Als je mij vraagt of ik van zoet of hartig houd, zal ik niet kunnen kiezen. Alleen als het dan toch echt moet, dan kies ik voor hartig. Maar mag ik dan alsjeblieft wel blijven bakken? Dat vind ik een van de leukste dingen om te doen. Taarten, gebakjes, cake, wat is er nog meer? Het zit in de genen, daar ben ik van overtuigd ;-). Ook al bak ik alweer heel wat jaartjes, dulce de leche had ik nog nooit gebruikt. Karamel, oké daar weet ik inmiddels van dat het makkelijk kan mislukken. De oplossing hiervoor is dulce de leche, want smaakt naar karamel en kan. echt. niet. mislukken.
Tenzij je vergeet water in je pan te doen en het blik ontploft. Maar serieus, een recept is dit eigenlijk niet, al verdient het zeker wel een plekje in het lijstje met basisrecepten. Want het leuke van dulce de leche is dat je het voor van alles en nog wat kunt gebruiken. In taart, ijs, cake en nog veel meer. En het is nog lekker ook!
Zet de gecondenseerde melk vast op je boodschappenlijstje, want er staat een lekker en makkelijk recept op de planning!


Recept Dulce de leche
Wat heb je nodig om Dulce de leche te maken? 1 of meer blikjes gecondenseerde melk. Meer niet, dat is alles!
Ik heb 1 blikje genomen omdat ik geen idee had of ik het lekker zou vinden. Maar neem gerust meerdere blikjes, want de bereidingstijd is behoorlijk lang en dan is het alleen maar handig om meerdere blikjes tegelijk te maken.
Als je ze gesloten bewaard in de koelkast blijven ze zeker weken en misschien nog wel langer goed.
Bereiding in de stoomoven:
Plaats een blikje (of meer) gecondenseerde melk op een rooster in de oven.
Stel de temperatuur in op 99oC en 2,5 uur. Laat in de oven afkoelen tot handwarm.
Op het fornuis:
Zet een blikje (of meer) in een pan met ruim water. Heel belangrijk: het blikje moet steeds goed onder water staan, dit vanwege ontploffingsgevaar. Verwarm het water tot het kookt, draai het vuur dan iets lager, tot het nog net kookt. Laat ongeveer 3 uur staan voor donkere karamel, 2,5 uur voor iets lichtere.
Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan staat. Vul anders bij met kokend water.
Laat de dulce de leche volledig afkoelen.
Pin de foto van de Dulce de leche
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

One thought