Sinaasappeljam met appel, kardemom en tijm

Sinaasappels zijn weer in het seizoen! Dat is voor mij het sein om weer zelf sinaasappeljam te maken, want er gaat niets boven zelfgemaakte jam. Nadat ik eerder aan zoete chili-jam appel toevoegde zoals aangegeven in het recept, leek het me wel een plan om dat ook eens in gewone jam te proberen. En weet je wat? Dat gaat heel goed en is zelfs erg lekker! Deze sinaasappeljam met appel wordt “extraspeciaal” door toevoeging van kardemom, citroentijm en oranjebloesemwater. Mocht je nou denken dat die smaken niet helemaal je ding zijn, vervang dan door bijvoorbeeld kaneel en steranijs.

Sinaasappels zijn heerlijk om jam mee te maken. Gebruik je favoriete specerijen of kruiden om wat extra smaak toe te voegen. 


#recept #sinaasappeljam #specerijen #zelfmaken #makkelijk
Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk. Een van mijn favoriete smaken is sinaasappeljam en dan het liefst met specerijen of kruiden als extra. Aan deze jam voegde ik geraspte appel toe en dat maakt hem nog lekkerder.

#recept #sinaasappeljam #appel #specerijen #makkelijk #zelfmaken

Recept Sinaasappeljam met appel

Broodbeleg
voor 2 potten
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
30 min.
Totale tijd:
45 min.

Ingrediënten

 • 4 (biologische) sinaasappels
 • 1 kleine appel (Elstar)
 • Suiker
 • Sap van 1 citroen
 • 2 kardemompeulen
 • ½ tl oranjebloesemwater
 • 1 takje citroentijm
 • Evt. ca. 100 g water

En verder

 • 2 jampotten gesteriliseerd
 • 1 steelpan met dikke bodem
 • zeef

Bereiding

Was de sinaasappels onder stromend water. Gebruik je geen biologische, borstel ze dan goed schoon onder warm water.

Droog de sinaasappels en snijd met een dunschiller de schil van 2. Probeer het wit van de schil te laten zitten, dit is erg bitter. Lukt het niet met een dunschiller gebruik dan een scherp schilmesje. Snijd de schil in smalle reepjes.

Weeg de lege steelpan en noteer dit gewicht. Zet een bordje in de koelkast om straks de dikte van de jam te controleren.

Doe de schilletjes met koud water in een steelpannetje en breng het water aan de kook. Haal van het vuur, giet af in een zeef en doe de schillen terug in de pan. Vul weer aan met koud water, breng aan de kook en giet af. Doe dit in tot aal 3 keer. Na de laatste keer doe je alleen de schillen terug in de pan.

Schil de sinaasappels: snijd boven- en onderkant er royaal vanaf (nu mét het witte vlies). Zet neer en snijd de schil van boven naar beneden weg.
Snijd de sinaasappelpartjes boven een kom uit de vliezen. Dit gaat het best met een scherp mes of met een fijn kartelmesje. Vang het sap op en pers in een zeef het resterende sap uit de vliezen (ik gebruik hiervoor mijn pureepers).
Halveer de sinaasappelpartjes en voeg deze toe aan de schillen, samen met het sap. Pers de citroen uit en voeg het citroensap toe.

Weeg de pan, verminder het gewicht met het gewicht van de pan en voeg een gelijke hoeveelheid aan gewicht in suiker toe.

Schil de appel, rasp deze grof en voeg toe aan de sinaasappel. Voeg ook de kruiden en het oranjebloesemwater toe.

Breng de inhoud zachtjes aan de kook. Roer regelmatig. Als er niet voldoende sap vrijkomt van het fruit kun je een scheutje water toevoegen, maar niet meer dan 100 gram (of milliliter).

Laat de jam in ongeveer 10 minuten zachtjes inkoken. Laat een druppel op het koude bordje vallen en kijk of de jam stolt. Zo niet, dan laat je hem nog even koken. Vul de jampotten met de jam – verwijder de kruiden. Sluit met deksel en zet ½ uur omgekeerd weg.

Klik op onderstaande knop om het recept op te slaan.

Nog meer inspiratie?

Aan deze jam voegde ik kardemom, citroentijm en oranjebloesemwater toe voor wat extra smaak. Is dat niet jouw ding, dat kan natuurlijk, probeer dan andere smaken die je wel lekker vindt. Denk hierbij aan kaneel of steranijs. Kijk ook eens naar mijn andere recepten voor (sinaasappel)jam. Zoals deze sinaasappel met specerijen, perenjam of bramenjam.

Pin de foto van de Sinaasappeljam met appel

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk. Een van mijn favoriete smaken is sinaasappeljam en dan het liefst met specerijen of kruiden als extra. Aan deze jam voegde ik geraspte appel toe en dat maakt hem nog lekkerder.

#recept #sinaasappeljam #appel #specerijen #makkelijk #zelfmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s