Franse groentesoep: soupe au pistou

Je hebt van die dagen dat je geen zin hebt om te koken, geen afhaalmaaltijd of snacks wilt. Dat is het moment voor een lekkere maaltijdsoep. Ik kies voor de Franse Soupe au pistou, alleen de naam klinkt al lekker! Pistou is de Franse variant van de Italiaanse pesto met dat verschil dat je voor pistou geen pijnboompitten gebruikt. Dat kwam goed uit, want ik had ook geen pijnboompitten in huis 😉 En laat ik je verklappen: je mist ze ook niet!

Het enige waar ik naar gekeken heb voor deze maaltijdsoep is de basis voor de pistou en daar heb ik ook mijn eigen draai aan gegeven. Ik zal dan ook niet beweren dat dit de klassieke soupe au pistou is, maar wij vonden hem top!

Franse Soupe au pistou, alleen de naam klinkt al lekker! Pistou is de Franse variant van de Italiaanse pesto met dat verschil dat je voor pistou geen pijnboompitten gebruikt. 
#recept #soep #maaltijdsoep #soupeaupistao #makkelijk
Franse Soupe au pistou, alleen de naam klinkt al lekker! Pistou is de Franse variant van de Italiaanse pesto met dat verschil dat je voor pistou geen pijnboompitten gebruikt. 
#recept #soep #maaltijdsoep #soupeaupistao #makkelijk
Franse Soupe au pistou, alleen de naam klinkt al lekker! Pistou is de Franse variant van de Italiaanse pesto met dat verschil dat je voor pistou geen pijnboompitten gebruikt. 
#recept #soep #maaltijdsoep #soupeaupistao #makkelijk

Gebruik je favoriete groenten

De soep is zonder vlees, de basis is een kwart liter porcini bouillon (uit de vriezer), aangevuld met groentebouillon (van een blokje). Ik geef je het recept zoals ik het klaar maakte, maar gebruik vooral groenten uit je voorraad of wat je lekker vindt. Voor de eiwitten voegde ik een blik limabonen toe, samen met wat champignons. En natuurlijk wat verse kruiden uit de tuin voor extra smaak.

De pistou wordt normaal gesproken gemaakt met basilicum, maar aangezien ik er niet voldoende van had heb ik dit aangevuld met – alweer – kruiden uit de tuin: citroenmelisse, peterselie en een beetje citroentijm. De pistou geeft de soep net dat beetje extra. Vergeet vooral de knoflook niet! Je hebt voor een 2-persoons portie maar een klein beetje nodig, een half tot een kwart teentje is genoeg. Je kunt er ook voor kiezen een dubbele portie pistou te maken, want het is ook lekker op een stokbroodje.


Recept Soupe au pistou

Maaltijdsoep
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
20 min.
Totale tijd:
35 min.

Ingrediënten

  • 1 l bouillon
  • 1 ui
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • ½ kleine wortel
  • ½ kleine pastinaak
  • ½ dunne prei
  • 100 g champignons
  • ½ paprika
  • 50 g pasta
  • 1 blik (400 g) limabonen
  • 1 el roomboter om in te bakken

Voor de pistou

  • 1 handvol basilicum of gemengde verse tuinkruiden
  • 1 kopje geraspte Parmezaanse kaas of Peccorino
  • ½ klein teentje knoflook
  • ca. 50 ml goede olijfolie
  • peper en zout
  • drupje citroensap

Bereiding

Smelt de boter in een ruime pan en smoor hierin de gesnipperde ui ca. 5 minuten of tot hij zacht is.

Snijd intussen de wortel, pastinaak en paprika in blokjes of kleine reepjes. Was het zand uit de prei en snijd in ringetjes. Voeg toe aan de ui en laat mee smoren. Voeg ook rozemarijn, tijm en laurierblad toe.

Maak de champignons schoon, halveer en snijd in plakjes en voeg toe aan de groenten.

Voeg nu de bouillon toe. Ik had nog een portie van ongeveer 250 ml porcinibouillon in de vriezer en dit heb ik aangevuld tot 1 liter. Je kunt eventueel ook bouillon van een blokje gebruiken.
Voeg toe en breng de soep aan de kook. Voeg de pasta toe en draai het vuur wat lager, zodat het nog net kookt.

Voeg na 5 minuten de afgespoelde en uitgelekte limabonen toe en laat langzaam warm worden.

Maak in de tussentijd de pistou. Was en droog de tuinkruiden en hak deze fijn met de geraspte kaas, de geraspte knoflook en een eetlepel olijfolie. Gebruik eventueel een kleine blender of het messenbakje van de staafmixer. Voeg nu meer olie toe en meng alles tot de pistou dik vloeibaar is. Proef op smaak en voeg een drupje citroensap en wat peper en zout als dat nodig is.

Schep een eetlepel pistou in de soep, bewaar de rest om in het bord te scheppen.

Serveer met vers brood.

Pin de foto van de Soupe au pistou

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Franse Soupe au pistou, alleen de naam klinkt al lekker! Pistou is de Franse variant van de Italiaanse pesto met dat verschil dat je voor pistou geen pijnboompitten gebruikt. 
#recept #soep #maaltijdsoep #soupeaupistao #makkelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s