Niets is lekkerder dan met zonnig weer buiten eten en dan genieten van een heerlijke maaltijdsalade. Voor deze pastasalade gebruik ik verse zalm en doperwten. De zalm gaar ik even in het nog hete water van de pasta, dat gaat net zo snel als het opentrekken van een blikje en smaakt echt vele malen lekkerder.
Natuurlijk maakte ik weer te veel en hield ik een portie over voor de lunch van de volgende dag. En wat schetst mijn verbazing? De romaine sla die ik gebruikte is ook de volgende dag nog knapperig en dat terwijl de salade was aangemaakt met de dressing. Top, vind je ook niet?

Voor de dressing gebruikte ik een restje ricotta (want weggooien is zonde). Door dit te mengen met een lepel mayonaise krijg je een mooie romige textuur. De mosterd zorgt voor wat pit en de azijn voor het broodnodige zuurtje. Ik gebruikte frambozen-appel azijn die ik kreeg om te testen. Hij smaakt echt super fruitig, maar je kunt hem ook vervangen door gewone appelazijn.
Recept Pastasalade met verse zalm en doperwten
Maaltijdsalade voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 25 min. | Bereiden: 20 min. | Totale tijd: 45 min. |
Ingrediënten
- 150 g pasta naar keuze
- 150 g verse zalmfilet (diepvries kan ook)
- 1 kopje (diepvries) doperwten
- 8-10 trostomaatjes
- 1-2 lente-ui
- ½ komkommer
- 1 el kappertjes
- 100 g stevige sla, bijv. Romaine
Voor de garnering:
- Geschaafde Parmezaanse kaas
- Handje pistachenoten of pijnboompitten
Voor de dressing:
- 4 el ricotta
- 1 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- ½-1 tl appelazijn
- Peper en zout
En verder:
- Schuimspaan
- Vergiet
Bereiding
Laat voordat je begint de zalm ontdooien als dat nodig is.
Zet water op met ruim zout voor het koken van de pasta. Zet ook een pan of kom met ijskoud water klaar om de pasta af te koelen.
Snijd de zalm in reepjes en zet apart.
Snijd de lente-ui in ringetjes, de komkommer in dunne schijfjes, halveer de tomaatjes. Doe alvast in een grote schaal. Voeg ook de kappertjes toe.
Was de sla, verwijder eventueel dikke nerven en snijd in repen. Slinger droog en voeg bij de groenten.
Roer de ingrediënten voor de dressing los en breng op smaak met peper en zout. Is de dressing nog te dik dan kun je een beetje water toevoegen om te verdunnen.
Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de doperwten toe.
Draai het vuur onder te pan uit. Schep met een schuimspaan de pasta en erwten uit het kokende water en laat in het koude water schrikken. Schep dan in een vergiet en laat goed uitlekken. Schep de pasta in de schaal.
Schep nu voorzichtig de zalm in het nog hete pastawater en laat in een minuutje of 2 garen. Let op, dit gaat snel! Schep uit het water, laat even uitlekken en voeg toe aan de salade.
Meng de dressing voorzichtig door de salade.
Garneer de salade met de kaas en noten of pijnboompitten.
TIP: heb je geen ricotta in huis? Gebruik dan 3 el mayonaise en 2 el Griekse yoghurt. Of maak een honing-mosterd dressing.
Pin de foto van de Pastasalade met verse zalm en doperwten
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
