Er staan al wat recepten voor wafels op mijn website, maar het succesrecept van mijn moeder ontbrak er nog aan. Reden: mijn hartjes wafelijzer is jaren geleden gesneuveld en daar was het recept nou net voor. Nu heb ik alweer een tijdje een wafelijzer voor dikke (vierkante) wafels en ik vond het hoog tijd om het recept maar eens hiermee te testen. En weet je wat: het is gelukt!
Het originele recept (voor 120 stuks) is er in twee varianten, want in een gezin van zes zijn er natuurlijk ook verschillende smaken. De een wil harde wafels en de ander houdt van zachte. Mijn wafels zitten er zo’n beetje tussenin (en het werden er zéker geen 120 ;-)) omdat ik niet zeker wist hoe ze zouden lukken in mijn wafelijzer.


Aanpassen van het recept
Het recept zoals het hier staat is, zoals ik al zei niet helemaal naar het origineel. Wil je nu liever harde wafels bakken, laat dan de melk (of water als je geen melkproducten gebruikt) achterwege. Het beslag is behoorlijk stevig, maar dat hoort zo.
Voor de echte zachte wafels gebruik je 250 ml melk of water, waardoor je een dunner en meer vloeibaar beslag krijgt.
Het aantal wafels dat je bakt met onderstaand recept is afhankelijk van het wafelijzer. Met het originele hartjes-wafelijzer bakte ik 30-35 zachte wafels. Met dit wafelijzer en onderstaand recept dus, werden het er 12 en dan is de vorm nog niet helemaal gevuld.
Recept voor het bakken van wafels
Zoet voor 12 grote wafels of 30 kleine | ||
Voorbereiden: 20 min. | Bereiden: 30 min. | Totale tijd: 50 min. |
Ingrediënten
- 125 g ongezouten roomboter
- 160 ml melk (of water)
- 2 eieren
- 110 g basterdsuiker
- ½ tl vanille-extract of ½ el vanillesuiker
- Snufje zout
- 250 g bloem
- 5 g bakpoeder
En verder heb je nodig
- Wafelijzer
- IJslepel (makkelijk doseren)
- Mixer
Bereiding
Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
Smelt de boter in een pannetje maar laat dit niet bruin worden. Haal van het vuur en laat afkoelen. Giet de melk erbij.
Klop de eieren met de suiker, vanille en het snufje zout schuimig met de mixer.
Zeef de bloem met het bakpoeder en meng het afwisselend met het botermengsel door het beslag. Schep steeds rustig om met een spatel.
Verwarm het wafelijzer volgens de gebruiksaanwijzing.
Vet het wafelijzer eventueel in met boter en een bakkwastje als dat nodig is. Schep met de ijslepel het beslag in de vorm – ga voor 1 lepel per wafel.
Bak de wafels en laat afkoelen op een rooster. Bewaar in een afgesloten doos.
Klik op onderstaande knop om het recept op te slaan.
Pin de foto van het Recept voor wafels
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Vandaag deze wafels gebakken, lekker maar erg zoet. Ik ga de volgende keer voor minder suiker.
LikeLike
Eindelijk een recept gevonden voor lekkere harde wafeltjes.
LikeLike