Zelf maken: Rabarber yoghurtijs

Maak je wel eens zelf ijs? Ik vind zelfgemaakt yoghurtijs zó lekker! Het voordeel van yoghurtijs is dat je geen eieren toevoegt en het redelijk makkelijk te maken is. Nu met de rabarber in het seizoen was ik eigenlijk wel heel benieuwd of het als ijs ook lekker zou zijn. Dus, ik ging aan de slag en gebruikte als basis mijn recept voor yoghurtijs.

Maak je wel eens zelf ijs? Ik hou van de frisse smaak van yoghurtijs! Het is bovendien een prima basis voor andere smaken, bijvoorbeeld door toevoeging van rabarber. 


#recept #rabarber #ijs #yoghurtijs #zelfmaken

Tips vooraf

Ergens tijdens mijn zoektocht naar het maken van rabarberijs vond ik het advies om de rabarber vooraf te garen in de oven. Rauwe rabarber is namelijk niet te eten en om er eerst compôte van te maken leek mij niet zo’n goed idee. Voor een mooi kleurtje voegde ik nog een handje diepvries aardbeien en frambozen toe én 2 eetlepels rode bietensap (proef je niet!).
De alcohol die je aan het ijs toevoegt zorgt ervoor dat het iets zachter blijft qua structuur. Alleen als het ijs al een dag in de vriezer heeft gestaan is dat effect nauwelijks meer merkbaar 🙂

Recept Rabarber yoghurtijs

Zoet
voor ca. 750 ml
Voorbereiden:
20 min.
Bereiden:
30 min.
Totale tijd:
1 uur + 50 min.

Ingrediënten

  • 450 g rabarber
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • ½ sinaasappel (rasp en sap)
  • 250 g yoghurt
  • 50 g aardbeien/frambozen
  • 2 el rode bietensap
  • 1 el cointreau

En verder

  • ovenschaal
  • ijsmachine of ijskom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190oC (170oC hetelucht).

Maak de rabarber schoon en snijd in stukken. Leg in de ovenschaal en strooi er 1 eetlepel van de basterdsuiker over. Dek af met aluminiumfolie en zet in de oven. Rooster ongeveer 15 minuten tot de rabarber zacht is. Haal de schaal uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Rasp en pers de halve sinaasappel uit boven pannetje. Voeg hieraan de rest van de basterdsuiker toe en verwarm tot de suiker gesmolten is. Laat helemaal afkoelen.

Als de rabarber is afgekoeld pureer deze dan met de yoghurt, het bietensap en het overige fruit. Wrijf eventueel door een zeef voor een gladder ijs. Meng er dan de suikerstroop door en de Cointreau.

Zet het mengsel minimaal 1 uur in de koelkast om helemaal te koelen.  

Schep het mengsel in de ijsmachine of de ijskom behorend bij de keukenmachine en draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing.

Heb je geen ijsmachine? Schep het ijsmengsel dan in een grote bak. Dek af met plasticfolie of deksel en roer het ijs elke 30 minuten om tot het bevroren is.

Bewaar het ijs tot gebruik in de vriezer. Leg een velletje plasticfolie op het ijs en sluit de bak met een deksel. De folie zorgt ervoor dat er geen ijskristallen ontstaan.

Houdt er rekening mee dat het ijs geruime tijd nodig heeft om zacht te worden.

Pin de foto van het Rabarber yoghurtijs

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Maak je wel eens zelf ijs? Ik hou van de frisse smaak van yoghurtijs! Het is bovendien een prima basis voor andere smaken, bijvoorbeeld door toevoeging van rabarber. 


#recept #rabarber #ijs #yoghurtijs #zelfmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s