Sous-vide ananas met specerijen

Mijn stoomoven heeft ook een sous-vide functie. Nu heb ik die niet eerder gebruikt omdat ik er nog niet bekend mee was. Wel nieuwsgierig, maar geen vacumeermachine en die heb je toch echt hiervoor nodig. Van oudste dochter mocht ik het apparaat lenen en ik ging meteen aan de slag. Ik maakte er deze ananas met specerijen mee, een heerlijk nagerecht, en was verrast hoe makkelijk het eigenlijk is om de ananas op deze manier te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen is namelijk de ananas in parten snijden, in een vacumeerzak stoppen met lekkere smaakmakers zoals kaneel en steranijs. Voor de liefhebbers een borrelglaasje rum erbij en dan de zak vacuüm trekken. Vervolgens doet de oven de rest en kun jij iets anders gaan doen.

Een heerlijk nagerecht deze ananas met specerijen. De ananas wordt sous-vide gegaard en dat is lekker makkelijk. Heb je geen sous-vide, maak dit feestelijke dessert dan simpel in een koekenpan. 

#recept #dessert #ananas #sousvide #feestelijk #specerijen
Een heerlijk nagerecht deze ananas met specerijen. De ananas wordt sous-vide gegaard en dat is lekker makkelijk. Heb je geen sous-vide, maak dit feestelijke dessert dan simpel in een koekenpan. 


#recept #dessert #ananas #sousvide #feestelijk #specerijen


Belangrijk is dat je een rijpe ananas gebruikt, want in het recept gaat geen suiker. Maar ja, wanneer weet je nu of een ananas rijp is? Een ananas zal bij je thuis niet echt narijpen en je kunt er niet in knijpen om te voelen of hij rijp is. Koop in ieder geval een ananas die lekker (geurig) ruikt en waarvan het blad nog fris groen is. Aan de kleur van de schil kun je niet zien of de ananas ook rijp is, want sommige vruchten blijven groen en zijn toch wel rijp.

De ananas schoonmaken: voor dit recept snijd je de ananas in parten. Je snijdt kop en kont er af en vervolgens in de lengte in tweeën. Gebruik hiervoor een vrij groot en stevig mes, met een aardappelmesje gaat het zeker niet lukken. Elke helft snijd je dan weer in de lengte in 3 parten. Reken per persoon 1 part (of anderhalf).

Ook als je geen sous-vide oven/apparaat hebt, kun je toch dit lekkere recept klaarmaken. Snijd de ananas in plakken, of plakjes en stoof ze met de specerijen, boter en rum in een koekenpan op een laag vuur. De smaak zal misschien niet helemaal hetzelfde zijn en je moet er bij blijven, maar dat het lekker is, kan ik je verzekeren!

Recept Sous-vide ananas met specerijen

Nagerecht
voor 2-3 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
90 min.
Totale tijd:
2 uur

Ingrediënten

  • 1 rijpe ananas (je hebt ½ ananas nodig)
  • 1 tl roze peperkorrels
  • 1 kaneelstokjes
  • 1 steranijs
  • Scheut el rum
  • Klontje boter

En verder

  • Stoomoven met sous-vide functie of
  • Sous-vide bak met thermometer
  • 1 Sous-vide zak
  • Vacumeermachine

Bereiding

Het is belangrijk dat je een rijpe ananas hebt, er wordt namelijk geen suiker toegevoegd.

Voor dit recept heb je een halve ananas nodig. Wil je de hele ananas bereiden, dan heb je een dubbele hoeveelheid specerijen nodig en 2 sous-vide zakken. De bereidingstijd blijft gelijk.

Je kunt ervoor kiezen om net als ik de ananas met schil te garen. Schrob dan voor je begint met een borstel de ananas goed schoon onder warm water. Een andere keuze is om de ananas de schillen. Dat maakt wat smaak betreft niets uit, de presentatie is straks alleen anders.

Snijd kop en kont van de ananas, schil eventueel en halveer deze dan in de lengte. Snijd vervolgens één helft in 3 parten. Er gaan 3 parten ananas in één sous-vide zak. Voeg aan de zak peperkorrels, kaneelstokje, steranijs toe evenals een scheut rum en een klontje roomboter.

Gebruik de vacumeermachine om de zak te sealen en vacuüm te trekken.

Leg de ananas op een rooster in de stoomoven.

Stel het programma van de oven in op sous-vide 80-85oC. Vul het reservoir met water. Stel de tijd in op 75 minuten.

Gebruik je een sous-vide bak, verwarm dan het water tot 80-85oC met de ananas er in.

Haal na 75 minuten de zak uit de oven en laat koelen in koud water tot de ananas nog lauwwarm is. Knip de zak open maar vang het kookvocht op. Snijd de ananasparten eventueel los van de schil en vervolgens in partjes. Serveer op borden, verdeel de saus erover en geef er een bolletje vanille-ijs bij.

Pin de foto van de Sous-vide ananas met specerijen

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een heerlijk nagerecht deze ananas met specerijen. De ananas wordt sous-vide gegaard en dat is lekker makkelijk. Heb je geen sous-vide, maak dit feestelijke dessert dan simpel in een koekenpan. 


#recept #dessert #ananas #sousvide #feestelijk #specerijen

Heb je de ananassmaak te pakken? Hieronder staan alle recepten met ananas bij elkaar, met een link naar het betreffende recept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s