Leuk voor in de kerstvakantie: koekhuisjes maken

Al jaren staat het op mijn lijstje om toch maar eens te maken: een koekhuisje. Het lijkt me heel leuk om te doen, echt moeilijk is het niet al kost het wel wat tijd natuurlijk. Staat het in Amerika alleen maar op tafel voor de sier, eigenlijk wil ik toch wel af en toe een hapje kunnen nemen 😛
Het is niet zozeer de vraag of dat wel kan, maar of het na twee weken nog wel eetbaar is. Het resultaat is nog lang niet perfect, maar ik ben best tevreden. Opeten gaan we toch maar niet doen, want dat is eigenlijk zonde van al het werk. Gelukkig maakt de speculaasgeur hier in huis al veel goed.

Een koekhuisje maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Probeer het eens - leuk voor in de kerstvakantie. Royal icing vormt het cement en de decoratie.

#recept #knutselen #inspiratie #koekhuisje #gingerbread #speculaas

Het maken van het koekhuisje is de allereerste challenge van The Daring Kitchen. Dit is een facebookgroep opgezet door Simone van Simone’s Kitchen met elke maand een nieuwe uitdaging (je kunt je hier voor aanmelden!). Het originele recept van het koekhuisjes is van Sally’s Baking Addiction, hier vind je naast de sjablonen ook een video voor het in elkaar zetten van de huisjes. Natuurlijk heb ik me niet helemaal aan het recept gehouden, want ik wilde graag twee huisjes maken. Gewoon omdat het kan!

De stappen

Je begint met het bakken van de verschillende onderdelen voor het huisje. Het is belangrijk dat je deeg goed gekoeld is, zodat het niet helemaal uit elkaar valt als je de onderdelen uit het deeg snijdt. In het deeg wordt baksoda gebruikt en dit zorgt ervoor dat het deeg licht rijst tijdens het bakken. Daarom heb ik ervoor gekozen het deeg eerst te bakken en – voordat het helemaal gekoeld – is de onderdelen uit te snijden met een fijn kartelmesje. De afsnijsels kun je natuurlijk prima opeten tijdens het versieren!

Als de gebakken onderdelen helemaal afgekoeld zijn, kun je gaan lijmen en versieren met royal icing. Het was hier in huis erg droog, waardoor de royal icing snel hard werd en meer op cement begon te lijken. Houd daar dus rekening mee. Misschien heb je een drupje (!) meer water nodig. Mijn eerste portie royal icing was dus iets te dik, prima om de onderdelen van de huisjes mee aan elkaar te lijmen, maar minder handig voor de decoratie. Wil je de losse onderdelen eerst decoreren, maak dan de dunnere icing en voeg voor een dikkere icing later nog wat poedersuiker toe. Royal icing is overigens ook kant en klaar te koop, mocht je geen zin hebben om het zelf te maken.

Mijn huisjes heb ik redelijk simpel gehouden wat decoratie betreft, maar je kunt natuurlijk ook helemaal los gaan met gekleurde icing of door snoepjes te gebruiken om de huisjes te versieren. Zeker als je de huisjes met de kinderen gaat versieren is dit natuurlijk alleen maar leuk.

Recept voor twee koekhuisjes met royal icing

Ingrediënten

Voor de huisjes:

 • 85 g ongezouten roomboter
 • 150 g lichte basterdsuiker
 • 160 g schenkstroop (of keukenstroop)
 • 1 ei (M = 50 gram)
 • 375 g tarwebloem
 • ½ tl (= ½ zakje) baksoda
 • 1 el speculaaskruiden
 • ¼ tl zout

Voor de royal icing:

 • 300 g poedersuiker
 • 40-50 g water
 • 7,5 g eiwitpoeder

Voor de decoratie:

 • sprinkles en/of (kleurige) snoepjes
 • extra poedersuiker
 • eventueel kokosrasp

En verder heb je nog nodig:

 • sjabloon voor de huisjes
 • schaar en liniaal
 • bakpapier en plasticfolie
 • fijn kartelmesje (bijv. een tomatenmesje) of een pizzaroller
 • mixer met garde en deeghaken of keukenmachine met vlinderspatel en bolgarde
 • spuitzak of knijpfles met spuitmondje van ongeveer 2 mm
 • een theezeefje

Bereiding

Smelt de boter en laat even wat afkoelen. Doe boter, suiker en keukenstroop in een kom of keukenmachine en meng tot een zachte massa. Voeg dan het ei toe en laat een minuutje of 2 mixen.

Meng de bloem met de kruiden en het zout. Voeg dit in gedeelten toe aan het beslag en meng met de kneedhaken tot een samenhangend deeg. Is het deeg heel erg droog, voeg dan eventueel een lepel water toe.

