Dulce de leche zelf maken

Als je mij vraagt of ik van zoet of hartig houd, zal ik niet kunnen kiezen. Alleen als het dan toch echt moet, dan kies ik voor hartig. Maar mag ik dan alsjeblieft wel blijven bakken? Dat vind ik een van de leukste dingen om te doen. Taarten, gebakjes, cake, wat is er nog meer? Het zit in de genen, daar ben ik van overtuigd ;-). Ook al bak ik alweer heel wat jaartjes, dulce de leche had ik nog nooit gebruikt. Karamel, oké daar weet ik inmiddels van dat het makkelijk kan mislukken. De oplossing hiervoor is dulce de leche, want smaakt naar karamel en kan. echt. niet. mislukken.

Tenzij je vergeet water in je pan te doen en het blik ontploft. Maar serieus, een recept is dit eigenlijk niet, al verdient het zeker wel een plekje in het lijstje met basisrecepten. Want het leuke van dulce de leche is dat je het voor van alles en nog wat kunt gebruiken. In taart, ijs, cake en nog veel meer. En het is nog lekker ook!

Zet de gecondenseerde melk vast op je boodschappenlijstje, want er staat een lekker en makkelijk recept op de planning!

Dulce de leche is eigenlijk gewoon karamel uit een blikje. Je maakt het van gecondenseerde melk en anders dan met karamel: dit kan niet mislukken. En het is nog lekker ook!
#recept #dulcedeleche #zelfmaken #karamel #makkelijk
Dulce de leche is eigenlijk gewoon karamel uit een blikje. Je maakt het van gecondenseerde melk en anders dan met karamel: dit kan niet mislukken. En het is nog lekker ook!
#recept #dulcedeleche #zelfmaken #karamel #makkelijk

Recept Dulce de leche

Wat heb je nodig om Dulce de leche te maken? 1 of meer blikjes gecondenseerde melk. Meer niet, dat is alles!

Ik heb 1 blikje genomen omdat ik geen idee had of ik het lekker zou vinden. Maar neem gerust meerdere blikjes, want de bereidingstijd is behoorlijk lang en dan is het alleen maar handig om meerdere blikjes tegelijk te maken.

Als je ze gesloten bewaard in de koelkast blijven ze zeker weken en misschien nog wel langer goed.

Bereiding in de stoomoven:
Plaats een blikje (of meer) gecondenseerde melk op een rooster in de oven.
Stel de temperatuur in op 99oC en 2,5 uur. Laat in de oven afkoelen tot handwarm.

Op het fornuis:
Zet een blikje (of meer) in een pan met ruim water. Heel belangrijk: het blikje moet steeds goed onder water staan, dit vanwege ontploffingsgevaar. Verwarm het water tot het kookt, draai het vuur dan iets lager, tot het nog net kookt. Laat ongeveer 3 uur staan voor donkere karamel, 2,5 uur voor iets lichtere.
Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan staat. Vul anders bij met kokend water.

Laat de dulce de leche volledig afkoelen.

Pin de foto van de Dulce de leche

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Dulce de leche is eigenlijk gewoon karamel uit een blikje. Je maakt het van gecondenseerde melk en anders dan met karamel: dit kan niet mislukken. En het is nog lekker ook!
#recept #dulcedeleche #zelfmaken #karamel #makkelijk

Auteur: Anja

Hallo, leuk dat je er bent! Om met al mijn bewaarde recepten eindelijk eens wat te gaan doen ben ik dit blog begonnen. Een van mijn favoriete bezigheden is bakken; van brood, gebak tot hartige baksels, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ook probeer ik zo veel mogelijk met de seizoenen mee te koken en pakjes en zakjes te mijden. Mijn inspiratie haal ik uit bewaarde (familie)recepten maar ook uit kookboeken en van internet. Veel leesplezier! Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s