Mini sloffen recept met fruit en slagroom

Allereerst een Gelukkig Nieuwjaar!! En als je nu denkt dat er iets gezonds gaat komen omdat de feestdagen voorbij zijn, dan moet ik je helaas teleurstellen. Want ik heb een heerlijk gebakje voor je: mini sloffen met vruchtenjam en slagroom. Het is de makkelijke versie, maar als je liever vers fruit gebruikt dan kan dat natuurlijk ook prima. Bovendien kun je dit deeg goed invriezen, zelfs als je de sloffen al gebakken hebt! En ook in de koelkast blijven ze best een paar dagen goed als je ze in een afgesloten bakje bewaart. Maak ze pas op als je bezoek er is. Succes verzekerd!!

De basis is krokant, de vulling fris en zoet en een toefje slagroom maakt deze mini sloffen tot een heel erg lekker gebakje! Prima voor te bereiden en vries wat je overhoudt gewoon in voor later.

recept #gebak #zoet #basisrecept #minisloffen #sloffendeeg #gebakje

Voor de foodblogswap van december maak ik iets van het blog van Tessa van PaTESSerie. De keuze is echt groot en dan met name voor wat betreft zoete recepten. Of, zoals Tessa zelf zegt: “PaTESSerie is een bakblog over zoete en hartige bakrecepten. De lekkerste taarten en gebakjes, broodrecepten, drankjes en wereldse toetjes…” Aan mij de bijna onmogelijke opdracht om een keuze te maken uit al die recepten :-). Behoorlijk wat kliks later kies ik voor Fruittaartjes van frivolité deeg. Vooral omdat frivolité zo leuk klinkt (het is de chique naam voor sloffendeeg) en ik niet eerder met dit deeg heb gewerkt. Als je de basis onder de knie hebt kun je er alle kanten mee uit. Ik ga uit van de basis en voeg in plaats van frangipane lemoncurd toe en gebruik zelf gemaakte jam van rode bessen met bosbessen voor de vulling.

De basis is krokant, de vulling fris en zoet en een toefje slagroom maakt deze mini sloffen tot een heel erg lekker gebakje! Prima voor te bereiden en vries wat je overhoudt gewoon in voor later.

recept #gebak #zoet #basisrecept #minisloffen #sloffendeeg #gebakje

Sloffendeeg wordt vrij dik uitgerold. De vormen zijn meestal langwerpig (groot of klein) met afgeronde uiteinden. Heb je deze niet dan kun je ook een ronde of vierkante uitsteekvorm gebruiken. Het deeg blijft in de vorm en wordt zo gebakken. Hierdoor krijg je de strakke randen die zo herkenbaar zijn bij sloffendeeg.

De hoeveelheid deeg van dit recept is voor ongeveer 8 mini sloffen. Ik maakte er 4 plus 4 kleine ronde en de rest van het deeg heb ik ingevroren. Zelfs het gebakken deeg is goed in te vriezen. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand als je onverwacht bezoek krijgt! In de vriezer is het (gebakken) deeg ongeveer 3 maanden houdbaar.

Recept Mini sloffen met fruit en slagroom

Gebak
voor 4 stuks
Voorbereiden:
60 min.
Bereiden:
60 min.
Totale tijd:
ca. 2,5 uur

Ingrediënten

Voor het deeg (de hoeveelheid is voor 8 gebakjes, vries wat je overhoudt in)

 • 150 g ongezouten roomboter
 • 125 g witte basterdsuiker
 • 1 eidooier
 • snuf zout
 • 230 g (Zeeuwse) bloem
 • 10 g bakpoeder

Voor de vulling (voor 8 gebakjes kun je de hoeveelheden verdubbelen)

 • 2 el lemoncurd of van bijv. Bonne Maman
 • 2 el amandelmeel?
 • 4 flinke eetlepels rode bessen jam of viervruchtenjam
 • slagroom (+ suiker)
 • rode bessen voor de garnering (ik gebruikte rode bessen van Berry Brothers)
 • evt. chocolade blaadjes voor de garnering

En verder heb je nodig:

 • bakpapier of een siliconen bakmat
 • kleine uitsteekvormen voor slof (bijv. bij Dille en Kamille)
 • spuitzak met spuitmondje

Bereiding

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.

Meng boter, basterdsuiker en eidooier met een snufje zout tot een luchtige massa. Dit gaat goed in een standmixer met vlinder of een handmixer.

Zeef de bloem met het bakpoeder en meng met het botermengsel. Kneed snel tot een deeg. Druk plat en leg dit in plasticfolie verpakt ongeveer 30 minuten in de koelkast. Je kunt het deeg ook al eerder maken, het is 3 dagen houdbaar in de koelkast.

De viervruchtenjam kun je ook prima zelf maken van een doosje gemengd fruit uit de vriezer.
Doe het fruit en de helft aan gewicht in suiker in een pannetje en verwarm langzaam om aanbranden te voorkomen. Roer regelmatig tot de de bessen open knappen, zet het vuur dan iets hoger en laat ongeveer 10 minuten inkoken.
Schep in een gesteriliseerde (jam)pot.

Meng de lemoncurd met het amandelmeel.

Verwarm de oven voor op 180oC (of 160oC hetelucht).

Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een vel bakpapier of een siliconen bakmat. Rol het uit tot een dikte van 7 mm voor kleine taartjes of 8-10 mm voor een grote. Druk de uitsteekvormen in het deeg en verwijder overtollig deeg rondom. De uitsteekvorm is meteen ook de bakvorm. Invetten is niet nodig omdat het deeg vet genoeg is.
Bewaar het deeg dat je over houdt in de koelkast of vries het in.

Schep nu de lemoncurd in het midden van het deeg, maar let er op dat je rondom de randen vrij laat.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ongeveer 20-25 minuten tot het deeg goudbruin en gaar is. Gebruik je 2 verschillende vormen, let dan goed op want kleinere vormpjes hebben minder oventijd nodig.

Laat volledig afkoelen op een rooster.

Schep in het midden een eetlepel van de gekozen vulling.
Klop de slagroom stijf met suiker volgens de aanwijzingen op de verpakking. Klop eventueel nog even een paar slagen door met de hand, zodat de slagroom zeker niet te dun is. Schep in de spuitzak met een spuitmondje naar keuze en spuit de slagroom op de taartjes.
Garneer met vers fruit of chocola.

Klik op onderstaande knop om het recept op te slaan.

Pin de foto van de Mini sloffen met fruit en slagroom

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De basis is krokant, de vulling fris en zoet en een toefje slagroom maakt deze mini sloffen tot een heel erg lekker gebakje! Prima voor te bereiden en vries wat je overhoudt gewoon in voor later.

recept #gebak #zoet #basisrecept #minisloffen #sloffendeeg #gebakje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s