Het is te lang geleden dat ik een rijstbowl maakte, terwijl dat zo lekker is. Een rijstbowl is wat mij betreft een lichte maaltijd en bestaat uit groenten (rauw en gekookt), een lekkere dressing en meestal met vis of in een vegetarische versie met een vleesvervanger. Vandaag deel ik dit recept van een rijstbowl met shiitake paddenstoelen en verse kapucijners. Met verse kruiden uit eigen tuin en een drupje zoet-zoute sojatopping. Ik gebruikte kapucijners omdat ik die gekregen heb van oudste dochter, maar je kunt ze ook prima vervangen door verse doperwten, peultjes of sugarsnaps. Het resultaat is een heerlijk lunchgerecht of lichte maaltijd.

De verse peulvruchten zijn weer in het seizoen! Er is niets lekkerder dan verse doperwtjes, sugarsnaps en tuinbonen. Maar er is meer! Namelijk verse kapucijners, ken je die? Ze zitten in een donkerpaarse peul, zien er uit als doperwten alleen enkele maten dikker. Uit blik vind ik ze niet te eten (dat geldt overigens ook voor de doperwten), maar vers zijn ze echt superlekker! Houd er wel rekening mee dat je ongeveer de helft weggooit, want de peulen gebruik je niet. Wel iets om rekening mee te houden als je verse peulvruchten koopt.

Wist je overigens dat je peulvruchten niet ongekookt mag eten? Er zit een stofje in dat niet goed is voor je gezondheid. Dus…altijd even koken!
Tip: wil je dit gerecht als hoofdgerecht maken, voeg dan wat extra eiwitten toe. Denk hierbij aan extra paddenstoelen, noten, omelet, vlees of vis.
Recept Rijstbowl met shiitake en verse peulvruchten
Lunchgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 30 min. | Bereiden: 15 min. | Totale tijd: 45 min. |
Ingrediënten
Voor de shiitake
- ca. 200 g shiitake
- verse tuinkruiden, zoals tijm, salie en oregano, van elk enkele takjes
- 1 el rijstolie
- 1 el sesamolie
- 1 teen knoflook
- peper en zout
En verder
- 600 g verse kapucijners (is gedopt ca. 230 g)
- 1 struikje roodlof
- 1 struikje baby paksoi
- 150-180 g rijst (bijv. basmati)
- 1 bosuitje
- soja topping (bijv. van Saitaku)
Bereiding
Veeg de shiitake schoon met een doekje. Snijd droge stukken van de steel weg en snijd in repen. Kleintjes kun je ook halveren. Was de tuinkruiden, hak de knoflook fijn.
Dop de kapucijners, spoel even schoon.
Snijd de bosui schuin in dunne plakjes. Spoel roodlof en paksoi schoon met koud water, laat goed uitlekken of slinger droog in een slacentrifuge.
Spoel de rijst in een zeef onder stromend water tot het water helder blijft. Laat even uitlekken. Kook de rijst gaar in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat even uitstomen.
Zet intussen ook de kapucijners op met water en een beetje zout. Voeg zoveel water toe dat de kapucijners net beginnen te drijven. Breng aan de kook en kook 5-10 minuten. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de kapucijners en de versheid. Proef af en toe of ze oké zijn.
Begin tegen het einde van de kooktijd van de rijst met de shiitake. Deze hebben niet meer dan 5 minuten nodig.
Verhit de sesam- en rijstolie in een wok of hapjespan, voeg knoflook toe en laat even smoren. Zet het vuur iets hoger en voeg dan shiitake en de kruiden toe. Bak tot de shiitake beginnen te kleuren. Breng op smaak met peper en zout.
Roer de rijst even los met een vork en verdeel over de kommen. Schep er de shiitake, kapucijners en sla naast. Strooi de lente-ui erover en een sliertje sojatopping.
Pin de foto van deze Rijstbowl met shiitake en verse peulvruchten
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
