Nu ik zo vaak desembrood bak heb ik voldoende starter in de koelkast staan. Een starter moet regelmatig ververst worden zodat hij actief blijft. Als je niet hoeft te bakken, belandt het overschot vaak in de vuilnisbak en dat is natuurlijk eeuwig zonde. Ik bakte er al eerder pancakes mee en bedacht waarom ook niet wafels bakken met tarwedesem. Het uitgangspunt is het recept van de suikervrije Belgische wafels en hiermee ging ik aan de slag.

Wat vinden we ervan?
Het recept is makkelijk, met maar 5 ingrediënten (als je het zout niet meerekent). De wafels bakken heerlijk krokant. Ik maak eerst een proefbaksel omdat ik wel benieuwd ben naar de smaak. Die is toch iets zuur vanwege de desem, zodat ik een eetlepel suiker toevoeg. Probleem opgelost.
De wafels zijn heerlijk met vers fruit en eventueel wat slagroom. Je kunt er ook prima mee lunchen en dan vervang je de slagroom door yoghurt of kwark.
Blijven er wafels over, dan kun je ze de volgende dag even in de broodrooster stoppen zodat ze weer lekker krokant worden.
Recept Wafels met tarwedesem
Zoet voor ca. 8 wafels | ||
Voorbereiden: 10 min. | Bereiden: 30 min. | Totale tijd: 40 min. |
Ingrediënten
- 330 g actieve desem op basis van tarwebloem
- 70 g roomboter
- 1 ei
- 1 tl vanillesuiker
- snufje zout
- (evt.) 1 el witte basterdsuiker
En verder
- wafelijzer
- bakkwastje
Bereiding
Heb je niet voldoende desem dan kun je in de ochtend ook je starter aanvullen met gelijke delen tarwebloem en warm water. Laat de desem dan in een pot op het aanrecht staan tot de starter in volume is verdubbeld.
Smelt de roomboter en laat deze afkoelen. Klop dan met het ei en het zout met een mixer of garde schuimig.
Spatel de desem rustig door het botermengsel totdat alles gemengd is.
Verwarm het wafelijzer. Mijn wafelijzer heeft geen standen, dat kan alleen aan en uit. Heeft je wafelijzer dat wel, lees dan even na op welke stand je het best de wafels kunt bakken.
Kwast het wafelijzer voor het bakken eerst een keer even in met een beetje olie.

Schep 1 lepel beslag in het wafelijzer en bak tot dit goudbruin is. Laat even afkoelen en proef dan. Door het gebruik van desem kan de wafel iets zuur smaken. Dat ligt helemaal aan de desem en is niet erg. Voeg als je dat nodig vindt een eetlepel basterdsuiker toe.
Serveer de wafels met poedersuiker of slagroom en vers fruit. Ook lekker met ijs, vers fruit en (warme) vruchten- of chocoladesaus.
Bewaar de foto van deze Wafels met tarwedesem op Pinterest.
