Pruimenjam met sinaasappel

Zelf jam maken is echt niet moeilijk en het leuke is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Zoals met deze pruimenjam waaraan ik sinaasappel toevoegde en een vleugje oranjebloesemwater. Bovendien vind ik jam met minder suiker een stuk lekkerder en ook dat kun je prima zelf regelen.

Zelf jam maken is echt niet moeilijk en het leuke is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Zoals deze pruimenjam met sinaasappel en een vleugje oranjebloesemwater. Bovendien gebruik ik graag minder suiker, dat is net zo lekker. 

#recept #jam maken #fruit #pruimen

Hoe maak je jam? Heel eenvoudig gezegd is het een combinatie van vers fruit plus suiker en eventueel nog wat extra smaakmakers. De gouden regel dat je gelijke delen fruit en suiker moet gebruiken geldt eigenlijk al lang niet meer. De suiker conserveert het fruit waardoor het langer houdbaar is. Gebruik je minder suiker, dan betekent dat niet dat je de jam binnen een week moet opeten. Bewaren kun je hem zeker nog wel, van een paar maanden tot een jaar. Van de perenjam die ik vorig jaar maakte met de peren uit eigen tuin heb ik net de laatste pot aangebroken en die smaakt nog prima!
Gebruik je fruit, zoals bijvoorbeeld bramen, met weinig pectine (het stofje dat ervoor zorgt dat de jam indikt dan kun je het best de gewone suiker vervangen door geleisuiker.

Zelf jam maken is echt niet moeilijk en het leuke is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Zoals deze pruimenjam met sinaasappel en een vleugje oranjebloesemwater. Bovendien gebruik ik graag minder suiker, dat is net zo lekker. 

#recept #jam maken #fruit #pruimen


Het oranjebloesemwater geeft nét dat beetje extra aan de jam. Het is tegenwoordig ook te koop in de supermarkt. Maar, kun je het niet vinden dan is dat geen probleem, je kunt de jam ook goed maken zonder. Of voeg er een ander smaakje aan toe dat je lekker vind. Misschien kaneel of kardemom.

Recept Pruimenjam met sinaasappel

Broodbeleg
voor 2 potten
Voorbereiden:
20 min.
Bereiden:
40 min.
Totale tijd:
60 min.

Ingrediënten

  • 500 g pruimen
  • 1 sinaasappel
  • ½ tl citroensap
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 250 g suiker
  • 2 el water

En verder

  • 2 jampotten met deksel

Bereiding

Zet een klein bordje in de koelkast. Steriliseer de jampotten en deksels. Plaats in een ruime pan en vul de potten met kokend water. Zorg ook dat de deksels in het water staan. Je kunt eventueel ook de dag ervoor de potten in de vaatwasser mee afwassen.

Was de pruimen en droog ze. Snijd in vieren en verwijder de pit. Partjes kun je eventueel nog halveren.
Schil de sinaasappel: snijd boven- en onderkant er af, zet op een plank en snijd dan met een scherp mes de schil weg waarbij je meteen ook het wit meeneemt. Dit wil je niet in de jam, wat het witte vlies smaakt bitter. Snijd de partjes tussen het vruchtvlees uit en vang ook het sap dat vrijkomt op. Snijd de partjes in stukken.

Doe het fruit met het sap, het citroensap en oranjebloesemwater in een pan met dikke bodem en breng langzaam aan de kook met de suiker en 2 eetlepels water. Laat ca. 30 minuten op middelhoog vuur zachtjes inkoken.

Controleer of de jam voldoende is ingekookt: laat een druppel op het koelkastkoude bordje vallen. Als de jam stolt dan is hij klaar. Zo niet, laat dan nog even doorkoken.

Het vullen van de potten.
Vis de jampotten en deksels voorzichtig uit het hete water en laat ze omgekeerd op een schone theedoek even uitlekken.
Verdeel de jam over de twee potten. Gebruik een lepel of een brede trechter. Er zijn speciale trechters in de handel voor het vullen van jampotten, maar als je bijvoorbeeld een sauslepel gebruikt, lukt het ook wel.
Veeg de randen van de jampotten goed schoon en droog met een schone doek. Draai de deksels op de pot en zet de potten ongeveer een half uur tot een uur omgekeerd op de theedoek om af te koelen. Hierdoor sluiten de potten goed en kun je de jam lang buiten de koelkast bewaren.

Bewaar de jam na openen in de koelkast.

Pin de foto van de Pruimenjam met sinaasappel

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Zelf jam maken is echt niet moeilijk en het leuke is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Zoals deze pruimenjam met sinaasappel en een vleugje oranjebloesemwater. Bovendien gebruik ik graag minder suiker, dat is net zo lekker. 

#recept #jam maken #fruit #pruimen

Welk fruit is geschikt voor het maken van jam? Eigenlijk al het fruit wel, van vers zomerfruit tot de meer exotische smaken als ananas of mango. Hieronder een selectie van de jam die ik zelf maakte:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s