Dutch baby met vers fruit

Ken jij de Dutch baby? Het is een pannenkoek die gebakken wordt in een gietijzeren pan in de oven. De naam Dutch oven verwijst naar een gietijzeren braadpan met deksel. De Dutch baby bak je in een gietijzeren koekenpan. Je serveert hem in de pan met vers fruit en ahornsiroop of honing en poedersuiker. Je zou hem ook prima als dessert kunnen eten met een bolletje vanille-ijs. Dan is het zeker geschikt voor vier personen. Als superdeluxe en overheerlijk lunchgerecht prima voor twee.

Ken jij de Dutch baby? Het is een pannenkoek die gebakken wordt in de oven. Je serveert hem in de gietijzeren pan met vers fruit, ahornsiroop en poedersuiker. Een superdeluxe en toch makkelijk lunchgerecht. 
#recept #Dutch baby #Pannenkoek uit de oven #fruit #zoet

Voordat je begint

De basis van het recept is niet ingewikkeld: ei, bloem, melk en suiker. Het lastige is alleen dat je een inschatting moet maken van de grootte van de pan die je nodig hebt. Ik koos mijn kleine koekenpan. Niet van gietijzer overigens, maar dat ging prima – zolang je maar een pan met dikke bodem gebruikt die in de oven mag. Of je ook een keramische ovenschaal kunt gebruiken weet ik niet zeker. Ik kan niet garanderen dat die heel blijft als je het beslag in de schaal giet. Het temperatuurverschil tussen beslag en ovenschaal zou te groot kunnen zijn waardoor de schaal kapot kan springen.
De pan bleek overigens te klein: de baby rees letterlijk de pan uit! De rand stak zo’n 10 cm boven de pan uit en nee dat is niet zo heel erg, want het deed aan de smaak niks af. Volgende keer een pan nemen die een maatje groter is.

Recept Dutch baby met vers fruit

Ontbijt/Lunch
voor 2 personen
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
20 min.
Totale tijd:
50 min.

Ingrediënten

Voor het beslag:

  • 75 g tarwebloem
  • 110 g volle melk
  • 3 eieren
  • 2 el basterdsuiker
  • ½ tl vanille extract
  • snuf zout

Voor het bakken en de garnering:

  • ca. 2 el roomboter
  • vers fruit
  • honing of ahornsiroop

En verder:

  • een gietijzeren pan van ca. 23 cm doorsnede

Bereiding

Mix alle ingrediënten voor het beslag kort (ca. 20 seconden) in een blender, foodprocessor of met de handmixer. Laat het dan ca. 20 minuten staan, dat komt de smaak van de baby ten goede.

Verwarm ondertussen de oven mét de pan er in voor op 210oC (190oC hetelucht).

Haal voorzichtig de pan uit de oven en zet op een rooster (sluit de ovendeur!). Doe de boter in de pan en laat deze helemaal smelten. Draai een beetje met de pan of gebruik een spatel, maar zorg dat ook de randen van de pan ingevet worden met de boter.

Roer het beslag nog even om en giet het dan in de pan. Zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is.
Zet de pan terug in de oven en bak de Dutch baby gedurende 15-20 minuten. Heb je een kleine oven, zet het rooster met de pan dan onderin, want de baby rijst letterlijk de pan uit. Bij mij raakte hij bijna de bovenkant van de oven.

Maak ondertussen het fruit schoon.

Haal de pan uit de oven en zet op een rooster. Is de Dutch baby in het midden erg gerezen, wacht dan een minuutje of zo, hij zakt dan vanzelf wat in. De Dutch baby serveer je in de pan! Verdeel het fruit over de Dutch baby en bestrooi met honing of ahornsiroop en poedersuiker.

Pin de foto van de Dutch baby met vers fruit!

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Ken jij de Dutch baby? Het is een pannenkoek die gebakken wordt in de oven. Je serveert hem in de gietijzeren pan met vers fruit, ahornsiroop en poedersuiker. Een superdeluxe en toch makkelijk lunchgerecht. 
#recept #dutchbaby #fruit #zoet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s