Vegetarische Hollandse erwtensoep

Vegetarische Hollandse erwtensoep. Ga de uitdaging aan en maak deze versie. Een heerlijke winterse maaltijdsoep, lekker met stevig brood.

De erwtensoep challenge van Peulvruchten.nl is een leuk initiatief om weer eens na te gaan denken over het recept voor erwtensoep. Er staat natuurlijk al een recept op mijn blog, dat is namelijk het recept van mijn moeder. Echt waanzinnig lekker, maar met varkensvlees, platte rib. De uitdaging om een vegetarische Hollandse erwtensoep te maken ga ik graag aan, want erwtensoep is toch wel de ultieme winterse maaltijdsoep.

Wil je soep maken zonder vlees, dan heb je een vervanger nodig die extra smaak toevoegt. Ik koos gedroogde porcini ofwel eekhoorntjesbrood en gerookt paprikapoeder (vandaar dat de soep een iets andere kleur heeft dan je misschien gewend bent). Beide producten zijn tegenwoordig prima verkrijgbaar in de supermarkt en geven veel smaak aan gerechten. Op de een of andere manier vervangt dit de smaak van het varkensvlees heel goed. En ik ben kritisch, want geen erwtensoep was zo lekker als die van mijn moeder (bekijk het recept)!

Vegetarische Hollandse erwtensoep. Ga de uitdaging aan en maak deze versie. Een heerlijke winterse maaltijdsoep, lekker met stevig brood. 

#recept #erwtensoep #snert #vegetarisch

Is de vegetarische erwtensoep geslaagd?

Een beetje sceptisch nemen we een eerste hapje, en nog een… en we zijn blij! Het smaakt geweldig goed, echt naar Hollandse erwtensoep. Een mooie volle smaak, te danken aan de porcini en het gerookt paprikapoeder. Ik mis het vlees echt niet, de man iets meer maar dat mag natuurlijk. Vandaar dat je voor de liefhebber die toch nog iets van vlees wil of wat er op lijkt natuurlijk nog (vega) rookworst toevoegen of zoals hier voor de test vega groenteballetjes. Maar eerlijk is eerlijk: puur is het lekkerst, met als garnering selderijchips of fijn gesneden rauwe selderij en eventueel nog je favoriete kruidenstrooisel.

De hoeveelheid is ruim voldoende voor 4 personen, het ligt er een beetje aan of je er nog iets anders bij eet. Houd je wat over, dan kun je dit prima invriezen. In de koelkast blijft de soep nog wel twee dagen goed.

Recept Vegetarische Hollandse erwtensoep

Hoofdgerecht
voor 4 personen
Voorbereiden:
1 uur
Bereiden:
1,5 uur
Totale tijd:
2,5 uur

Ingrediënten

 • 500 g spliterwten
 • 15 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
 • 1 dikke ui
 • 2 dikke prei
 • ¼ selderijknol
 • 2 dikke winterwortels
 • 2 groentebouillonblokken of 5 maggiblokjes
 • 1 mespunt gerookt paprikapoeder (ik gebruik La Chinata)
 • 1 laurierblaadje
 • (olijf)olie om in te bakken
 • 25 g selderijgroen

En verder

 • 1 grote soeppan
 • 1 koekenpan

Bereiding

Week de porcini 1 uur in warm water. Maak terwijl de porcini staan te weken de groenten schoon. Snipper de ui, snijd de winterwortel in blokjes. Schil de selderij, snijd in plakken en vervolgens in blokjes. Halveer de prei in de lengte (laat de wortels er nog even aan, dat werkt makkelijker) en spoel het zand weg onder de kraan. Snijd dan in ringen.
Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water en laat even uitlekken.

Zet 2 liter water op met de spliterwten en breng aan de kook. Schuim eventueel af met een schuimspaan.

Schep de geweekte porcini uit het weekwater en snijd ze eventueel wat kleiner. De porcini kun je toevoegen aan de soep, eventueel in een grote maat thee-ei waar dit net in past. Zeef het weekwater (er kan wel eens zand achterblijven) en voeg dit ook toe samen met de bouillonblokken en het laurierblad.

Verhit een scheutje olie in de koekenpan en smoor hierin de gesnipperde ui tot deze zacht begint te worden. Voeg toe aan de soep. Herhaal dit met de prei en vervolgens ook met de wortel en selderij waaraan je het gerookt paprikapoeder toevoegt.

Breng de soep weer aan de kook en laat zachtjes koken tot de groenten en de spliterwten helemaal gaar zijn. Roer regelmatig door en voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik wordt.

Maak het selderijgroen schoon en scheur het blad, meng door de soep (houd wat achter voor de garnering).

In de ene kom als extra selderijchips en kruiden; in de andere kom groenteballetjes en heel fijn gesneden rauwe selderij.

TIP: De steeltjes van de selderij kun je mee laten koken in de soep. Bind ze dan wel samen met een stukje keukentouw en vis ze aan het einde van de kooktijd uit de soep.

Klik op onderstaande knop om het recept op te slaan.

Pin de foto van de Vegetarische erwtensoep

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Vegetarische Hollandse erwtensoep. Ga de uitdaging aan en maak deze versie. Een heerlijke winterse maaltijdsoep, lekker met stevig brood. 

#recept #erwtensoep #snert #vegetarisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s