Kookboek: De Wereldse Bakplaat van Rukmini Iyer

Na De groene bakplaat en De snelle bakplaat is er nu De wereldse bakplaat van Rukmini Iyer. Een reis rond de wereld in 75 recepten. Rukmini tovert haar favorieten om in gerechten die je bakt op een bakplaat. Zo zijn er bijvoorbeeld donuts uit India, barbecuekip uit Korea, eenpans-paella uit Spanje en pompoen met linzen uit het Midden-Oosten. Tijdens het doorbladeren van het boek begon ik al meteen te watertanden, want er is echt zóveel keuze. Naast gerechten met vlees of vis, staan er ook voldoende vegetarische of vegan recepten in het boek.

Wat ik altijd doe als ik een nieuw kookboek in handen heb is elk recept dat ik meteen al wil maken markeren, zodat ik later een keuze kan maken voor mijn favoriet. Dat werd hier een beetje lastig, want ik vond er al meteen heel veel die me lekker leken.

Het kookboek is ingedeeld in 6 hoofdstukken: Midden- en Zuid-Amerika, VS en de Caraïben, Azië, Afrika en het Midden-Oosten, Zuidoost-Azie en Australazië en tenslotte Europa en Noord-Azië. In totaal zijn het 75 eenvoudige recepten, de voorbereiding is snel en de oven doet de rest. Helemaal mijn idee van een makkelijke maaltijd.
De recepten zijn duidelijk geschreven en met exotische ingrediënten valt het eigenlijk best mee. De meeste kruiden en specerijen (denk aan koriander, gerookt paprikapoeder of gember) heb ik standaard in huis en zo niet dan zijn ze redelijk goed verkrijgbaar.

De Wereldse Bakplaat - Rukmini Iyer

Bloemkool met aubergine, feta & amandelschaafsel

Een boekrecensie is natuurlijk niet compleet zonder een recept te testen. Omdat het nogal lastig was een keuze te maken, besloot ik te gaan voor een recept waarbij bloemkool en aubergine gecombineerd werden. Aubergine is niet echt mijn ding, maar soms moet je ook een beetje uit je comfortzone stappen en ik was wel benieuwd naar de smaak van dit gerecht. Met de voorbereiding ben je in ongeveer 10 minuten klaar, waarna de bakplaat nog 40 minuten de oven in gaat. De combinatie van de groenten met kruiden als gember, koriander en komijn is bijzonder en echt superlekker.

We aten het als lichte maaltijd met brood. Voor een volledige maaltijd is dit – wat ons betreft – niet genoeg, maar dat kun je natuurlijk prima aanpassen door er couscous en vlees of vega bij te eten. Of je maakt gewoon wat meer!

Titel: De wereldse bakplaat
Auteur: Rukmini Iyer
ISBN: 978 90 230 1655 7
Prijs: € 19,99
Uitgeverij Becht, Haarlem

Noot: De wereldse bakplaat werd mij als recensie-exemplaar toegestuurd door Uitgeverij Becht. Voor het artikel maakte ik zelf foto’s en geef ik uitsluitend mijn eigen mening weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s