Ricotta cake met vers fruit en chocoladeganache

Cake is er natuurlijk in allerlei variaties en ik bakte er al vele. Het is naast de basis van bloem, boter eieren en suiker ook lekker om iets extra’s aan het beslag toe te voegen. Behalve yoghurt is ook ricotta heel erg lekker. Ricotta is een Italiaanse verse kaas met een romige en zachte smaak. Daarmee is het heerlijk cake bakken, zoals in deze ricotta cake met vers fruit.

Voor de foodblogswap van deze maand koos ik voor gebak van het blog Aan tafel bij Anna. Anna kookt graag en brengt heel wat uurtjes door in de keuken. Haar passie gaat zelfs zo ver dat ze in 2019 haar koksdiploma heeft gehaald. Ze kookt graag gezond en biologisch met groenten en fruit uit het seizoen. Dat gezond betekent natuurlijk niet dat er geen zoete recepten op haar blog staan. Mijn keuze viel al meteen op haar aardbeien ricotta cake.

Ricotta cake met vers fruit en een topping van witte chocoladeganache. Ricotta is een Italiaanse verse kaas met een romige en zachte smaak. Daarmee is het heerlijk cake bakken, zoals in deze ricotta cake met vers fruit. 
#recept #cake #makkelijk #ricotta #fruit #chocoladeganache

Welk fruit is er lekker in deze cake

Er is zoveel fruit dat het soms moeilijk kiezen is. Ik zou zeggen: ga voor je favoriete seizoensfruit. Bijna alles is mogelijk. Kies je zomerfruit zoals hier rode bessen, bosbessen of kersen, houd er dan rekening mee dat dit fruit veel vocht verliest. Door verhitting knappen de bessen en loopt het vruchtensap er uit. Hiermee heb je de kans dat je cake behoorlijk vochtig wordt. Meng dit fruit dus niet door het beslag maar strooi het er aan het einde overheen.
Omdat de rode bessen behoorlijk zuur zijn – je moet ervan houden – besluit ik de cake te garneren met toefjes witte chocoladeganache. Dat compenseert het zure van de rode bessen en ziet er ook nog eens feestelijk uit. Vind je het nou te veel werk om zelf een chocoladeganache te maken, probeer dan eens een kant-en-klaar product zoals de enchanted cream van Funcakes.

Ricotta cake met vers fruit en een topping van witte chocoladeganache. Ricotta is een Italiaanse verse kaas met een romige en zachte smaak. Daarmee is het heerlijk cake bakken, zoals in deze ricotta cake met vers fruit. 
#recept #cake #makkelijk #ricotta #fruit #chocoladeganache

Recept Ricotta cake met vers fruit en chocoladeganache

Gebak
voor 6-8 personen
Voorbereiden:
30 min.
Bereiden:
60 min.
Totale tijd:
1 uur en 30 min.

Ingrediënten

 • 100 g roomboter
 • 100 g fijne suiker
 • 2 eieren
 • 75 g ricotta
 • 100 g zelfrijzend bakmeel
 • 1 tl vanillesuiker
 • snufje zout
 • ca. 100 g rode bessen of ander zomers fruit
 • evt. poedersuiker

Voor de witte chocolade ganache:

 • 150 ml slagroom
 • 20 g suiker
 • 1/2 tl vanille-extract
 • 75 g witte chocolade van een goede kwaliteit (ca. 35% cacaobestanddelen)

En verder:

 • een rechthoekige taartvorm 12×35 cm of 20×20 cm
 • bakpapier
 • handmixer of keukenmachine
 • een spuitzak met spuitmondje voor de chocoladeganache

Bereiding

Laat alle ingrediënten voor de cake op kamertemperatuur komen. Bekleed de bakvorm met het bakpapier.

Voor de witte chocoladeganache:
Verwarm in een pannetje de slagroom en de suiker tot de suiker helemaal is opgelost. De slagroom mag niet koken.

Hak de chocolade fijn. Hoe kleiner de stukjes, des te sneller lost de chocolade op. Doe in een kom en voeg dan de warme room toe. Roer tot alle chocolade is opgelost.
Giet het mengsel in een bakje, sluit af met een deksel en zet dit een nacht in de koelkast. Wil je niet zo lang wachten: zet het bakje 10 minuten in de vriezer en vervolgens in de koelkast tot het mengsel is afgekoeld tot ca. 5-7 graden.

Voor de ricottacake:
Verwarm de oven voor op 180oC (160 hetelucht).

Was de bessen, laat uitlekken en leg op een handdoek zodat er zo min mogelijk vocht aan blijft hangen.

Klop de boter met de suiker en vanillesuiker schuimig. Klop de eieren los met ricotta en meng beetje voor beetje met het botermengsel. Voeg een volgende hoeveelheid pas toe als het vorige volledig is opgenomen.

Meng het zout door het bakmeel. Zeef een deel boven de kom en spatel door het beslag tot het is opgenomen. Herhaal dit tot al het meel op is.

Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel ongeveer 75 gram van het fruit over het beslag en houd de rest achter voor de garnering.

Zet op een rooster in het midden van de oven en bak ca. 30 minuten tot de cake goudbruin en gaar is. Een prikker die je er in steekt moet er schoon uit komen. Wordt de cake te donker, verlaag dan de temperatuur met 10 graden.

Laat de ricottacake ca. 10-15 minuten afkoelen en verwijder dan de vorm. Laat verder volledig afkoelen op een rooster.

Haal de chocoladeganache uit de koelkast, schenk in een kom en klop het stijf met een mixer. Schep het in de spuitzak met een (rond) spuitmondje. Spuit nu toefjes ganache op de helft van de ricottacake. Garneer met achtergehouden fruit en bestrooi eventueel vlak voor het serveren met wat poedersuiker.

Pin de foto van de Ricotta cake met vers fruit en chocoladeganache

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Ricotta cake met vers fruit en een topping van witte chocoladeganache. Ricotta is een Italiaanse verse kaas met een romige en zachte smaak. Daarmee is het heerlijk cake bakken, zoals in deze ricotta cake met vers fruit. 
#recept #cake #makkelijk #ricotta #fruit #chocoladeganache

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s