ik iets koken van Eefkooktzo en zo kwam ik op haar website de vegetarische aspergequiche tegen. Missie geslaagd! Eef woont in Noord-Holland en werkt als receptontwikkelaar en foodfotograaf. Daarnaast deelt ze heerlijke recepten op haar blog en alleen al de prachtige foto’s roepen dat je de recepten moet gaan maken. Ook deelt ze iedere vrijdag een weekmenu om inspiratie uit op te doen. Neem vooral eens een kijkje op haar website!

Wat vinden we ervan?
Aan het recept van Eef voeg ik nog wilde zalm toe en ik gebruik alleen groene asperges. Zalm en asperges combineren goed samen en met de romige saus is het een heerlijke quiche geworden.
Al gebruik ik zelden pakjes of zakjes, in de laatste foodybox zat een zakje Saus voor asperges van Maggi en omdat weggooien zonde is heb ik de saus gebruikt voor de vulling. Liever toch zelf gemaakte saus, dat kan natuurlijk ook, daarvoor geef ik je onderstaand in cursief wat je hiervoor nodig hebt.

Er moet mij even iets van het hart!
Sinds ik de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde gezien heb over kweekzalm, heb ik me voorgenomen nóóit meer gekweekte vis te kopen. Het alternatief is wilde zalm en de naam zegt het al: deze leeft in het wild. Vreemd genoeg mag deze zalm niet het stempel biologisch dragen, omdat niet te achterhalen is waar hij geweest is en wat hij gegeten heeft. Daarentegen ís er wel biologische zalm, maar dit is kweekzalm. Nou ja, niet helemaal biologisch want met 35.000 (de helft van de niet-biologische zalm!) in een net in zee en dus niet in zijn natuurlijke omgeving. Maar, het voedsel is wel gecontroleerd: 80% van het voer is soja en 20% is vis. Wauw, geweldig dieet hoor voor een vis die normaal gesproken 80% vis eet. Mocht je het programma willen terugkijken dan kan dat hier.
Maar goed, mocht je toch nog zalm willen eten, koop dan wilde zalm! Die komt meestal uit het vriesvak (want ver weg gevangen) en is niet zo belachelijk duur: ca. €9,50 (tegen € 35,- voor de verse bio).
Recept: Quiche met groene asperges en zalm
Hoofdgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 15 min. | Bereiden: 15-20 min. | Totale bereidingstijd: 35 min. |
INGREDIËNTEN
- 5 plakken diepvries bladerdeeg
- 350 g groene asperges
- 2 (wilde) zalmfilets
- boter voor het invetten van de vorm
- 1 citroen voor 1/2-1 tl rasp
- evt. verse peterselie voor de garnering
Voor de saus
- 1 zakje saus voor asperges (bijv. van Maggi)
of - 100 g crème fraîche
- 25 g kaas
- 25 ml (haver)melk
- 1 tl uienpoeder
- 1 eidooier
En verder:
- ronde taartvorm van ca. 22 cm doorsnede
- deegroller
- bakpapier
BEREIDING
Voorbereiden
Laat het bladerdeeg in de koelkast ontdooien.
Was de asperges, snijd het onderste stukje er af. Stoom de asperges in de stoomoven op 99oC de asperges ongeveer 4 minuten. Open de oven voorzichtig en laat de stoom ontsnappen.
Je kunt de asperges natuurlijk ook koken in water met zout gedurende 4 minuten. Laat ze dan goed uitlekken, dep eventueel droog met een schone theedoek.
Snijd de zalm in stukken, bestrooi met wat zout.
Verwarm de oven nu voor op 225oC (hetelucht 210oC).
Knip een cirkel uit het bakpapier in de maat van de taartvorm. Kwast de bodem van de taartvorm in met een beetje boter, “plak” het papier er op en kwast dan de rand goed in.
Bekleed de vorm met het ontdooide bladerdeeg. Je kunt hiervoor de plakjes op elkaar stapelen en uitrollen tot een cirkel. Maar je kunt ook puzzelen met de plakjes en zo de vorm bekleden. Maak de randjes een beetje vochtig en laat het deeg overlappen. Druk aan met een vork. Prik gaatjes in de bodem.
Bereiden
Schuif de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak gedurende 8 minuten.
Bereid de saus volgens de aanwijzingen op de verpakking of meng de ingrediënten (crème fraîche, kaas, melk, eidooier en uienpoeder) tot een saus.
Haal de bakvorm uit de oven. Verdeel nu de asperges over de vorm, leg de stukken zalm er over en schenk de saus er over uit. Rasp er eventueel wat citroen over (ik vind citroen overal lekker bij, maar dat is persoonlijk).
Schuif de taart weer in de oven en bak nog 10-15 minuten tot goudbruin en gaar.
Garneer met de peterselie en geef er de citroen in partjes bij.
Bewaar deze foto van de Quiche met groene asperges en zalm op Pinterest.
