Asperges met pesto en langzaam gegaarde tomaatjes

Als je de basis onder de knie hebt, wordt het tijd om te gaan experimenteren. Dat geldt voor heel veel en natuurlijk ook voor het bereiden van asperges. Een vrij eenvoudig gerecht is deze asperges met pesto en langzaam gegaarde tomaatjes. De tomaatjes worden gegaard in olijfolie met verse kruiden. Hierdoor krijgen niet alleen de tomaatjes extra smaak, dat geldt zeker ook voor de olie! Voor wat extra pit zorgt de pesto die je kunt maken van rucola (pittig) of een mengsel van verschillende zachte tuinkruiden. Net wat je lekker vindt.
Eet de asperges met een gekookt eitje en nieuwe aardappelen zoals op de foto, maar probeer dit ook eens met een risotto of pasta. Een feestje op je bord!

Een heerlijk gerecht deze asperges met pesto en langzaam gegaarde tomaatjes. De tomaatjes worden gegaard in olijfolie met verse kruiden. Voor wat extra pit zorgt de pesto die je kunt maken van rucola (pittig) of een mengsel van gemengde tuinkruiden. Net wat je lekker vindt. 
#recept #asperges #pesto #vega #vegetarisch

Reken op ca. 500 gram voor de asperges, meer mag natuurlijk ook. Ik ga over het algemeen uit van 4-5 stuks per persoon, afhankelijk van de dikte. Dochterlief rekent 500 gram per persoon, het is maar net wat je lekker vindt!

Recept Asperges met pesto en langzaam gegaarde tomaatjes

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
40 min.
Totale tijd:
50 min.

Ingrediënten

 • ca. 500 g asperges (8 stuks)
 • 2 eieren
 • 8-10 pruim- of cherry trostomaatjes
 • goede olijfolie
 • 2 takjes verse tijm
 • 1 takjes verse oregano
 • peper en zout
 • ca. 500 g aardappelen

Voor de pesto:

 • 150 g rucola of tuinkruiden
 • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 2 el pijnboompitten of hazelnoten
 • 4 el olijfolie
 • ¼ tl zout
 • ½ (bio)citroen, de schil geraspt en het sap

Bereiding

Begin met het roosteren van de tomaatjes, dit heeft namelijk zeker een half uur de tijd nodig.
Giet een flinke scheut goede olijfolie in een kleine koekenpan. Halveer de tomaatjes en leg ze met de bolle kant naar beneden in de pan. Leg de kruiden erbij en strooi er wat peper en zout over.

Een heerlijk gerecht deze asperges met pesto en langzaam gegaarde tomaatjes. De tomaatjes worden gegaard in olijfolie met verse kruiden. Voor wat extra pit zorgt de pesto die je kunt maken van rucola (pittig) of een mengsel van gemengde tuinkruiden. Net wat je lekker vindt. 
#recept #asperges #pesto #vega #vegetarisch

Laat de tomaatjes op heel laag vuur langzaam een minuut of 10 warm worden, keer ze dan en laat nog eens 10 minuten stoven. Keer nog eens voorzichtig, draai het vuur uit en laat de tomaten in de pan.

Schil de asperges. Kook 5-8 minuten en laat dan 20 minuten in het hete water staan. Of stoom in ca. 30 minuten gaar (zie hier voor het basisrecept). Kook de eieren. Kook de aardappelen. Heb je een stoomoven, dan kun je aardappelen en asperges ook tegelijk stomen dat gaat prima.

Maak de pesto (zie ook hier voor het recept). Houd enkele blaadjes achter voor de garnering. Ik gebruikte rucola voor de pesto, maar gemengde tuinkruiden is ook heel lekker. Rooster de pijnboompitten of de hazelnoten in een droge koekenpan. Heb je een staafmixer, gebruik die dan of een messenbakje. Zo niet: hak de rucola of kruiden fijn, vijzel de pijnboompitten of noten en meng dan alles met citroen, olijfolie en zout.

Maak de borden op:
Leg op elk bord 4 asperges, schep er wat pesto op, verdeel de tomaatjes er over en druppel de tomatenolie (die nu extra veel smaak heeft) over de asperges. Garneer met de achtergehouden rucola.
Pel de eieren en halveer ze. Leg op het bord.

Lekker met gekookte aardappelen, maar vast ook met gebakken aardappelen, pasta of risotto.

Pin de foto van de Asperges met pesto en langzaam gegaarde tomaatjes

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een heerlijk gerecht deze asperges met pesto en langzaam gegaarde tomaatjes. De tomaatjes worden gegaard in olijfolie met verse kruiden. Voor wat extra pit zorgt de pesto die je kunt maken van rucola (pittig) of een mengsel van gemengde tuinkruiden. Net wat je lekker vindt. 
#recept #asperges #pesto #vega #vegetarisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s