Kneed op het aanrecht snel tot een deegbal (zal nog wel plakkerig zijn). Verdeel het deeg in 2 delen, druk plat in een vierkant en verpak apart. Leg een vel plasticfolie op je aanrecht en leg het deeg erop. Vouw de folie erover en duw het deeg zo plat mogelijk. Leg minimaal 2 uur in de koelkast, maar niet langer dan een nacht.

Print het originele sjabloon en knip de onderdelen uit. Wil je ook een groter huisje maken dan kun je hiervoor de muren verhogen. De zijmuur in het kleine huisje neem je dubbel voor het grote huisje.

Verwarm de oven voor op 185oC (165oC hetelucht).

Leg een vel bakpapier op je werkblad en bestrooi met bloem. Haal 1 portie deeg uit de koelkast en leg het op het bakpapier. Bestrooi ook de bovenkant met bloem. Rol het deeg uit – probeer het vierkant te houden – tot een dikte van ongeveer 5 mm. Dit gaat het makkelijkst als je er (eet)stokjes of latjes langs legt. Verdeel de sjablonen van het huisje erover. Het zal een beetje passen en meten zijn, maar het past allemaal net. Trek de omtrekken na met de punt van het mesje.

Leg het bakpapier met het deeg op een bakplaat en schuif dit in het midden van de oven. Draai de temperatuur terug naar 180oC. Bak ongeveer 15 -20 minuten, tot het deeg goudbruin kleurt. Haal de bakplaat er weer uit – gebruik handschoenen! – en schuif voorzichtig het bakpapier met het deeg op je werkblad. Snijd nu met het kartelmesje de verschillende onderdelen uit het deeg. Leg het sjabloon er op en gebruik een liniaal om recht te snijden. In plaats van het mes kun je ook een pizzasnijder gebruiken. Snijd uit het grote huis uit de voorkant de deur en eventueel een rond raampje. De achterkant is zonder deur ;-).
Schuif de onderdelen voorzichtig uit elkaar. Gebruik eventueel een paletmes, het deeg is nog zacht en breekt snel. Denk eraan om ook een deur te bewaren/uit te snijden.

Laat het baksel afkoelen op een rooster.

Haal de tweede portie deeg uit de koelkast en bak de onderdelen voor huisje nummer 2.

De royal icing maken

Zeef het eiwitpoeder en los het op in het water. Houdt een theelepel water achter om achteraf de royal icing nog iets te verdunnen mocht dat nodig zijn.

Klop het eiwit stijf in een brandschone kom met de garde. Voeg dan in delen de gezeefde poedersuiker toe en meng alles met de mixer. De dikte van de icing voor het in elkaar zetten van het huisje mag iets steviger zijn. Voor de decoratie mag het iets dunner. Dunnere icing maakt mooie ijspegels bijvoorbeeld. Als je een lepel dunnere icing in de kom terug laat vallen, zal de icing in ca. 10 seconden gelijk vloeien. Bij dikkere icing is dat in ca. 20 seconden.

Schep de icing in een spuitflesje of spuitzak met een smal spuitmondje van ca. 2 mm. Decoreer de dakdelen: kleine huisje met boogjes, grote huisje in ruiten. Versier de muren van de huisjes. Laat alle icing goed drogen voordat je het huisje in elkaar zet. Denk het schaaltje af met folie, zodat de icing niet te veel uitdroogt.

Het in elkaar zetten van de huisjes

Leg een groot bord/plank klaar om de huisjes op te zetten. Smeer de zijkant van één muur in met icing en plak hieraan de achterkant/voorkant van het huis vast. Gebruik eventueel een doosje om het huis in model te houden. Maar, is je icing dik genoeg, dan is dat waarschijnlijk niet nodig. Bouw zo verder tot je de muren aan elkaar hebt gezet. Laat dit nu ongeveer een half uur drogen. Smeer dan de bovenkant van de muren in met icing en leg de dakdelen erop. Er zal icing over de muren lopen, maar dat is niet zo erg. Laat de huisjes goed drogen.

Nu kun je met wat dunnere icing langs de dakranden nog wat icing spuiten. Zo ook over de naad bovenop het dak. Wil je nog snoepjes op je huisje plakken, dan kun je dat ook doen met icing. Laat weer goed drogen.

Afwerking

Strooi met een zeef eventueel wat extra poedersuiker over de huisjes zodat het lijkt alsof het net gesneeuwd heeft. Strooi ook wat poedersuiker (je kunt ook kokosrasp gebruiken) over de grond. Leg wat klein geknipte takken neer om als brandhout te dienen. Maak eventueel een sneeuwpop van marshmellows.

Klik op onderstaande knop om het recept op te slaan.

Pin de foto van de Koekhuisjes met royal icing

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een koekhuisje maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Probeer het eens - leuk voor in de kerstvakantie. Royal icing vormt het cement en de decoratie.

#recept #knutselen #inspiratie #koekhuisje #gingerbread #speculaas

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s