Gestoofde prei met een krokant laagje

Het wordt weer eens tijd voor de stoomoven: we maken gestoofde prei met een krokant laagje. Lees ook even verder als je geen stoomoven hebt, want dit kan ook prima in de gewone oven bereid worden.
Vaak lees ik dat de stoomoven, als je die al hebt, weinig gebruikt wordt. En of dat nu komt omdat je nooit groenten kookt of dat je niet precies weet hoe hij werkt, het is eeuwig zonde! Zeker groenten komen echt zoveel lekkerder uit de stoomoven. Dat komt omdat ze niet in het water zwemmen, hierdoor behouden ze hun smaak en ook meer vitaminen. Maar ook maakt het niet uit hoeveel je klaarmaakt. Of je nu groenten stoomt voor 1 persoon of voor een heel gezin de gaartijd blijft hetzelfde, hoe makkelijk is dat!

Prei uit de stoomoven met een krokant laagje. De stoomoven is ideaal voor het bereiden van groenten. Door met een laagje broodkruim nog even onder de grill te plaatsen wordt het nog nét even lekkerder!
#recept #stoomoven #oven #prei


Vandaar vandaag maar weer eens groenten in de schijnwerpers geplaatst: gestoofde prei met een krokant laagje. Dat krokante laagje moet er wat mij betreft bij, want het geeft de groenten nét dat beetje extra smaak.


Recept Gestoofde prei met een krokant laagje

Bijgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
25 min.
Totale tijd:
35 min.

INGREDIËNTEN

  • Ca. 400-500 g prei
  • Peper en zout
  • 1 of 2 sneetjes oud (wit) brood
  • 2 takjes tijm
  • 1 el olijfolie

BEREIDING

Maak de prei schoon. Snijd eventueel het donkergroene weg en bewaar dit voor soep. Laat de wortelaanzet er aan (dan valt de prei tijdens het wassen niet uit elkaar), halveer de prei in de lengte en spoel schoon onder stromend water. Snijd dan de wortelaanzet er af.

Halveer de preistukken, leg in een passende ovenschaal en bestrooi met zout.

Schuif op een rooster in het midden van de stoomoven. Vul het reservoir met water. Stel de oven in op stomen, temperatuur 99oC.
Stoom de prei in ca. 15 minuten gaar.

Snijd in de tussentijd de korstjes van het brood en verkruimel het dan (dit kan ook met een grove rasp) – maar niet te fijn. Heb je geen oud brood, dan kun je ook wel vers brood gebruiken, maar oud brood werkt gewoon wat beter.
Ris de tijmblaadjes van de takjes. Heb je geen verse tijm, gebruik dan ½ tl gedroogde. Meng het broodkruim met de tijm en peper en zout. Voeg er dan de olijfolie aan toe en hussel dit goed tot de olie helemaal is opgenomen door het brood.

Is de prei gaar, schakel dan de grillfunctie van de oven in en verwarm op 200oC.

Strooi het broodkruim over de prei en grill in ca. 5 minuten tot het goudbruin en knapperig is.

Serveer meteen.

TIP: Heb je geen stoomoven? Dan kun je de prei ook in een gewone oven garen. Schenk dan een half kopje water bij de prei en dek af met aluminiumfolie.

Pin deze foto van de Gestoofde prei met een krokant laagje

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Prei uit de stoomoven met een krokant laagje. De stoomoven is ideaal voor het bereiden van groenten. Door met een laagje broodkruim nog even onder de grill te plaatsen wordt het nog nét even lekkerder!
#recept #stoomoven #oven #prei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s