Gerechten met noodles vind ik echt heerlijk. Mihoen (rijstnoodles) heeft mijn voorkeur en niet alleen omdat ze zo snel gekookt zijn 😉 Het is gewoon een makkelijke maaltijd, omdat de groenten worden geroerbakt met smaakmakers waarna de gekookte mihoen in de pan weer wordt opgewarmd. Vaak eten we er zoals nu in soja gemarineerde gebakken vega kipstukjes bij. Soja is een van mijn favoriete smaken, al wil ik er nog wel eens om de meneer te plezieren pindasaus bij maken.

Wie mij een beetje kent, weet dat ik een hekel heb aan broccoli. Om de een of andere reden vind ik na het koken van deze groente 9 van de 10 keer een groene verstekeling onder in de pan, die de hitte niet overleeft heeft. Spijtig voor het beestje natuurlijk, maar ook voor mijn honger, want die dag sla ik mijn portie groenten graag over.
Bij een vorige bestelling vond ik ongevraagd een doos diepvries broccoli in mijn levering. Die is geblancheerd en dat heeft dan weer als voordeel dat je geen ongenode gasten tegenkomt. Denk ik.
Maar goed, vandaar in dit recept ook een portie (goed gecontroleerde) broccoli die door kort meebakken nog lekker knapperig is. Als alles klaar is en de noodles weer warm zijn, voeg ik graag nog een handje knisperend frisse romainesla toe. Erbij op tafel natuurlijk nog iets van (vega) kroepek, sesamzaad of het zeewier strooisel dat ik kreeg om uit te proberen.

Recept Noodles met broccoli en in soja gemarineerde vega kipstukjes
Hoofdgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 15 min. | Bereiden: 30 min. | Totale tijd: 45 min. |
Ingrediënten
- 125 g mihoen rijstnoodles
- 1 schaaltje vega kipstukjes of 150 g kipdijfilet
- 250 g (diepvries) broccoli
- 1 prei
- 2 bos-ui
- ½ witte ui
- 1½ cm gember
- 1½ el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 2 handen stevige sla (bijv. romaine)
- ½ el zwart sesamzaad of Furikake zeewier strooisel
- neutrale olie, bijv. rijstolie, om in te bakken
En verder:
- Wok- of hapjespan
- Koekenpan
- Zeef
Bereiding
Laat voordat je begint alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
Druppel 1 theelepel sojasaus over de (vega) kipstukjes en roer deze even om. Zet apart.
Snijd de ui in dunne ringen. Halveer de prei in de lengte, spoel het zand er uit en snijd in halve ringen. Snijd bos-ui en slablad in reepjes en zet apart. Gebruik je diepvries broccoli, snijd de roosjes dan eventueel iets kleiner.
Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af in een zeef en spoel onder stromend water tot ze koud zijn. Laat goed uitlekken.
Verhit een scheut olie in de wok- of hapjespan. Voeg de ui toe en laat 2 minuten bakken op middelmatig vuur. Voeg dan de prei toe en laat 2 minuten mee bakken. Dan kunnen de stukjes broccoli er bij en de gember. Laat weer 2 minuten bakken. De broccoli blijft beetgaar. Heb je hem liever zachter, laat dan iets langer bakken of snijd vooraf dunner.
Bak in een aparte koekenpan de (vega) kipstukjes in een scheut olie volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en bruin.
Zet het vuur onder de wokpan hoger en voeg de noodles, de sojasaus en sesamolie toe. Roerbak al omscheppend tot de noodles warm zijn.
Proef op smaak en voeg eventueel nog wat peper en zout of sojasaus toe. Voeg als laatste de sla toe aan de noodles en schep alles om.
Schep de kipstukjes aan een kant van de pan. Bestrooi met het sesamzaad of het zeewier en serveer meteen.
VARIATIETIP: Geen zin in vleesvervangers? Vegetarische kipstukjes kun je natuurlijk ook vervangen door tofu of een omelet. Liever helemaal niet vegetarisch? Gebruik dan in plaats ervan kipdijfilet.
Pin de foto van de Noodles met broccoli en in soja gemarineerde vega kipstukjes
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
