Crumble met fruit is pure verwennerij

Op een regenachtige of koude dag is een crumble met fruit wat mij betreft een perfecte lunch en pure verwennerij. Ideaal om een rest fruit voor te gebruiken, maar het kan ook prima met diepvriesfruit. Is dat aan jou niet besteed, dan kun je er natuurlijk ook een dessert van maken! Lekker met een bolletje ijs, een toefje slagroom of een lepel Griekse yoghurt. Dan is deze hoeveelheid ook zeker voldoende voor 4 personen.

Deze crumble met vers fruit is pure verwennerij. Eet hem als lunch met een dot Griekse yoghurt of met een bolletje ijs als dessert. Makkelijk en snel!

#recept #zoet #lunch #crumble #fruit #makkelijk #snel


Crumble kun je eigenlijk wel maken met elke soort fruit, mits een beetje stevig. Denk aan kersen, pruimen, abrikozen, blauwe bessen of een combinatie ervan. Appels en peren kunnen natuurlijk ook, lekker met kaneel voor het appeltaart-gevoel. Heb je geen vers fruit in huis, dan kun je ook prima fruit uit de vriezer gebruiken.

Deze crumble met vers fruit is pure verwennerij. Eet hem als lunch met een dot Griekse yoghurt of met een bolletje ijs als dessert. Makkelijk en snel!

#recept #zoet #lunch #crumble #fruit #makkelijk #snel


Ik gebruikte de pruimen die helaas te zuur en te hard waren om zo te eten, maar daardoor prima geschikt om mee te bakken. Kleine tip vooraf: proef het fruit dat je wilt gebruiken even voordat je aan de slag gaat, dan kun je rekening houden met de hoeveelheid honing/suiker die je toevoegt. Zeker omdat het crumble-laagje ook al zoet is, heeft het fruit niet zo heel veel suiker nodig.

Recept Crumble met vers fruit

Lunch of nagerecht
voor 2-4 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
20 min.
Totale tijd:
40 min.

Ingrediënten

  • 350 g pruimen
  • 1 el zachte honing (bijv. bloemenhoning van Melvita)
  • 1 el suiker (indien nodig)
  • mespunt citroenrasp
  • kneepje citroensap

Voor de crumble:

  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g koude (plantaardige) roomboter
  • 35 g suiker

Ook nodig:

  • 2 of 4 vuurvaste schaaltjes
  • 1 mengkom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hetelucht).

Maak het fruit schoon, verwijder de pit en snijd de pruimen in vieren en dan elk partje nog in tweeën.

Voeg het fruit met de honing en de suiker toe aan een steelpannetje en verwarm het geheel. Knijp er wat citroensap over. Laat het zachtjes borrelen, tot de suiker is opgelost en het fruit iets zacht is en het vruchtensap al iets is ingedikt. Het hoeft geen jam te worden, dus laat het niet te lang pruttelen. Rasp er de citroenschil over.

Maak terwijl het fruit staat te pruttelen het kruimeldeeg. Zeef het meel boven de kom, voeg de suiker toe en de in blokjes gesneden boter. Wrijf met je vingers de boter in kleinere stukjes en meng dit steeds door het meel, zodat er grove en fijne kruimels ontstaan. Het is de bedoeling dat het meel en de suiker volledig gemengd worden met de boter. Werk snel, zodat de boter niet smelt en je een vast deeg overhoudt. Je kunt dit in een keukenmachine doen, maar dit is zo weinig dat het net zo snel met de hand gaat.

Deze crumble met vers fruit is pure verwennerij. Eet hem als lunch met een dot Griekse yoghurt of met een bolletje ijs als dessert. Makkelijk en snel!

#recept #zoet #lunch #crumble #fruit #makkelijk #snel

Verdeel het fruit over 2 of 4 schaaltjes en daarover de crumble.

Plaats de schaaltjes op een rooster in het midden van de oven. Laat ca. 20 minuten bakken, totdat de crumble goudbruin van kleur is en het fruit bubbelt.

Laat even afkoelen tot lauwwarm en serveer dan eventueel met Griekse yoghurt, ijs of slagroom.

Klik op onderstaande knop om het recept op te slaan.

Pin de foto van de Crumble met vers fruit

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze crumble met vers fruit is pure verwennerij. Eet hem als lunch met een dot Griekse yoghurt of met een bolletje ijs als dessert. Makkelijk en snel!

#recept #zoet #lunch #crumble #fruit #makkelijk #snel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s