Zelf maken: Crema di Balsamico

De crema di balsamico die ik van vakantie meebracht is, op een laatste drupje na, op! En natuurlijk kom ik daar pas achter als ik hem wil gebruiken bij een salade. Daar baal ik dan ontzettend van, misschien nog wel meer omdat ik het niet in de gaten had en dus ook niet op het boodschappenlijstje heb gezet.
Tja, wat doe je dan: je maakt de crema di balsamico zelf. En, daar moet ik echt een uitroepteken of 2 achter zetten: Wat is dit makkelijk!! Het is eigenlijk geen recept, want het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goede balsamico-azijn en suiker.

Crema di balsamico is echt super makkelijk om zelf te maken! Smaakt heerlijk over een salade of bij een lekker stukje kaas. Het enige wat je nodig hebt is balsamico-azijn en suiker. 
#recept #homemade #cremadibalsamico #makkelijk #dressing
Crema di balsamico is echt super makkelijk om zelf te maken! Smaakt heerlijk over een salade of bij een lekker stukje kaas. Het enige wat je nodig hebt is balsamico-azijn en suiker. 
#recept #homemade #cremadibalsamico #makkelijk #dressing

Waaraan herken je een goede kwaliteit balsamico-azijn?

Terwijl ik voor dit receptje aan het lezen ben geslagen over de kenmerken van een goede balsamico, bekruipt me het gevoel dat de crema di balsamico een “goedkope” variant is van de echte oude balsamico azijn die na jarenlange rijping (soms wel tot 50 jaar!) langzaam steeds stroperiger en zoeter wordt.
De echt goede balsamico komt uit Modena of Reggio Emilia in Italië. Op het etiket moet om te beginnen “aceto balsamico” staan, want dat is een beschermde naam voor enkel balsamico. Staat er bijvoorbeeld balsamico-azijn op het etiket, dan kun je eraan twijfelen of dit wel echte balsamico is.
Dan is er nog een belangrijk verschil:

  • Aceto balsamico di Modena I.G.P., meestal korter gerijpt en vaak verkocht in de supermarkt. Staat er niet op de fles hoe lang de azijn gerijpt is, dan kun je ervan uitgaan dat dit niet erg lang is. Bij goedkopere balsamico wordt bovendien vaker karamel als kleurstof toegevoegd.
  • Aceto balsamico Tradizionale di Modena D.O.P., azijn van jarenlange rijping (12 tot 50 jaar). De azijn rijpt op houten vaten en dikt naar verloop van een aantal maanden tot jaren verder in. Deze azijn is vaker duurder (kan natuurlijk niet anders), afhankelijk van de duur dat deze rijpt.

Wil je lekkere balsamico-azijn kopen, loop dan eens binnen in een delicatessenzaak, waar je azijn en olie vaak kunt proeven. Je proeft echt het verschil met de goedkope varianten uit de supermarkt.


Recept Crema di balsamico

Dressing
voor enkele porties
Voorbereiden:
5 min.
Bereiden:
15 min.
Totale tijd:
20 min.

Ingrediënten

  • 100 ml balsamico azijn van goede kwaliteit
  • 25 g suiker

Bereiding

Verhit de azijn met de suiker in een pannetje en laat zachtjes koken tot de suiker is gesmolten en de azijn tot de helft is ingekookt. Proef na een minuut of 5 of de smaak goed is: de crema moet wel zoet smaken, maar met een zure ondertoon. Is hij echt veel te zuur na je zin, voeg dan nog een beetje suiker toe. Roer af en toe met een spatel en controleer de dikte van de crema. Kook niet in tot een dikke stroop, want tijdens het afkoelen zal de crema nog iets verder indikken.

Bewaar in een schoon (gesteriliseerd) potje of knijpflesje in de koelkast. Gebruik je een gesteriliseerd potje dan blijft de crema di balsamico wel 2 weken goed. Controleer dit voor het gebruik.

Gebruik de crema di balsamico als garnering bij salades, tomaten of kaas.

Crema di balsamico is echt super makkelijk om zelf te maken! Smaakt heerlijk over een salade of bij een lekker stukje kaas. Het enige wat je nodig hebt is balsamico-azijn en suiker. 
#recept #homemade #cremadibalsamico #makkelijk #dressing

Pin de foto van de Crema di balsamico.

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Crema di balsamico is echt super makkelijk om zelf te maken! Smaakt heerlijk over een salade of bij een lekker stukje kaas. Het enige wat je nodig hebt is balsamico-azijn en suiker. 
#recept #homemade #cremadibalsamico #makkelijk #dressing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s