Zelf bakken: de lekkerste pitabroodjes

In mijn tienerjaren aten we na het stappen bijna elk weekend een broodje shoarma want veel anders was er niet (afgezien van een frietje). Je wil niet weten hoe lang dat al geleden is, die tienerjaren. Het broodje shoarma is zo langzaamaan ook van mijn menu verdwenen, misschien meer vanwege het vele vlees dan om de smaak. Tijd om daar eens wat aan te doen. We bakken zelf onze pitabroodjes – lekkerder dan uit de winkel – en gaan aan de slag met pulled oats die we transformeren naar shoarma. Let’s do this!

Zelf pitabroodjes bakken lukt prima met dit recept. Je hoeft nauwelijks te kneden en ze smaken echt vele malen beter dan de voorverpakte versie uit de supermarkt. 
#recept #pitabroodjes #broodjeshoarma #brood
Zelf pitabroodjes bakken lukt prima met dit recept. Je hoeft nauwelijks te kneden en ze smaken echt vele malen beter dan de voorverpakte versie uit de supermarkt. 
#recept #pitabroodjes #broodjeshoarma #brood

Want vinden we ervan?

Die pitabroodjes zijn écht heel goed! Geen suiker in het deeg, dus niet zo zoet als de kant-en-klaar versie. Bovendien hoef je niet echt te kneden, het deeg is zacht en luchtig en blijft het ook als je er een beetje voorzichtig mee om gaat.
De pulled oats (van Gold&Green) kreeg ik om uit te proberen. Deze heb ik op smaak gebracht met shoarmakruiden, let hierbij even op of er ook zout in zit, want dat is tegenwoordig niet meer standaard. De vega shoarma smaakt echt goed (beetje flauw, want het zout vergeten) en samen met een knoflooksausje, sla en tomaatjes is dit een heerlijke snack. Heb je geen zin in vega, gebruik dan kipreepjes of koop shoarmavlees.


Recept Pitabroodjes

Brood
voor 6 stuks
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
60 min.
Totale tijd:
190 min.

Ingrediënten

Voor de pitabroodjes:

  • 250 g patentbloem
  • 160 g water
  • 4½ g zout
  • 4 g instant gist
  • 1 el neutrale olie

Voor de vulling:

  • ca. 200 g pulled oats (bijv. van Gold & Green), kipreepjes of shoarmavlees
  • evt. 1-2 el shoarmakruiden (bijv. van Euroma)
  • knoflooksaus
  • romaine sla of ijsbergsla
  • tomaten
  • 1 kleine rode ui
  • ½ geroosterde paprika (uit pot)

Bereiding

Meng de droge ingrediënten voor het deeg. Voeg water en olie toe en meng met een spatel of een Deense klopper snel tot een grof deeg. Meng met de handen tot een samenhangend deeg. Kneden is niet nodig. Vet de kom in met een beetje olie, leg het deeg er in en keer het een keertje zodat het rondom met olie bedekt is. Dek de kom af met een plastic douchemuts of een vochtige theedoek.

Laat het deeg 1½ uur rusten.

Verwarm de oven voor op 240oC hetelucht. Heb je een broodbaksteen, verwarm deze dan ook mee. Je kunt als alternatief ook een gietijzeren pan of een bakplaat gebruiken. Verwarm deze dan zeker ook een kwartiertje mee.

Zelf pitabroodjes bakken lukt prima met dit recept. Je hoeft nauwelijks te kneden en ze smaken echt vele malen beter dan de voorverpakte versie uit de supermarkt. 
#recept #pitabroodjes #broodjeshoarma #brood

Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Druk het deeg voorzichtig plat (zodat je zo min mogelijk lucht uit het deeg drukt) en verdeel het dan in 6 stukken (van ca. 70 gram).

Vorm er voorzichtig bolletjes deeg van en laat deze ca. 30 minuten rusten. Dek af met ingevet plasticfolie.

Plakt het deeg toch aan de folie? Tip: met een bakkwastje gedipt in olie kun je het plastic toch makkelijk los trekken.

Zelf pitabroodjes bakken lukt prima met dit recept. Je hoeft nauwelijks te kneden en ze smaken echt vele malen beter dan de voorverpakte versie uit de supermarkt. 
#recept #pitabroodjes #broodjeshoarma #brood

Snijd een vel bakpapier in 6 stukken.

Druk elk balletje voorzichtig plat en leg op een stuk bakpapier. Druk het nog iets groter uit, tot de maat van het bakpapier (ca. 15 cm).

Bak de broodjes ongeveer 5 minuten. Er passen er 2 op de broodbaksteen, op de bakplaat 3.







Leg in een theedoek, zodat ze niet uitdrogen tijdens het afkoelen. Je kunt de broodjes ook invriezen en later in de oven weer even verwarmen.

Meng de pulled oats of de kip met de shoarmakruiden en breng op smaak met zout. Bak volgens de aanwijzingen op de verpakking in een koekenpan.

Snijd de tomaat en paprika in reepjes, de rode ui in halve ringetjes en de sla in smalle reepjes.

Snijd de pitabroodjes open en vul met de groenten en het shoarmavlees of pulled oats. Garneer met de knoflooksaus.

TIP: Broodjes die over blijven kun je prima invriezen. Na het ontdooien simpel even oppiepen in de oven of broodrooster.

Pin de foto van

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Zelf pitabroodjes bakken lukt prima met dit recept. Je hoeft nauwelijks te kneden en ze smaken echt vele malen beter dan de voorverpakte versie uit de supermarkt. 
#recept #pitabroodjes #broodjeshoarma #brood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s