Sinds ik online boodschappen doe is er het een en ander veranderd. Ik kan wel zien dát ik bloemkool bestel natuurlijk, maar ik weet van tevoren niet hoe groot hij is. Nu kan dat ook gunstig uitpakken, want het nodigt je wel uit om eens iets anders te proberen. En zo is daar dus de met gehakt gevulde bloemkool uit de oven. We hebben er met z’n tweeën van gesmuld, maar daardoor geen ruimte meer voor dessert!
De bloemkool die ik heb liggen is niet zo heel groot. Wat weegt een bloemkool eigenlijk? Als ik hem op de weegschaal leg, blijkt hij – schoongemaakt – 600 gram te wegen. Zo bezien voldoende voor 2, misschien 3 personen. Het ligt er een beetje aan of je een grote eter bent en of je ook van de voor- of nagerechten bent.


Wat vinden we ervan?
Het recept is niet ingewikkeld. De bloemkool gaar ik een minuutje of 6-7. Hij mag niet gaar zijn, maar op deze manier droogt hij niet ontzettend uit in de oven (vind ik niet lekker) en is de oventijd ook korter. Gebruik je voor het aanbraden een pannetje dat ook in de oven kan, dan scheelt dat weer aan afwas 😉
De smaak van de bloemkool is super, nog beetgaar en heerlijk van smaak!
Lekker voor erbij zijn geroosterde aardappeltjes. Is je oven groot genoeg dan kan dat mooi tegelijk. Lukt dat niet, dan kook je de aardappelen en bak je ze even op in de pan.
Recept Geroosterde bloemkool gevuld met gehakt
Hoofdgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 35 min. | Bereiden: 30 min. | Totale tijd: 60 min. |
Ingrediënten
- 1 kleine bloemkool (ca. 600 g)
- 200 g gehakt half om half of vega gehakt
- ½-1 vleestomaat
- ½ rode ui
- 1 klein teentje knoflook
- ¼ tl paprikapoeder + extra
- 1 takje tijm (¼ tl gedroogd)
- 2 takjes oregano (½ tl gedroogd)
- peper en zout
- olie om in te bakken
Voor garnering
- een handje (jong) belegen kaas, geraspt
- een mespunt oregano
Voor erbij
- 500 g licht kruimige aardappels
- olie
- zout
En verder:
- een ovenschaal en kleine koekenpan geschikt voor de oven
Bereiding
Maak de bloemkool schoon, hol de stronk uit en probeer zo veel mogelijk weg te snijden zonder dat de bloemkool uit elkaar valt. Stoom de bloemkool in de stoomoven 10 minuten op 99oC. Je kunt de bloemkool ook in een bodempje water voor ca. 7-8 minuten koken. Houdt dan de garing in de gaten, zodat hij niet te gaar wordt.
Schil in de tussentijd de aardappelen en snijdt in helften of kwarten (afhankelijk van de grootte). Hussel in een kom met een scheut olie en verdeel over passende een ovenschaal.
Haal de bloemkool uit de stoomoven. Stel de oventemperatuur in op 200oC (180oC hetelucht) en zet de aardappelen meteen in de oven.
Snipper de ui en knoflook en bak deze zachtjes in een scheutje olie tot ze zacht zijn. Voeg dan het gehakt toe met de in blokjes gesneden tomaat en de kruiden en bak rul. Laat in een kom even afkoelen.
Leg de bloemkool ondersteboven op een plank of een bord. Schep met een lepel het gehakt in de holling en druk voorzichtig aan. Ik heb het met een spuitzak geprobeerd, maar dat lukte niet echt.
Houd je wat vulling over schep dat dan in het pannetje en leg voorzichtig de bloemkool daar op. Leg eventueel een spatel op de vulling bij het omkeren van de bloemkool, anders valt de vulling er meteen weer uit. Kwast de bloemkool rondom in met wat olie en strooi er een beetje paprikapoeder over.
Schuif het pannetje in de oven en bak gedurende 30 minuten. Haal 10 minuten voor het einde van de baktijd de bloemkool even uit de oven en bestrooi met de geraspte kaas en een mespunt oregano.
Serveer met de gebakken aardappeltjes.
Pin de foto van de Geroosterde bloemkool!
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

One thought