Rabarbertaart met hazelnootvulling

Rabarber, je houdt ervan of niet. Ik vind het heerlijk en dan vooral in gebak. Al een tijdje had ik een rabarbertaart op mijn wensenlijstje staan. En dan zo’n taart met een geweldig mooi motief, want daar leent rabarber zich wel voor. Het liefst eigenlijk met zo’n visgraatmotief (denk aan parket), maar nadat dat vorig jaar niet echt lukte moest het toch iets anders vonden. Op Pinterest zag ik een foto met ruitmotief. Dat is een stuk makkelijker en net zo mooi eigenlijk.

Dit wil je maken! Een rabarbertaart met hazelnootvulling. En wat een juweeltje; door dit blokmotief zeker geschikt voor een feestje. 
#recept #rabarbertaart #blokmotief #hazenootvulling #gebak

Dit wil je maken! Een rabarbertaart met hazelnootvulling. En wat een juweeltje; door dit blokmotief zeker geschikt voor een feestje. 
#recept #rabarbertaart #blokmotief #hazenootvulling #gebak

Het deeg voor de taart is eigenlijk een grote uitvoering van de kleine taartjes, de vulling is een frangipane maar dan met hazelnoot in plaats van amandelen. Een heerlijke combinatie met het zure van de rabarber. Als je niet te veel suiker aan de rabarber toevoegt, dan kun je de taart (voor de liefhebber) prima serveren met een toefje slagroom.


Recept Rabarbertaart met hazelnootvulling

Gebak
voor 8-10 personen
Voorbereiden:
55 min.
Bereiden:
50 min.
Totale tijd:
1 uur + 45 min.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 175 g patentbloem
  • 30 g semolinameel of amandelmeel
  • 100 g boter
  • 75 g witte suiker
  • 1 ei
  • mespunt zout

Voor de vulling

  • ca. 400 g rabarber
  • 45 g suiker
  • 2 el maizena
  • 100 g hazelnoten
  • 75 g roomboter
  • 100 g witte suiker
  • 30 g patentbloem
  • 1 ei
  • 1/2 citroen – rasp
  • voor de afwerking 1 el abrikozenjam

En verder:

  • een taartvorm van 23-25 cm doorsnede
  • deegroller
  • bakpapier
  • bakkwast
  • plasticfolie
  • evt. een keukenmachine

Bereiding

Laat voordat je begint alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.

Meng alle ingrediënten voor het deeg kort tot een korrelig deeg. Dit kan in een keukenmachine maar ook prima met de hand.
Verpak in plasticfolie en leg zeker een half uur in de koelkast.

Maak de rabarber schoon en snijd in vierkantjes. Hoe preciezer, hoe mooier straks het ruitmotief van de taart. Snijd van 1 stengel een vierkant blokje af voor de maat. Zijn je rabarberstengels niet van gelijke dikte, snijd dan toch vierkantjes van. Meng met 45 g suiker en de maizena. Zet weg tot gebruik.

Begin intussen met de vulling:
Hak de hazelnoten en meng met de boter, suiker, bloem, het ei en zout tot een smeuïge massa. Rasp een halve citroen erboven en meng dit ook door de pasta. Ik hak de hazelnoten redelijk fijn, maar niet tot een poeder. Ik vind het lekker om de noten nog te proeven.

Knip een cirkel uit het bakpapier. Kwast de bodem van de taartvorm in met boter, leg het papier er op en kwast ook dit in, evenals de rand.

Verwarm de oven voor op 180oC (160oC hetelucht).

Strooi wat bloem op je werkblad. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een cirkel die groter is dan je bakvorm en een dikte heeft van ca. 3 mm.
Bekleed de bakvorm met het deeg.

Dit wil je maken! Een rabarbertaart met hazelnootvulling. En wat een juweeltje; door dit blokmotief zeker geschikt voor een feestje. 
#recept #rabarbertaart #blokmotief #hazenootvulling #gebak

Verdeel met en lepel of paletmes de hazelnootvulling over de bodem.

Dit wil je maken! Een rabarbertaart met hazelnootvulling. En wat een juweeltje; door dit blokmotief zeker geschikt voor een feestje. 
#recept #rabarbertaart #blokmotief #hazenootvulling #gebak

Leg hierop dan de stukjes rabarber. Begin aan een kant van de vorm en werk in rijen naar beneden. Leg de stukjes rabarber steeds staand en liggend tegen elkaar: -|-|-|-. In de volgende rij wissel je het precies andersom af: |-|-|-|
Suiker die overblijft kun je er nog overheen strooien.

Schuif de taart op een rooster in het midden van de oven en bak in ca. 50 minuten tot hij gaar is.

Verwarm vlak voor je de taart uit de oven haalt de abrikozenjam met een theelepel water. Haal te taart uit de oven en plaats op een rooster. Kwast de bovenkant van de taart in met de hete abrikozenjam. Dit geeft een mooi glanslaagje.

Pin deze foto van de rabarbertaart met hazelnootvulling

Wil je het recept opslaan, bewaar dan deze foto op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Dit wil je maken! Een rabarbertaart met hazelnootvulling. En wat een juweeltje; door dit blokmotief zeker geschikt voor een feestje. 
#recept #rabarbertaart #blokmotief #hazenootvulling #gebak

2 thoughts

    1. Ik laat hem in de vorm. 😊 De taartbodem is best stevig, dus misschien lukt het wel, maar het risico dat hij breekt loop ik liever niet. Ik leg wel een laag bakpapier op de bodem. Er zijn ook vormen met een losse bodem, dan kun je hem makkelijk er uit halen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s