Tian uit de oven of de airfryer

Deze tian uit de oven is een voorbeeld van een makkelijk bijgerecht. Bovendien ziet het er best feestelijk uit vind ik. Je kunt het prima eerder voorbereiden (courgettes verkleuren niet), bewaar het dan afgedekt met plasticfolie in de koelkast. Laat voordat je het in de oven zet wel op kamertemperatuur komen, anders klopt de oventijd niet. Zo heb je genoeg tijd om er bijvoorbeeld aardappeltjes bij te bakken en een stukje vis of kip. Voor een vegetarische maaltijd lekker met couscous en vega groenteballetjes of falafel met een knoflookdip.

Dat groenten gezond zijn weten we inmiddels wel. Deze heerlijke tian van courgette en rode ui bak je lekker makkelijk in de oven of de airfryer.
#recept #oven #groenten #airfryer
Dat groenten gezond zijn weten we inmiddels wel. Deze heerlijke tian van courgette en rode ui bak je lekker makkelijk in de oven of de airfryer.
#recept #oven #groenten #airfryer

Voordat je boodschappen gaat doen: het is handig om courgettes te kopen die ongeveer dezelfde maat hebben (het oog wil ook wat). Ben je fan van aubergine, dan kun je die ook nog toevoegen, of een van de courgettes vervangen door aubergine.

Voor het snijden van de groenten gebruik ik graag een mandoline. Alle plakjes hebben dan dezelfde dikte en dat is wel handig. Geen mandoline, ook geen probleem natuurlijk. Gebruik dan een schaaf of een goed mes.

Bereiding in de Airfryer

Dit lekkere gerecht kun je ook prima in de airfryer bereiden. Gebruik dan een passende maat ovenschaal. Houd er rekening mee dat je hem straks ook nog eruit kunt halen als hij heet is. Stel de temperatuur in op 180oC en bak gedurende ca. 20 minuten. Controleer of het niet te hard gaat en verlaag eventueel de temperatuur een beetje.
Temperatuur en baktijd kunnen per airfryer verschillen. Dit is afhankelijk van het formaat van je airfryer en het vermogen.


Recept: Tian uit de oven

Bijgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
25 min.
Bereiden:
20-30 min.
Totale tijd:
45-55 min.

Ingrediënten

 • 1 groene courgette
 • 1 gele courgette
 • 1 rode ui
 • ½ blikje tomatenstukjes
 • 1 teentje knoflook
 • 1 of 2 takjes rozemarijn
 • 4 takjes tijm
 • olijfolie
 • peper en zout

En verder:

 • mandoline
 • ovenschaal, ca. 20-24 cm doorsnede

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hetelucht).

Pureer de tomaten als dat nodig is en giet in de ovenschaal. Hak de helft van de naaldjes van de rozemarijn fijn en ris de blaadjes van 2 takjes tijm. Meng door de tomaten en breng op smaak met peper en zout.

Maak stapeltjes van de groenten met afwisselend een plakje gele en groene courgette. Zet langs de rand het stapeltje op z’n kant in de tomatensaus en maak zo de cirkel rond. Vul ook het midden op. Steek nu de rode ui tussen de courgette. Je kunt dit ook meteen doen, maar ik vind het zo gemakkelijker.

Pel het teentje knoflook. Snijd in plakjes en steek deze verdeeld tussen de courgette. Bestrooi met peper en zout en steek de resterende tijmtakjes en het takje rozemarijn er tussen. Besprenkel met een sliertje olijfolie.

Zet de schaal in de oven en bak gedurende 20-30 minuten tot de groenten gaar zijn. De gaartijd is afhankelijk van de dikte van de groente.

Pin de foto van de Tian

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Tian van courgette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s