Millionaire’s shortbread met dulce de leche

Een tijdje geleden verraste oudste kleindochter ons met zelfgebakken millionaire’s shortbread. Had ik nog nooit gegeten, maar was meteen verslaafd! Voor de foodblogswap van deze maand werd ik gekoppeld aan Martine van Duizend en 1 dag. Al zoekend op haar blog kwam ik het millionaire’s shortbread tegen, dus de keuze was snel gemaakt!
Het is de bedoeling om aan het recept je eigen draai te geven. Op zoek naar smaakvariaties zag ik dat je de karamel ook kunt vervangen door dulce de leche. Mooi, want dat wilde ik ook nog altijd eens proberen. Omdat het zo lekker is en ik het zeker vaker ga gebruiken, heb ik het recept voor de dulce de leche apart geplaatst onder basisrecepten.

Millionaire's shortbread. Verslavend lekker eigenlijk en veel te gemakkelijk te maken. Wees gewaarschuwd! Je bakt de bodem, daarop gaat een laag karamel en gesmolten chocolade.  #recept #zoet #snack #bakken #millionairesshortbread

Martine is haar blog gestart een lijst met 101 doelen om in 1001 dagen te realiseren. Uiteindelijk heeft ze, toen bleek dat het merendeel van haar doelen over eten gingen, haar blog omgezet in een blog over eten en drinken. Daarnaast reist Martine graag, is dol op kamperen en tuinieren en doet daar regelmatig verslag van met o.a. leuke tips voor eten (natuurlijk), trips en bezoekjes onderweg. Neem zeker eens een kijkje op haar blog!

Millionaire's shortbread. Verslavend lekker eigenlijk en veel te gemakkelijk te maken. Wees gewaarschuwd! Je bakt de bodem, daarop gaat een laag karamel en gesmolten chocolade.  


#recept #zoet #snack #bakken #millionairesshortbread

Het recept

Het recept pas ik een beetje aan naar de maat van mijn bakvorm. Omrekenen is niet zo moeilijk en het voorkomt dat je veel overhoudt. Alleen van de dulce de leche heb ik dan te veel, maar het aangebroken blik kun je prima een tijdje goed houden in de koelkast. Of je vriest het in porties in (ijsblokjesvorm). Je kunt er natuurlijk ook prima iets anders mee maken, denk hierbij aan cake, ijs of schep eens een lepeltje in de koffie of chocolademelk. Lekker!
Na bereiding moet de chocola uitharden. Dit doe je beter niet in de koelkast, maar met de zomerse temperaturen van de afgelopen dagen is dat wel sneller.
Het maken van dulce de leche duurt wel even (kijk hier). Heb je geen zin in de lange bereidingstijd, dan kun je altijd Martines recept voor de karamel gebruiken.

Recept Millionaire’s shortbread

Zoet
voor 20-25 stuks
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
20 min.
Totale tijd:
ca. 2 uur

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 140 g roomboter op kamertemperatuur
  • 65 g witte basterdsuiker
  • 200 g bloem
  • mespuntje zout

Voor de topping

En verder

  • een bakvorm van 20×20 of 12×35 cm
  • keukenmachine of mixer
  • bakpapier

Bereiding

Maak de dulce de leche de dag tevoren, want het duurt best een tijdje voordat het afgekoeld is.

Verwarm de oven voor op 180oC (160oC hetelucht).

Meng boter en basterdsuiker tot een zachte, romige massa. Roer het zout de bloem en voeg dit toe aan het botermengsel. Meng dat een kruimig deeg, laat de keukenmachine even doordraaien tot een samenhangend deeg. Met de mixer zal dit lastig zijn, maar je kunt dit ook met de hand doen.

Bekleed de vorm met het bakpapier. Schep het deeg er in en strijk het glad. Prik er met een vork gaatjes in.
Plaats op een rooster in het midden van de oven en bak 15 minuten.

Neem de vorm uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Laat de bodem in de vorm! Anders lukt het je niet goed om hem af te werken.
Verdeel de dulce de leche met een spatel gelijkmatig over het deeg.

Voor de chocolade topping:
Hak de pure chocolade in stukjes. Smelt pure chocolade au bain marie. Breng in een pannetje een laag water aan de kook. Hang hier een vuurvaste kom boven, maar zorg dat die het water niet raakt. Smelt hierin 100 gram van de chocolade. Als deze gesmolten is, voeg je de resterende 50 gram toe en laat deze al roerend smelten.

Doe hetzelfde met de witte chocolade.

Giet de pure chocolade over de dulce de leche en strijk glad met een spatel. Laat iets afkoelen. Druppel er dan de witte chocolade over en maak met een prikker figuren.

Millionaire's shortbread. Verslavend lekker eigenlijk en veel te gemakkelijk te maken. Wees gewaarschuwd! Je bakt de bodem, daarop gaat een laag karamel en gesmolten chocolade. 


#recept #zoet #snack #bakken #millionairesshortbread

Laat de chocolade volledig stollen voor je de vorm verwijderd!
Haal voorzichtig uit de vorm en snijd in (kleine) vierkanten. 

Pin de foto van het Millionaire’s shortbread

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Millionaire's shortbread. Verslavend lekker eigenlijk en veel te gemakkelijk te maken. Wees gewaarschuwd! Je bakt de bodem, daarop gaat een laag karamel en gesmolten chocolade.  #recept #zoet #snack #bakken #millionairesshortbread

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s